Târg de Mucenici la Muzeul Național al Țăranului Român

Târg de Mucenici la Muzeul Național al Țăranului Român

De vineri până duminică, bucureștenii vor avea parte de mucenici preparați sub ochii lor de moldovence pricepute din județul Botoșani. Gospodine din toate zonele României vor prepara mucenici tradiţionali, frământaţi din făină de grâu, însiropaţi cu miere şi pudraţi din belşug cu miez de nucă. Târgul, cu un program zilnic între orele 10,00 - 18,00, are intrare liberă.

Un Târg de Mucenici va fi organizat, de vineri până duminică, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, conform anunţului făcut de Fundaţia Kogaion 115.

Indiferent de denumirea lor (Mucenici, Sfinţi, Brânduşi, Bradoşi, Moşi de paresimi), în funcţie de zonele etnografice ale ţării, aceste copturi au formă de om, albină, pasăre sau de colac, pentru acest eveniment urmând a fi pregătiţi şi mucenici uriaşi, cu înălţime de un metru şi având chip de om. Aluatul gustos va fi împletit şi sub formă de soare sau de hartă a României.

Pentru cei care respectă zilele de post, gospodinele vin la târg cu zacuscă de vinete sau de ghebe, miere şi păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale sau mere aromate, păstrate cu mare grijă peste iarnă. Nu vor lipsi nici brânzeturile de capră, preparatele din peşte, prăjiturile de casă, plăcintele de Turnu, turta dulce din Covasna şi pălinca din Bistriţa Năsăud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spre a cinsti cum se cuvine ziua celor 40 de mucenici, vizitatori sunt aşteptaţi cu mâncare proaspăt gătită: sărmăluţe de post, tocană de primăvară şi mucenici munteneşti aburind la ceaun, cu multă scorţişoară şi nucă pisată.

Potrivit sursei citate, în târg se vor găsi şi obiecte tradiţionale, lucrate cu multă măiestrie de meşteri autentici, pentru ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, oaspeţii putând alege de aici persoanelor dragi cadouri cu totul deosebite: ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genţi din piele naturală cu motive naţionale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie şi podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă. Totodată, în curtea din spate, iubitorii de antichităţi pot găsi obiectul mult dorit la colecţionarii de artă.