Superstiţii şi obiceiuri de REVELION: Ce să faci şi ce să nu faci pentru un 2016 perfect

Superstiţii şi obiceiuri de REVELION: Ce să faci şi ce să nu faci pentru un 2016 perfect

În curând vom intra într-un an nou și probabil mulți ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2016. Pentru a avea parte de un an cât mai bun, încă de pe acum ne gândim cum să ne comportăm în noaptea dintre ani. Fie că petrecem cu familia, cu prietenii, acasă sau în localuri ori cabane închiriate, în locuri exotice sau pur „mioritice”, vă reamintim superstiţiile cunoscute, legate de această perioadă. Superstiţiile de Revelion sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An.

Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obicieiuri pe care le practică în prag de an nou şi despre care cred că le vor purta noroc, printre acestea aflându-se dansul în aer liber pentru sănătate şi noroc sau umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.  Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.  În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.

De asemenea, se spune că, pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Deşi puţini agreează ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Însă, paradoxal, să demarezi un proiect de amploare în acea zi este curat ghinion.

O practică păgână s-a menţinut până astăzi, modalitatea de punere în aplicare fiind însă diferită. Societăţile arhaice credeau că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani, aprindeau focuri mari şi făceau zgomot pentru ca în anul ce vine să fie feriţi de rele. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere la miezul nopţii alungă spiritele rele.

În sudul Statelor Unite se crede că un semn de noroc pentru tot anul este dacă în prima zi din ianuarie se consumă fasole cu bobul negru. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult acela care găteşte fasolea.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

O altă superstiţie spune că e bine ca, în prima zi a anului nu este bine să ieşi din casă decât după ce deja ai primit un musafir care nu trebuie să fie blond sau roşcat, să aibă platfus sau strabism şi nici sprâncenele împreunate, pentru că aduce ghinion.

Mai multe popoare ale lumii sunt atente la direcţia vântului în dimineaţa Anului Nou. Dacă bate din sud, prevesteşte un an îmbelşugat şi vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea şi an dificil. Vântul care bate din este prevesteşte calamităţi naturale, iar de la vest e semn că în anul ce vine va fi bogăţie de lapte şi peşte, dar şi decesul unei persoane publice importante. Dacă nu se simte adierea vântului este semn de veselie şi prosperitate pentru tot anul.

Pentru dragoste şi prosperitate, pentru sănătate şi veselie în anul ce vine este bine ca la miezul nopţii să dansaţi în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac.

 În Ajun, fetele nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, iar dimineaţa îţi vor visa ursitul. Fetele care vor să se mărite în următoarele 12 luni prima persoană pe care trebuie s-o vadă  la geamul dormitorului să fie un bărbat.

NU UITA ce trebuie să faci pentru a avea NOROC  în anul care vine

Lasă toate uşile şi ferestrele deschise, ca să intre aerul proaspăt. Poartă haine noi (neapărat şi ceva roşu), chiar dacă stai acasă. Tradiţia mai spune că dacă porţi lenjerie intimă roşie în noaptea de Revelion te vei bucura de noroc în dragoste în anul care vine.

De asemenea, se spune că pentru a avea noroc în anul ce urmează este bine ca în noaptea de Revelion să nu ne lipsească de pe masa strugurii şi smochinele, simbolul belşugului şi al vieţii împlinite.

Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii.

Pentru noroc garantat în anul ce vine, de Revelion scurge ultimele picături dintr-o sticlă de vin în paharul tău şi lasă o lumânare să ardă până la ziuă, ca să ai parte de un an liniştit.

Nu uita că în noaptea dintre ani trebuie să ai bani în mână.

La miezul nopţii pune-ţi în gând o dorinţă şi aceasta se îndeplineşte în următorul an.

Un alt obicei spune că în noaptea de Revelion, prima persoană care îţi intră în casă în Noul An trebuie să fie un bărbat cu părul negru sau castaniu. Se spune că bărbații blonzi sau roscați aduc ghinion, în timp ce cei bruneți aduc noroc.

Tradiţia spune că se anunţă un an bun dacă cerul e senin de Revelion. Iar dacă mai ai parte şi de ger, şi de zăpadă sclipitoare, începe un an prosper, cu multe nunţi.