Tărăcilă, un ministru deghizat în jurnalist ca să le dea o lecție polițiștilor

Tărăcilă, un ministru deghizat în jurnalist ca să le dea o lecție polițiștilor

Cel mai temut șef de la Interne a fost, indubitabil, Doru-Ioan Tărăcilă. Cuza-Vodă obișnuia, adesea, să se îmbrace ca un om de rând și să se amestece prin norod. Tărăcilă, în civil, se „pierdea” printre polițiști, ca să le afle proastele obiceiuri. Așa le-a dat și el, precum Cuza, o lecție care a rămas în istorie. Finalul e tot de poveste: au fost de ajuns „plimbările” ca să bage frica în ei

Despre Doru-Ioan Tărăcilă, ca ministru de Interne, au circulat multe povești savuroase: obișnuia să se deghizeze în ziarist, dar și să apară în momentele cele mai delicate în preajma polițiștilor, în timpul misiunilor lor. În vârstă de 64 de ani, fost ministru în perioada 6 martie 1994-11 decembrie 1996, s-a născut în județul Timiș, dar locuiește în Călărași, unde este un avocat de succes.

Cu microfonul în mână

Cariera politică a lui Tărăcilă a început imediat după Revoluție. El a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, în amintirea vremurilor de altădată, întâmplări din culisele meseriei de polițist. A explicat și cum de i-a venit ideea să-i testeze pe subalterni și cum și-a propus să fie cât mai aproape de ei, ca să le afle problemele.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La vremea respectivă mi s-a reproșat că sunt un om dur, că aveam o figură mai încruntată. Am intrat în joc și am luat cu mine un cameraman de la TVR și am mers într-o intersecție de la Big Berceni. Traficul era aglomerat, iar mașinile erau oprite neregulamentar, în zone nepermise. În toată această nebunie, am găsit un agent de circulație. Am luat microfonul în mână și l-am întrebat dacă este corect cum procedează, cum dirijează circulația. El mi-a răspuns : «Eu îmi fac meseria. Dacă doriți lămuriri, vă rog să contactați Biroul de presă!». I-am explicat, la rândul meu, că nu mă interesează părerea Biroului de presă, ci a lui, a agentului, care este în acea intersecție. Am dat filmarea postului de televiziune respectiv, de la care era cameramanul, ca exemplu negativ pentru ceilalți agenți”, a povestit fostul ministru. Filmulețul a apărut într-o emisiune care s-a difuzat în week-end. Tărăcilă a mai explicat că acesta a fost primul semnal de alarmă pe care l-a tras polițiștilor.

Ministrul a încercat, astfel, să îi facă pe polițiști să înțeleagă cum să trateze nu numai pe ziariști, dar și pe oamenii în slujba cărora sunt.

Polițistul care l-a luat peste picior

Altădată, fiind „sub acoperire“, fostul ministru s-a oprit să apostrofeze câțiva oameni din subordinea sa, care parcaseră un ARO de poliție pe o trecere de pietoni. „Eu eram ministru de puțin timp și m-am dus la polițiști și i-am întrebat de ce au parcat neregulamentar. Iar unul dintre ei mi-a răspuns: «Ia, ce șmecher e tipu’. Hai, plimbă-te, că s-ar putea să avem treabă cu tine în seara asta! Sigur o să avem treabă!». Atunci, lumea care era acolo și care m-a recunoscut, deși eram proaspăt la Interne, a zis: «Vedeți, domnule ministru, dacă cu dumneavoastră vorbesc așa, ce să mai zicem de cum vorbesc cu noi!». Atunci, polițiștii au fugit la mașină și și-au pus caschetele. Am vrut să-i dau afară, dar s-au plâns că aveau copii minori. Oricum, i-am sancționat”, își continuă poveștile Tărăcilă.

Doru-Ioan Tărăcilă este ministrul de Interne care le-a dat cele mai multe emoții subalternilor pentru că, permanent, au stat cu teama că nu vor face față testelor sale

Întâlnirea miniștrilor de Interne

La propunerea vicepremierului Gabriel Oprea, a avut loc, în data de 5 mai a.c., prima reuniune a foștilor miniștri de Interne. La prima adunare a Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Interne, organism consultativ de dezbatere și dialog informal, au participat: Radu Stroe, Mircea Dușa, Ioan Rus, Gabriel Berca, Vasile Blaga, Liviu Dragnea, Marian Săniuță, Constantin Dudu Ionescu, Gavril Dejeu și Doru- Ioan Tărăcilă. Ei au decis, atunci, să transmită Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) un apel pentru intrarea României în spațiul Schengen și o scrisoare, în acest sens, către toți miniștrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene.

