Editura Evenimentul si Capital

Sudanul de Sud, cea mai nouă ţară de pe harta lumii, în pragul unui dezastru economic

sudan_de_sud
Autor: | | 4 Comentarii | 492 Vizualizari

La numai un an după dobândirea independenţei, Sudanul de Sud se află în faţa unui dezastru economic după ce producţia de petrol a fost oprită în urma unei dispute cu Sudanul asupra taxelor pe conducte şi a convingerii că statul de la nord, din care s-a rupt în iulie 2011, sustrage petrol.

Cu câteva luni în urmă, exista convingerea că guvernul va rămâne în august fără bani pentru a plăti profesorii şi medicii. Acum, este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple în septembrie sau cel târziu la sfârşitul acestui an.

Tensiunea politică şi economică se resimte şi la Khartoum, în nord, unde preşedintele Omar al-Bashir a redus numărul posturilor din ministere de la 31 la 26. Alte măsuri de austeritate precum creşterea costurilor de transport şi dublarea preţurilor la hrană şi combustibil au provocat în Sudan demostraţii care cer demisia lui Bashir.

Situaţia economică dezastruoasă din cele două ţări le-ar putea face pe acestea să ajungă la un consens în ceea ce priveşte reluarea producţiei de petrol, care reprezintă 80% din economia Sudanului de Sud şi aduce 98% din veniturile statului.

Consecinţele stopării industriei petrolului din Sudanul de Sud se reflectă mai ales prin criza de alimente. La momentul actual, aproximativ 9.7 milioane de oameni se confruntă cu lipsa hranei, aproape de două ori mai mulţi faţă de anul trecut.

"Există oameni care trăiesc cu o masă pe zi. Refugiaţii îndură condiţii groaznice în taberele de la graniţa cu Sudanul, neavând suficiente resurse de apă", a declarat Helen McElhinney, membră a organizaţiei umanitare Oxfam. De asemenea, Unicef, agenţia Naţiunilor Unite pentru copii, a raportat o creştere a cazurilor de malnutriţie.

Decizia de oprire a producţiei de petrol a atras reacţii dezaprobatoare atât din partea Statelor Unite şi Marii Britanii, cât şi din partea Chinei, care importă mai mult de jumătate din producţia de petrol a Sudanului de Sud.

Sudanul de Sud şi-a declarat independenţa faţă de Sudan la 9 iulie 2005, însă aceasta a fost recunoscută în mod oficial abia şase ani mai târziu. Între cele două ţări au rămas tensiuni în ceea ce priveşte producţia de petrol, delimitarea clară a graniţelor şi apartenenţa regiunii Abyei.

Andra Vâjâială
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate