Succes pentru doctorii români. Invenția care ar putea revoluționa operațiile la rinichi

Succes pentru doctorii români. Invenția care ar putea revoluționa operațiile la rinichi

O echipă de urologi de la Spitalul Colentina a cucerit aurul la Salonul de Inventică de la Geneva cu un aparat ce reproduce organismul uman, care îi ajută pe medicii tinerii să învețe tehnici de finețe pentru înlăturarea pietrelor la rinichi.

Medicii Victor Cauni, șeful secției de Urologie a Spitalului Colentina din Capitală, împreună cu Cristian Persu și Felix Voinea au creat un simulator pe care rezidenții își pot „face mâna” pentru operații miniminvazive de înlăturare a litiazei renale, după modelul simulatoarelor pentru piloți sau comandanți de nave. În prezent, medicii exersează tehnica pe mere, pere sau gutui, ce nu pot reproduce însă leziuni ale vaselor sau fiecare pas greșit. În lume, mai există și alte simulatoare, dar pentru alte intervenții. Provocarea pentru doctori va fi să găsească sponsori dispuși să producă simulatorul în serie.

Antrenați pentru cele mai grele situații

Practic, simulatorul reprezintă un segment din corpul uman, ce reproduce țesuturile, de la piele, mușchi, rinichi, vezică și întreg aparatul urinar, iar cu ajutorul lui se poate simula o operație de extragere a calculilor. „Aceste intervenții minim invazice - nefrolitotomie percutantă - sunt deosebit de delicate, necesită o curbă mare de învățare. Aparatul scurtează această curbă, pentru că o să aibă și senzori interni ca să arate când se lezează un vas, calea urinară, fiecare pas greșit”, explică Victor Cauni (foto dreapta), unul dintre inventatori, pentru mediafax.ro. În plus, medicii pot avea o imagine clară a rinichilor și a calculilor. „Pot fi simulate diverse tipuri de calculi, mergând până la cele mai dificile cazuri, cât mai apropiate de situațiile din sala de operații”. În România, există foarte mulți pacienți cu litiază voluminoasă, ce necesită o combinație între chirurgia deschisă și cea endoscopică, minim-invazivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Palmares impresionant

Chirurgul speră ca acest aparat să apară pe piață în cel mult doi ani, însă problema va fi cea a costurilor. „Probabil realizarea lui va fi scumpă, pentru că trebuie să facem efectiv un mulaj cu toate caracteristicile omului. Pe de altă parte, la fiecare intervenție simulată trebuie să schimbăm atât rinichiul, cât și calculii. Tehnica, probabil, și întreținerea vor fi scumpe, dar sperăm să găsim partenerii necesari cărora să le arătăm că avantajele depășesc, probabil, cu mult costurile”.

Medicul Cauni, 46 de ani, are la activ mai multe distincții, printre care medalia de aur la Salonul de la Geneva, în 2007, și aur la Salonul de Inventică la de la Varșovia. În prezent, chirurgul mai are încă patru proiecte de cercetare în derulare.

„Cu ajutorul aparatului pot fi simulate diverse tipuri de calculi renali, mergând până la cele mai dificile cazuri.” VICTOR CAUNI, șef secție Urologie, Spitalul Colentina