FOTO:Tărăcilă și-a lăsat roba de avocat în Călărași și a răspuns invitației actualului ministru, Gabriel Oprea FOTO: RĂZVAN PETRESCU

„Două ore te-am plătit degeaba”

altă scenă, în care ministrul apare în mijlocul oamenilor legii, s-a desfășurat într-un cazino din București. Cum a ajuns acolo, fostul ministru nu a explicat, dar cert este că i-a speriat de moarte pe subalterni, care mai aveau puțin și se dădeau cap în cap. „Eu rămâneam în week-end în București și făceam în permanență verificări când eram de serviciu, în sensul că mă îmbrăcam în civil și mergeam la secțiile de poliție. Într-o zi, am intrat într-o sală de jocuri și am văzut că mai mulți polițiști își scoseseră pistoalele. Le puseseră pe masă, lângă ei, și jucau foarte relaxați, deși erau în timpul orelor de serviciu, în uniforme”, își amintește Tărăcilă. Oficialul i-a privit un timp și apoi a acționat și el, în stilu-i caracteristic. „I-am pus mâna pe umăr unuia dintre ei și l-am întrebat: «Merge, merge?», iar el a răspuns: «Nu, nu merge, de două ore joc degeaba...!», iar eu i-am spus : «Deci, două ore te-am plătit degeaba!». În secunda următoare, după ce m-a recunoscut, a sărit ca ars și a zis tare: «Atențiune!!!»“, povestește Doru Tărăcilă pățaniile cu subalternii. A urmat o anchetă, ministrul a vrut să-i dea afară dar, în cele din urmă, li s-a tăiat din leafă chiulangiilor.

„Dacă tu ești Tărăcilă, eu sunt Ștefan cel Mare!”

Una dintre verificările pe care a vrut să le facă ministrul Tărăcilă - și care ar fi trebuit să fie secret de serviciu -, a fost „trâmbițată”, prin telefon, imediat după ce el a dat ordinul. Numai că, unul dintre cei care dăduse mâna cu Tărăcilă și care trebuia să fie „monument” de discreție a avut ghinion. Sau poate că fostul ministru a avut noroc.

„Îmi mai amintesc că, în primele zile de mandat, ca să prind curaj, am vizitat, în prima seară, cinci-șase secții de poliție. Dar, înainte de asta, i-am chemat în cabinet pe câțiva ofițeri și i-am anunțat că s-ar putea să merg în control. M-am îmbrăcat în civil și, la una din secții, am auzit cum vorbea la telefon un ofițer de serviciu, care tocmai era anunțat că ministrul vine în control. Din întrebările pe care i le punea interlocutorului mi-am dat seama că am fost trădat. I-am luat telefonul de la ureche și am vorbit eu. L-am întrebat pe cel care vorbea cum îl cheamă pentru că nu îl recunoșteam. «Păi sunt Gogu, de la secția…», mi-a zis el și așa am aflat și cine este cel care anunța”, ne-a mai povestit Tărăcilă. După aceasta au fost multe alte metode, prin care i-a testat pe subalterni, pe care, spune el, le-a tot istorisit și nu vrea să pară că se laudă. „Cam astea au fost micile escapade din secțiile de poliție. Mai am una hazlie, când am anunțat că facem control pe evaziune, în Crângași. M-am îmbrăcat în civil și am organizat control pe Lipscani pentru că acțiunea «răsuflase ». Am fost filmat în civil când eram acolo și acțiunea mea a avut rezultate extraordinare. Făceam acțiuni și la mare, pe litoral. La una dintre ele, tot îmbrăcat în civil, am găsit agenți care patrulau și nu erau în regulă.

„În primele zile de mandat, ca să prind curaj, am vizitat, în prima seară, cincișase secții de poliție. Dar, înainte de asta, i-am chemat în cabinet pe câțiva ofițeri și i-am anunțat că s-ar putea să merg în control”

M-am prezentat și le-am spus că sunt ministru, iar unul dintre ei a răspuns: «Da, și eu sunt Ștefan cel Mare!», apoi a rămas șocat când a aflat că eram, într-adevăr, Tărăcilă”. Actualul avocat spune că are mare respect pentru uniforma de polițist.