SUSPANS cu GEORGE ARION. Patimile doamnei ministru

SUSPANS cu GEORGE ARION. Patimile doamnei ministru

În „Patimile doamnei ministru”, Bogdan Hrib îl readuce la rampă pe eroul său favorit, Stelian Munteanu. Jurnalist sagace, editor mai mult sau mai puțin păgubos, acest personaj are darul de a se trezi implicat în diverse afaceri tenebroase, la rezolvarea cărora își dă concursul.

L-am urmărit cu plăcere în „Filiera grecească”, „Blestemul manuscrisului”, „Ucideți generalul”, „Ultima fotografie.” La cea de-a cincea sa apariție, Stelian Munteanu se prezintă la fel de supărat pe viața care îi joacă diverse feste, dar și la fel de tenace în rezolvarea unui caz încâlcit. De data aceasta, este atras cu greu într-un iureș de întâmplări palpitante. Ele încep cu descoperirea unui român împușcat la porțile „orașului liber” Christiania din Copenhaga. Moartea bărbatului, un fost securist, seamănă cu o execuție. Dar cine a dorit suprimarea bătrânului aciuit printre pașnicii locuitori ai acelei zone?

Poliția daneză, poliția română și, bineînțeles, Stelian Munteanu pornesc o anchetă contracronometru care ne poartă în diverse timpuri și spații. În pagini puține, cu o mare putere de concizie, ni se descriu un episod din debarcarea în Normandia, modul în care se racolau membrii serviciilor secrete în perioada „războiului rece”, fuga lui Pacepa și degringolada pe care a cunoscut-o atunci spionajul românesc. E amintită și o inițiativă pe care a avut-o „geniul

Carpaților”: „Ceaușescu a părut fermecat de ideea de a cultiva canabis, cânepă și alte halucinogene pe suprafețe întinse și apoi de a le da la export în contul datoriilor.” Iar toate aceste evenimente din trecut înrâuresc destinele celor de azi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bogdan Hrib pare să scrie cu multă ușurință, ca un reporter care înregistrează rapid ce se petrece în jurul său și vrea să comunice cât mai grabnic tot ce vede și aude. Frazele lui sunt scurte, nervoase, suspansul e bine dozat, nu lipsesc răsturnările de situație. Un roman atent construit, cu o intrigă bine condusă și cu multe detalii, de la noi și de prin alte părți, a căror cunoaștere nu e accesibilă oricărui autor de mystery&thriller.