Tăriceanu - o opţiune solidă sau nu pentru prezidenţiale?

Tăriceanu - o opţiune solidă sau nu pentru prezidenţiale?

Senzaţionalismul evenimentelor din ultimele zile acoperă faptul că situaţia lui Călin Popescu-Tăriceanu, în sondajele de opinie din ultimele luni, era destul de bună.

Încredere Nu toţi oamenii care spun că au încredere mare sau foarte mare în tine te-ar vota. Pe de altă parte, este imposibil ca oameni care n-au încredere în tine să te voteze în primul tur al prezidenţialelor. Indicatorul "încredere" poate funcţiona, deci, ca o modalitate uşor imperfectă de a măsura nivelul maxim spre care poţi ţinti.

Atât conform INSCOP cât şi conform lui Mirel Palada un pic sub 30% din românii aflaţi în ţară au încredere mare sau foarte în Tăriceanu. Fostul preşedinte al PNL nu este în topul încrederii dar face parte din plutonul USL, adică e superior oricui din opoziţia de până mai ieri.

Tăriceanu - preşedinte?

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul prim-ministru nu era în prim-planul opţiunilor deschise, instinctive pentru prezidenţiale, dar nu se afla nici în fundal.

Conform sondajului INSCOP din ianuarie 2014:

10% din românii aflaţi în ţară îl preferau drept candidat la prezidenţiale al USL. 19% din românii aflaţi în ţară îl preferau drept candidat la prezidenţiale al PNL, în eventualitatea spargerii USL.

(Pentru comparaţie: electoratul PNL este compus din 13% din românii aflaţi în ţară).

În turul doi, iarăşi conform sondajului INSCOP din ianuarie 2014, Tăriceanu l-ar fi învins pe MRU într-o competiţie destul de strânsă (54-la-46) şi l-ar fi învins pe Predoiu cu uşurinţă (66-la-34). Sondaje privind extrem de posibila confruntare Tăriceanu vs. Antonescu nu s-au făcut publice, dar este extrem de greu de crezut că deplasările de forţe de ieri s-au făcut "în orb", fără cercetări prealabile. În cazul în care Tăriceanu scârţâie, se poate face o rocadă (Ponta preşedinte, Tăriceanu prim-ministru), lucru despre care voi scrie mai jos.

Componenta strategică

O candidatură a lui Tăriceanu susţinută de PSD e utilă pentru social-democraţi. Care era singurul pericol realist pentru ei? Antonescu susţinut de restul scenei politice în turul doi. Exista o certitudine că Ponta (sau Oprescu) > Antonescu+PDL+Băsescu+MRU+ #unitisalvam ? Nu. O candidatură a lui Tăriceanu poate ciupi destule procente de la Antonescu, din electoratul liberal, pentru a duce la o victorie. Formula atunci se schimbă şi devine:

PSD + liberali atraşi de Tăriceanu > liberali rămaşi la Antonescu + Băsescu + #unitisalvam.

Am scos din ecuaţie PDL, întrucât Vasile Blaga a trimis de-a lungul timpului mai multe apropo-uri legate de o alianţă cu PNL dar fără Antonescu. PDL va avea de ales între antipatia faţă de PSD şi antipatia faţă de Antonescu.

L-am scos din ecuaţie şi pe MRU, nefiind clar cum s-ar poziţiona el sau dacă s-ar poziţiona într-un fel.

În plus, Ponta rămâne la Palatul Victoria, ceea ce se pare că doreşte foarte mult. Am scris despre motive acum un an. Probleme în cazul unei candidaturi susţinute de PSD

Organizaţiile PSD trebuie să se mobilizeze şi să strângă voturi pentru Tăriceanu de la electoratul partidului. Profilul candidatului nu e ideal din acest punct de vedere.

Tăriceanu trebuie să obţină o performanţă moderat-spre-bună în rândul electoratului non-PSD, adică să nu se prăbuşească.

Tot ce-am scris mai sus era valid înainte de ziua de alaltăieri. CITIȚI ȘI:

  • 8 luni până la prezidenţiale: despre opoziţia alţii-decât-PNL

Articolul original a fost publicat pe sociollogica.blogspot.ro.