Editura Evenimentul si Capital

Sub semnul nemților! Femeia de 106 ani! De la Carol I la Iohannis

Tanti Maria a fost felicitată de maestrul Besoiu, și el octogenar. Dar cel mai mult s-a bucurat de copiii care i-au dat mărțișoare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 3 Comentarii | 1910 Vizualizari

Ieri tocmai a împlinit 106 ani. Are vreo 35 de kilograme și nu sare mai mult de un metru și un pic.

 Aude numai când vrea ea și pe cine vrea ea. „Să știți că, probabil, n-ar fi ajuns, la vârsta asta, dacă n-ar fi vrut să audă numai ce-i place!”, râde Cerasela Bichir, tânăra directoare a Căminului pentru persoane vârstnice Nicolae Cajal, din București.


Maria Dragomir are o vitalitate de invidiat. La 104 ani a suferit o operație sub anestezie totală, după ce a avut o fractură de col femural.


Tanti Maria Dragomir a fost sărbătorită cu respect și șampanie pentru copii, fără alcool, de colegii din căminul de bătrâni. La eveniment a venit și actorul Ion Besoiu, care, octogenar și el, va împlini, pe 11 martie, 84 de ani. O duzină și jumătate de pici, de trei anișori, de la o creșă din apropiere, i-au adus mamaiei mărțișoare și i-au cântat „La mulți ani!”.

Nemăritată și fără copii

Dar până la momentul respectiv, bătrâna a fost coafată și gătită. Psiholoaga centrului o anunță că e ziua sa. „Unde mă duci? Că nu merg io cu oricine...”, se sperie bătrânica. „La horă!”, o liniștește psiholoaga. „A! În sat...”, se calmează tanti Maria. De loc din comuna dâmbovițeană Croitori, centenara femeie a fost telefonistă la poștă și lucrătoare la serviciul „Criptograme”, al Ministerului de Externe.

Acum un an, spunea că n-ar fi ajuns la vârsta asta dacă ar fi fost măritată și cu copii. Iar acum, o mai vizitează doar un nepot octogenar și Mirela Drigu, o strănepoată de 38 de ani. „Săru’mâna! Ce faci mamaie!”, o pupă Mirela pe străbunica sa. „La revedere!”, încurcă tanti Maria formulele de politețe.

A trecut prin două războaie mondiale și 45 de ani de comunism

E puțin bulversată de atenția care i se dă. Că, altfel, compania ei sunt doar asistentele și infirmerele căminului. De dimineață, a mâncat o felie de franzelă cu cașcaval și a băut ceai. La prânzul festiv va avea în farfurie o gustare rece și caldă și pui Shanghai cu piure. Nu prea a mâncat chinezării la viața ei. „Acum trei ani, încă era la țară și uda fiecare roșie din grădină cu cana!”, povestește strănepoata ei. Tortul cu lumânări și artificii îi dă palpitații. Maestrul Ion Besoiu e copleșit: „Sărbătorim un eveniment ieșit din comun. Vedeți câte generații ne-am adunat aici! Această doamnă centenară a trecut, poate, prin cel mai sângeros secol și i-a supraviețuit! Să ne vedem, din nou, la 110 ani!”. O pereche de dansatori execută un tangou în fața bătrânilor. Copiii le dau doamnelor aflate la vârsta senectuții mărțișoare. Diseară cu toții vor mânca pizza. Tanti Maria se culcă, însă, mai devreme.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro