SUPER-APLICAŢIA care va permite AGENŢILOR SRI să afle în 3 SECUNDE totul despre tine. SPIONII SIE o vor putea accesa din afara ţării. Procurorii DNA şi inspectorii ANAF vor avea şi ei acces

SUPER-APLICAŢIA care va permite AGENŢILOR SRI să afle în 3 SECUNDE totul despre tine. SPIONII SIE o vor putea accesa din afara ţării. Procurorii DNA şi inspectorii ANAF vor avea şi ei acces

Imaginaţi-vă un fel de Google special care are puterea să caute orice informaţie în toate bazele de ate ale statului românm, inclusiv să depisteze o persoană numai după o fotografie. Asta va putea să facă sistemul pentru acre SRI a început procedura de achiziţie. Sute de agenţi ai Serviciului Român de Informaţii, dar şi spioni ai SIE, vor avea acces la super-aplicaţia SII Analytics care va permite ofiţerilor de informaţii să ale în timp real informaţii din bazele de date ale instituţiilor publice.

SRI a prezentat detalii despre această aplicaţie după ce mai multe ONG-uri au lansat o scrisoare publică în care acuză că proiectul ar încălca drepturi şi libertăţi fundamentale, afectând şi dreptul la viaţă privată şi siguranţa datelor personale.   Reprezentanţii SRI au declarat, într-o conferinţă de presă organizată la sediul central al instituţiei, că organizaţiile care au lansat scrisoarea publică nu au făcut niciun demers pentru a cere lămuriri cu privire la această aplicaţie, înainte să tragă semnalul de alarmă.

ONG-urile nu s-au informat înainte să tragă semnale de alarmă cu informaţii incorecte

„Nu ne-au contactat pentru a ne cere vreo informaţie legată de acest proiect. Poate că este şi vina noastră că nu ne-am oferit noi să-i chemăm la o discuţie pentru a le explica despre ce este vorba”, a spus Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marincea şi alţi doi reprezentanţi ai SRI care răspund direct de aplicaţia SII Analytics au descris jurnaliştilor scopul acestui proiect şi utilitatea lui.

Conform reprezentanţilor SRI, SII Analytics va permite accesarea tuturor bazelor de date ale instituţiilor publice, altele decât cele cu informaţii secretizate cum e baza operativă a MAI, bazele de date ale serviciilor secrete sau alte baze de date cu informaţii clasificate.  

„Proiectul are ca scop modernizarea şi eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupţie şi evaziune fiscală, printre instituţiile publice beneficiare fiind MAI, Ministerul Public, Ministerul Finanţelor Publice, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală şi SRI”, se arată în prezentarea concepută pentru a explica jurnaliştilor în ce constă SII Analytics.

Un sistem similar e folosit de NSA şi CIA

Reprezentanţii SRI au insistat să explice că un astfel de sistem este folosit şi în democraţii consolidate. „În Europa astfel de sisteme au Anglia sau Germania. Peste ocean, în SUA, folosesc aşa ceva NSA şi CIA. Cu SII Analytics intrăm şi noi în rândul ţărilor cu sisteme moderne în domeniul informaţiilor”, a explicat unul dintre reprezentanţii SRI prezent la conferinţa de presă.

Cum vor putea afla ofiţerii SRI totul despre tine în 3 secunde

Super-aplicaţia SII Analytics va permite unui ofiţer SRI sau unui procuror DNA să afle toate informaţiile pe care statul le deţine în legătură cu o persoană.

„Sistemul poate fi comparat cu un pod care leagă mai multe insule şi permite căutări complexe sau alte sarcini specifice”, au explicat reprezentanţii SRI.

„Insulele” sunt bazele de date informatice existente la diverse instituţii. Un exemplu e baza de date a Serviciului Evidenţa Populaţiei, unde sunt toate cartile de identitate cu toţi românii care au peste 14 ani. 

Altă astfel de „insulă” este baza de date cu permise de conducere sau cu maşinile ănmatriculate în România.

O altă „insulă” e baza de date a Poliţiei de Frontieră unde sunt informaţiile privitoare la persoanele care intră sau ies din România. Super-aplicaţia SII Analytics va accesa si baza de date a Registrului Comerţului, unde sunt toate firmele înregistrate în România, sau baza de date de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară care ţine evidenţa terenurilor, caselor şi apartamentelor cu proprietarii lor.

Prin accesul la toate aceste baze de date publice cel care va accesa SII Analytics va putea să afle în 3 secunde totul despre orice persoană care apare în aceste baze de date: Cand s-a născut, unde locuieşte, ce proprietăţi are, ce maşini deţine, ce autorizaţii de construcţie i-au eliberat autorităţile locale, cu cine este asociat în firmele pe care le deţine, ce venituri a declarat la Fisc, dacă a plătit taxele la zi şi multe altele.

SII Analytics recunoaşte şi chipurile persoanelor în bazele de date

O altă funcţie a aplicaţiei este refunoaşterea persoanelor după fotografie şi a documentelor de tip PDF din bazele de date interconectate.  Această funcţie a super-aplicaţiei va putea să fie utilizată inclusiv de spionii SIE, prin telefoanele smart în care va fi instalat programul special.  

„Se va putea accesa şi din afara ţării, prin telefonul mobil. Comunicaţiile sunt criptate, SIE este cel mai bun la asta, aşa că sunt sigure”, a explicat un specialist SRI.

În situaţia ipotetică în care un agent SIE va avea o fotografie a unei persoane urmărite şi o va încărca în sistem, prin telefon, o va trimite la un centru intermediar numit „diodă” unde va solicita în timp real verificarea fotografiei. Cei de aici vor rula funcţia de recunoaştere a feţei şi aplicaţia va identifica în bazele de date persoana din poza.

„Pentru suspecţii de terorism această funcţie este foarte importantă.La Frontieră de va putea verfica, după poză, dacă nu cumva persoana a mai intrat în ţară sub alte indetităţi. Sistemul va analiza toate fotografiile stocate şi îl va recunoaşte pe suspect în ele. Dacă a folosit dublă identitate va fi descoperit acest lucru” au mai explicat reprezentanţii SRI.

Echipamente atât de puternice încât ar putea controla tot traficul de pe Internet din România

Echipamentele folosite sunt atât de puternice şi performante încât ar putea controla şi verifica tot traficul de date de pe Internet, din România. Acest lucru nu se va putea întâmpla, dau asigurări cei de la SRI, pentru că echipamentele vor fi instalate într-un loc special unde nu este acces la Internet.  

„Totul se va verifica atent. Infrastructura este gesionată de STS iar echipa de specialişti soft care va opera proiectul este a SRI. Transferul de date se face prin reţelele speciale ale statului, aplicaţia nu se va conecta la Internet”, au explicat specialiştii SRI.

Agenţii vor avea 750 de terminale mobile pentru a putea beneficia de informaţii de pe teren, dar acestea nu se vor conecta direct la SII Analytics. De pe telefoanele mobile agenţii de informaţii vor face cereri către punctul intermediar şi operatorii de aici se vor conecta în bazele de date pentru a căuta informaţiile.

Alerte speciale pentru utilizatori

O altă funcţie a super-aplicaţiei SII Analytics este transmiterea de alerte catre utilizatori, pe criterii prestabilite de aceştia. Spre exemplu, un analist care monitorizează zonele unde acţionează ISIS ar putea să prestabilească în sistem cererea ca automat să fie transmisă o listă separată cu toate persoanele care intră în ţară venind din ţări cu risc. Un alt analist ar putea să ceară în sistem ca atunci când intră în România mai mult de zece persoane dintr-o ţară cu potenţial  de risc să-i fie trimis un sms cu o alertă. Inspectorii anti-fraudă ai ANAF ar putea seta o alertă pentru situaţia în care într-o zi se înregistrează returnări de TVA mai mari de o anumită sumă şi aşa mai departe. Aplicaţia reduce şi birocraţia  

„Dacă vorbim despre o persoană care vrea să obţină permis pentru armă, acum această persoană trebuie să facă mai multe drumuri la mai multe instituţii pentru a obţine de aici diverse documente, cum e cazierul judiciar. Când va funcţiona SII Analytics, se va verifica tot dintr-un singur loc totul, în toate bazele de date. Asta reduce birocraţia şi costurile” a mai explicat un specialist SRI.

Ce nu face super-aplicaţia

SII Analytics se conectează la Internet, nu foloseşte camerele sistemelor de supravegere video din spaţii publice şi nu interceptează comunicaţiile persoanelor. De asemenea, aplicaţia nu are acces la bazele de date private, cum sunt datele furnizorilor de telefonie mobilă şi date. Există chiar şi baze de date publice care nu sunt conectate în super-aplicaţie pentru că instituţiile care le gestionează nu şi-au dat acordul. O astfel de situaţie este la Ministerul Justiţiei. Datele din portalul instanţelor, ECRIS, nu vor putea fi conectate cu SII Analytics.

„Proiectul nu este o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Altfel nu ar fi eligibil UE”, a mai explicat SRI.