Primarul de Bacău, Romeo Stavarache, a fost eliberat sub control judiciar

14-04/romeo-stavarache-1-465x390
Autor: | | 29 Comentarii | 4686 Vizualizari

Instanța Curții de Apel Bacău a decis, joi seara, eliberarea imediată, sub control judiciar, a primarului municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum și a celor doi oameni de afaceri, Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, reținuți în cursul dimineții de joi de către DNA, sub acuzația de luare de mită.

UPDATE 23:00 - DNA poate face recurs în 48 de ore, iar în acest caz dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din București.

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost reținut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârșirea a 5 infracțiuni de luare de mită, după ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici.

În același dosar, au mai fost reținuți Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, acuzați de complicitate la luare de mită.

Cei trei au fost prezentați joi la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă că în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 de lei.

Cerea bani pentru lucrări publice

În luna ianuarie 2009, Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive. În luna aprilie 2009, Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

Contracte de publicitate

În luna martie 2010, Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au  fost încheiate  două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009. În cauză se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane. În dosar procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I. Cei trei urmează a fi prezentați la data de 26 iunie 2014, la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

În caz este implicat și milionarul Costel Cășuneanu. DNA suisține că primarul, ”împreună cu Apostol Constantin, i-a solicitat lui Căşuneanu Costel suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare pentru Asociaţia TOP SPORT pentru a elibera un certificat de urbanism pentru SC ASERO SRL Oneşti, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009”, se arată în referatul procurorilor.

Alt dosar în care este judecat

Pe 3 aprilie 2014, Romeo Stavarache a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție.Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată, în aprilie anul acesta, de procurorii anticorupţie pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe către un subaltern.

Și-a repartizat singur locuință

Potrivit rechizitoriului, în calitate de şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din Primăria Bacău, Gheorghe Muntianu "şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflată în administrarea Consiliului Local Bacău (apartament în municipiul Bacău), în vederea achiziţionării acesteia". Prin aceasta, susţin procurorii, funcţionarul urmărea obţinerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achiziţionarea unui apartament la un preţ derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...