Tămâioasa, vinul anului 2010

Tămâioasa, vinul anului 2010

Şapte specialişti oenologi au desemnat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Timişoara, cel mai bun vin al anului. Tămâioasa Românească a primit medalia de aur.

Tămâioasa Românească este cel mai bun vin al anului, fie că e vorba despre „Comoara Pivniţei”, de la Vincon Vrancea (2006) sau despre „Pietroasa Veche”, de la USAMV - SCDVV Pietroasa (1986). „Tămâioasa Românească este un soi autohton foarte valoros. Se pune în valoare, pe de-o parte, prin învechirea sticlei (la „Pietroasa Veche”), iar pe de altă parte, în prezenţa patinei soiului în condiţii de consum mai devreme (la Tămâioasa de Vincon)”, explică Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Vinuri vechi, la aerisit

Departe de gălăgia oraşului, şapte oenologi din întreaga ţară au desemnat, în weekend, cel mai bun vin al anului, în cadrul Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice Vinvest 2010, organizat la Timişoara. Încăperea decorată în stil neobaroc miroasea puternic a struguri. „Buchetul” plutea în aer, cum ar zice cunoscătorii, iar fiecare dintre cei şapte membri ai juriului se afla singur la o masă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele juriului a strigat, pe rând, probele: „Proba 216. An de recoltă 2009”. Licorile au fost numerotate aleator, astfel încât juriul să nu fie influenţat. Într-o încăpere alăturată, o întreagă echipă strecoară sticlele în ciorapi speciali pentru a nu li se vedea etichetele, apoi toarnă vinul în pahare. În carafe stau vinuri vechi, la aerisit.

Caşcaval, mere şi pâine

Doi ospătari în cămăşi albe şi cu papion la gât intră cu tăvile, pun câte un pahar în faţa fiecărui membru al juriului. Brusc se face linişte. Mirosul devine din ce în ce mai ameţitor, de pe margine simţi că pluteşti degustând vin cu nările. Juraţii au pe mese un pahar cu apă, iar lângă, crachoir-ul (recipientul în care vor arunca vinul odată plimbat prin gură - n.r.).

Ridică paharele, rotesc vinul, îşi afundă nasul în cupă, inspiră. Trăsăturile feţelor li se cuminţesc. Sorb. Plimbă licoarea prin gură, câteva secunde, unii înghit, pentru a se desfăta cu totul, alţii renunţă şi se şterg elegant, cu batista, la gură. Din când în când mănâncă mere, pâine cu tărâţe şi caşcaval uşor fermentat.

„Întreabă-l mai întâi cu ochii”

„Avem o selecţie foarte bună de vinuri anul acesta. Producătorii au ştiut să-şi pună în valoare vinurile, conservându-le în modul cel mai potrivit. Sunt vinuri echilibrate, altele puternice, altele mai uşoare, dar toate foarte plăcute”, ne spune Arina Antoce, prof. univ. dr. la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, vicepreşedinte ADAR.

La ediţia de anul acesta a concursului naţional de vinuri au intrat în competiţie 168 de vinuri produse în special în anii 2007, 2008 şi 2009. Potrivit medaliilor decernate de specialişti, merită încercate „Tezaur Jidvei sec”, un Muscat Ottonel din 2009, Cabernet Sauvignon-ul din 2008 „Prestige”, de la Domeniul Coroanei Segarcea sau „Terra Romana”, revelaţia concursului, un vin rose de la S.E.R.V.E. Ceptura.

Lista celor mai bune vinuri din România continuă cu 21 medaliate cu aur şi tot atâtea medaliate cu argint, de la Jidvei, Cramele Recaş, Wine Princess, Vincon Vrancea, Vinarte, Budureasca, Ostrovit, Tohani, Fabber Prod, La Vie, S.E.R.V.E. Ceptura.

„Vinul, întreabă-l mai întâi cu ochii, plimbă-l apoi prin pahar, admiră-i unduirea şi rotunjimile. Apropie-l şi simte-i parfumul şi miresmele, întreabă-l cu buzele şi toată gura. Dar nu-l lăsa să te ameţească cu povestea lui, că-i vei pierde frumuseţea şi ţie demnitatea”, conchide Dorin Popa, preşedintele juriului.

RECUNOAŞTERE. Soiurile româneşti, pe podium Foto: Reuters