Tăriceanu, despre declaraţiile făcute după sentinţa în dosarul "REFERENDUMUL": "Am dreptul la LIBERĂ EXPRIMARE"

Tăriceanu, despre declaraţiile făcute după sentinţa în dosarul "REFERENDUMUL": "Am dreptul la LIBERĂ EXPRIMARE"

În urma afirmaţiilor făcute de Călin Popescu Tăriceanu după sentinţa dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul „Referendumul”, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a se verifica dacă afirmaţiile preşedintelui Senatului au adus atingere sistemului judiciar. Copreşedintele ALDE precizează că este dreptul CSM să iniţieze o asemenea procedură, aşa cum este şi dreptul său constituţional la liberă exprimare prin declaraţii politice publice.

Redăm în totalitate comunicatul preşedintelui Senatului şi copreşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

“Am fost informat că CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a stabili dacă și în ce măsură afirmațiile pe care le-am lansat în spațiul public pe tema procesului și deciziei ÎCCJ în dosarul „Referendumul” au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Este dreptul CSM să inițieze o asemenea procedură, așa cum este dreptul meu constituțional, în calitate de parlamentar, la liberă exprimare prin declarații politice publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este pentru prima dată când mă văd obligat să reamintesc CSM că, dacă simplii cetățeni au dreptul să-și exprime liber nemulțumirile față de unele decizii ale autorităților, parlamentarii, în numele alegătorilor, au chiar obligația să examineze critic activitatea oricărei autorități, inclusiv a celor ce țin de autoritatea judecătorească.

Pentru rigoare și pentru o corectă informare a celor interesați, reamintesc că am semnat comunicatul de presă dat publcității pe 22 aprilie, imediat după publicarea deciziei ÎCCJ, în calitate de copreședinte ALDE și nu în calitate de președinte al Senatului, așa cum în mod eronat a reclamat CSM. În același comunicat am subliniat chiar de la început: „Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanțe judecătorești, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în același timp, avem dreptul și chiar obligația să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democrației și a pluripartidismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil și notoriu”.

Având în vedere practica anterioară a Inspecției Judiciare în astfel de cazuri, nu aștept de la această instituție cuvenitul respect pentru dreptul constituțional la liberă exprimare și pentru imunitatea conferită de Constituție tuturor parlamentarilor pentru declarațiile lor politice. O spun cu regret: CSM, în actuala componență, s-a îndepărtat complet de la rolul și atribuțiile sale constituționale și legale din momentul în care o serie de membri ai săi au pășit pe tărâmul acțiunii politice, al discursului partizan și al ignorării unor prevederi constituționale.

Probele în susținerea acestei afirmații sunt suficiente: de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru scurgerile de informații confidențiale către presă din dosare selectate cu grijă de unii procurori; de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru dosarele ținute abuziv în nelucrare ani de zile de DNA și scoase la lumină printr-o stranie coincidență tocmai în campania electorală; de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru șicanarea unor judecători care au dat decizii conform legii și conștiinței lor și nu așa cum le-ar fi convenit unor forțe oculte; de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru gravele abuzuri din cazul Rarinca; de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru cele aproape 50 de achitări date de judecători în contra DNA chiar în dosarul „Referendumul”; de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru că România e campioana Europei la procese pierdute la CEDO; de ce nu este sesizată Inspecția de către CSM pentru nenumăratele atacuri anticonstituționale ale procurorului-șef al DNA împotriva Parlamentului și pentru încălcarea statutului de magistrat atunci când face declarații politice în mass-media? Exemplele ar putea fi multiplicate și ele alimentează continuu neîncrederea publicului în modul în care se face justiție în România de azi.

În ceea ce mă privește, indiferent de jocurile politice pe care le practică unii membri ai CSM și ai Inspecției Judiciare, voi continua să-mi asum cu maximă responsabilitate dreptul constituțional la liberă exprimare, ca și la declarații police ce nu pot fi cenzurate de nicio autoritate, drept pe care-l exercit în numele cetățenilor pe care-i reprezint în Senatul României”.