Târgul de Sfântul Dumitru, în Bucureşti

Târgul de Sfântul Dumitru, în Bucureşti

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, în perioada 23 – 25 octombrie, Târgul de Sfântul Dumitru, eveniment organizat în preajma importantei sărbători din calendarul ortodox.

Celebrarea, pe 26 octombrie, a Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic, se suprapune cu sărbătoarea lui Sâmedru, patronul iernii pastorale şi garantul soroacelor. În opoziţie cu Sângiorzul, care incuie iarna şi înfrunzeşte codrul, Sâmedru încuie vara şi desfrunzeşte codrul fiind asociat cu moartea naturii şi sosirea frigului. Stâlp calendaristic, de înnoire a timpului, Sâmedru era marcat prin numeroase acte rituale de purificare, de fertilitate şi apotropaice, practici de pomenire a morţilor, pronosticuri pentru anotimpul deschis, activităţi social-economice. Acum se încheiau vechi înţelegeri şi se legau noi învoieli. În mediile pastorale Sâmedru se moştenea din tată în fiu, ca antroponim şi patron al casei. În ambientul special al toamnei, Muzeul Satului va oferi publicului vizitator un program variat ce cuprinde: târg al meşterilor populari, ateliere de creaţie de ţesut, olărit, podoabe populare şi împletituri din sfoară, ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, muzică populară, atelier de pedagogie muzeală, expoziţii, concursuri, lansări de CD, produse din gastronomia specifică sezonului şi produse bio.

Vreme de trei zile, gospodăriile Şuici şi Stăneşti, jud. Argeş, din muzeu, vor găzdui expoziţia Casa bunicilor – un jurnal vizual şi auditiv, care va face cunoscute publicului consemnările a 20 de studenţi aflaţi, timp de o săptămână, într-o expediţie pe Valea Vâlsanului, comuna Brăduleţ. Această incursiune va releva un spaţiu şi un mod de viaţă autentice – civilizaţia rurală, preponderent pastorală, expoziţia propunând o altfel de cunoaştere a satului prin interacţiunea directă şi reală cu Casa bunicilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News