"Sursa" Securităţii din TVR

"Sursa" Securităţii din TVR

Numele lui Nicolae Melinescu, corespondentul TVR în Statele Unite, apare în dosarul de obiectiv "Televiziunea Română" aflat în custodia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Realizatorul de televiziune este menţionat în calitate de "sursă". Conform datelor de la dosar, Melinescu nu a semnat un Angajament, numele conspirativ atribuit de ofiţeri fiind acela de "Melinte".

Din notele semnalate ofiţerilor de securitate, rezultă că Melinescu era un fel de "garant" pentru colegii săi care urmau a face deplasări în străinătate. Părerea vedetei TV despre colegi era esenţială pentru deplăsările acestora în străinătate. Ofiţerii de Securitate se bazau pe aceste caracterizări şi aprobau sau nu plecările respectivilor din ţară. "În dosar se regăsesc o serie de Note/Informări cu caracter de Note de serviciu şi rapoarte informative, întocmite de ofiţeri pe baza informaţiilor furnizate de domnul Melinescu. Din documentele arhivate în dosarul fond documentar nr. D 135, rezultă că domnia sa s-a aflat în legătura organelor de securitate în anii: 1980, 1984, 1986, 1987 şi 1989", se arată în Adeverinţa de necolaborare cu Securitatea emisă pe numele jurnalistului.

Prezentăm câteva note ale Securităţii, transmise verbal sau în scris de corespondentul televiziunii publice în America şi consemnate de ofiţerii Securităţii:

  • "În după amiaza zilei de 23.04.1987 (...) am participat la o întâlnire cu presa delegaţiei ţărilor africane. După declaraţia preliminară de presă făcută de conducătorul delegaţiei trimisul ziarului "România Liberă" a pus întrebări în legătură cu situaţia ţărilor din prima linie, măsurile necesare pentru suspendarea apertheidului din Africa de Sud, acţiunile ce se impun pe plan mondial pentru a determina regimul minoritar de la Pretoria să abolească discriminarea rasială".
  •  "Potrivit aprobării transmisă prin biroul protocol al RTV am dat curs invitaţiei adresată de Consilierul ambasadei Britanice de a participa la vizionarea unor programe de televiziune. În discuţiile dinaintea vizionării A.N., care-şi încheie misiunea în ţara noastră peste câteva zile a comentat vitoarea sa numire la Ambasada din Bonn, prezentând-o ca avantajoasă prin faptul că RFG este o ţară cu legături mult mai strânse cu Marea Britanie, cu o politică asemănătoare din multe puncte de vedere cu cea a Londrei (...) a declarat că se bucură să părăsească o ţară de după "Cortina de Fier".

    Părerea lui Melinte

    Ne puteți urmări și pe Google News
  • Sursa "Melinte" mi-a relatat următoarele: I.L. lucrează ca redactor la redacţia actualităţi a televiziunii. Are o comportare corectă, este sobru şi reţinut în atitudini. Este căsătorit şi are un copil, manifestând ataşament faţă de familie. De asemenea ţine foarte mult la mama sa, pentru care se zbate să-i facă rost de medicamente, acesta fiind bolnavă de inimă. A mai fost plecat în străinătate şi s-a întors la timp".
  • "Sursa "Melinte" mi-a relatat următoarele: P.E. funcţionează ca realizator de emisiuni la actualităţi, secţia sport de peste 20 de ani. Este serioasă, muncitoare şi conştiincioasă, însă lipseşte mult din redacţie datorită turneelor de şah la care participă. Este recosătorită, soţul fiind inginer (...) a avut o fată dintr-o căsătorie anterioară, care a murit, lucru care a afectat-o foarte mult. Sursa cunoaşte că urmează să efectueze o deplasare la un turneu de şah în Franţa şi apreciază că se va întoarce în ţară, aşa cum a făcut de fiecare dată".

    Aprobare de la Melinescu

  • "Sursa Melinte m-a informat cu următoarele aspecte privind pe M.I. În relaţiile cu cei din jur dovedeşte corectitudine, respect reciproc, răspunzând cu promptitudine la solicitările colegilor. A fost plecat în mai multe rânduri în străinătate în: RD Germană, PR Polonă, RP Ungară, RSF Iugoslavia la înapoiere având aceeaşi comportare corectă. Sursa apreciază că nu se ridică probleme privind deplasarea în RP Bulgară în interes de serviciu".
  •  "Sursa "Melinte" m-a informat cu următoare în legătură cu P.Ş: este apreciat ca un redactor muncitor şi serios, uneori îndeplinind şi funcţia de prezentator al Telejurnalului. Este căsătorit, are un copil, manifestând ataşament faţă de familie. Are un autoturism proprietate personală. Sursa cunoaşte că a fost propus pentru a efectua o delegaţie în interes de serviciu în RPD Coreeană şi apreciază că nu se ridică niciun fel de probleme".
  •   "Sursa "Melinte" m-a informat cu următoarele aspecte în legătură cu S. S: lucrează de mulţi ani la redacţia actualităţi a televiziunii ca operator imagine. Este bun profesionist (...) Tăcut, rezervat, ştie să păstreze o informaţie care nu trebuie divulgată. Este căsătorit cu E.S. Dispun de locuinţă proprietate persoanlă în cart. Colentina. Are un copil de vârstă şcolară".

    Caracterizări pozitive

  •  "Sursa Melinte mi-a relatat următoarele: G.D. (...) sociabil şi manierat, uneori intră în conflicte cu redactorul şef adjunct I.G. Este căsătorit şi are doi copii, manifestând ataşament faţă de familie. Posedă un autoturism Dacia 1300. A efectuat numeroase deplasări în străinătate, atât în occident cât şi în ţări socialiste pentru a realiza unele transmisiuni sportive. În prezent este propus pentru o asemenea deplasare în Turcia. Sursa apreciază că nu ridică probleme privind întoarcerea în ţară a celui în cauză".
  • "Sursa Melinte m-a informat cu următoarele aspecte privind pe T.V. (...) dovedeşte seriozitate, corectitudine şi răspundere în ceea ce afce. Are o viaţă de familie normală ocupându-se îndeaproape de creşterea şi educarea celor doi copii de vârstă şcolară. Până în prezent las locul de muncă nu a fost observat să facă pregătiri pentru o eventuală intenţie de rămânere în străinătate (...) A efectuat frecvente deplasări în străinătate în interes de serviciu, la întoarcere nefiind semnalat cu atitudini şi comportări suspecte".

    Realizatorul "ştie tot"

  • "Sursa Melinte mi-a relatat următoarele: V.M. (...) Între 1982 - 1987 a fost plecată cu soţul în Maroc (...) Sursa nu a auzit-o având manifestări politice necorespunzătoare. Nu este membru de partid. A solicitat aprobarea C.O.M. pentru a efectua o călătorie turistică în RP Bulgaria şi Turcia. Sursa apreciază că va avea o comportare corectă şi se va întoarce în ţară". 
  •  "Sursa Melinte m-a informat următoarele aspecte în legătură cu P.V: "Îşi desfăşoară activitatea ca ilustrator muzical (...) Paralel activează ca artist liric în corul Madrigal, împreună cu care a efectuat numeroase deplasări în străinătate (...) Până în prezent nu am observat să facă pregătiri deosebite legate de viitoarele plecări în străinătate cu corul Madrigal, sursa apreciind că prezintă garanţii în acest sens".

În baza procesului verbal al CNSAS din 25 ianuarie 2011, "domnului Melinescu Nicolae nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii", se arată în adeverinţa postată pe site-ul Consiliului.