PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Sănătate

SUNTEM CONDAMNAȚI LA DIABET, BOLI DE INIMĂ ȘI OBEZITATE. Mezelurile din galantare, dulci ca bomboanele!

Autor: | | 2 Comentarii | 2256 Vizualizari
Gustul bun al crenvurștilor este dat și de cantitatea mare de zahăr pe care o conțin. FOTO: ADI PÎCLIȘAN
Unui om obișnuit nici nu-i trece prin gând că jambonul, crenvurștii sau mușchiul file sunt de fapt bombe cu zahăr și calorii

Părinții cumpără mezeluri pentru sandviciurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt „slabe”, deci „de regim”, fără să știe că mai mult rău își fac, iar noi , toți, le mâncăm pentru că sunt „bune”. Ele, însă, sunt bombe cu ceas!

Unde-i carne, e și zahăr

Ceafă crud-uscată, mușchi țigănesc, salam „Victoria”, „sporul casei”, felii de șuncă, ceafă afumată crud-uscată, mușchiuleț de porc crud-uscat, jambon afumat crud-uscat – sunt numai câteva exemple de mezeluri „dulci”. Dacă citești eticheta, constați că zahărul se găsește în cantitate suficient de mare în produs încât să ocupe a treia sau chiar a doua poziție în lista ingredientelor.

Practic, din rețeta originală care conținea carne de bună calitate și condimente naturale, s-a ajuns la cu totul altceva. Este lucru știut că mai mult de 90% din mezelurile de pe piață conțin ca materie de bază puțină carne, multă proteină vegetală din soia și gelatină din șorici. Masa astfel obținută se mai injectează cu apă și săruri (ca să îi crească volumul și greutatea). Iar cum gustul preparatului ar fi ceva oribil, producătorii adaugă o serie de E-uri: de la carminul obținut din insecte - care dă culoare, până la glutamat, nitrați și nitriți. Plus zahăr, ca să țină legate toate ingredientele și să garanteze un gust dulceag, „cunoscut” și plăcut.

Zahărul e „obligatoriu”!

„Zahărul se folosește la prepararea saramurilor pentru unele produse din carne. El are proprietatea de a inhiba flora microbiană de putrefacție (n.r. sunt produse care trebuie să rezite în galantar săptămâni întregi) şi de a îmbunătăţi gustul cărnii, atenuându-l pe cel sărat. De asemenea, produce o uşoară frăgezire”, explică prof.dr.ing. Ștef Ducu, specialist al Departamentului de Control și Expertiză Alimentară al Facultății de Tehnologia Produselor Agroalimentare de a Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Medicii spun, însă, că zahărul e o otravă. „Din punctul meu de vedere, nu ar trebui consumat deloc zahăr. Bine, doza zilnică maximă admisă e de 30 de grame de zahăr (n.r. echivalentul a trei lingurițe). (…) Oamenii nu citesc etichetele, deci nu știu că se adaugă zahăr în mezeluri, iar acesta se adună cu dulcele de la cafea, ceai, de la băuturi răcoritoare și altele, la finalul zilei. Suntem, practic, condamnați la o serie de boli grave”, explică doctorul Iren Alexoi.


Tag-uri: diabet, boli, mezeluri, salam, muschi file, Departamentul de Control și Expertiză Alimentară, Iren Alexoi
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SUNTEM CONDAMNAȚI LA DIABET, BOLI DE INIMĂ ȘI OBEZITATE. Mezelurile din galantare, dulci ca bomboanele!.




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

WOWbiz

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi