Tată revoltat: ”Pot muri oameni, din nepăsare”. Și-a plimbat copilul bolnav pe la doi medici și cinci spitale, fără să știe ce boală I FOTO

Tată revoltat: ”Pot muri oameni, din nepăsare”. Și-a plimbat copilul bolnav pe la doi medici și cinci spitale, fără să știe ce boală I FOTO

Zilele trecute un tată a făcut turul spitalelor din Timișoara, pasat de medici, de la o unitate la alta. Asta după ce, în privat, a mai vizitat doi medici. Răspunsul a fost, de fiecare data același: ”nu știm ce are copilul, mergeți mai departe”. Disperat, Cătălin Andronic i-a scris ministrului Sănătății și îi cere să îi explice cum este posibil.

Totul a început vineri, 3 martie, seara. Fiului bărbatului, în vârstă de 11 ani, i-au apărut ”bubițe mici și dese”, spune acesta, pe picioare. Medicul de familie, în urma consultului telephonic, a considerat că e vorba de o alergie și a recomandat un anume medicament. Pentru că nu a apărut nicio ameliorare, sâmbătă, familia s-a dresat unui medic din vecini. Acesta a spus că probabil e o alergie, și a recomandat contionuarea tratamentului stabilit telefonic.  Duminică dimineața copilul era plin de bube, pe membre, abdomen și piept. Mama s-a panicat, iar cei doi soți au dus copilul la Urgențe.

Ping – pong intraspitalicesc

”Ajungem la Spitalul de urgențe pentru copii Louis Țurcanu pe la ora 10,35, la ora 11,10 i se fac analize de sânge și i se pune o branulă (pentru orice eventualitate). După interpretarea analizelor ni se spune că nu știu ce are copilul, că analizele sunt bune, dar că ar putea fi contagios și ni se recomandă să mergem pentru diagnostic la Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș”, relatează Cătălin Andronic, tatăl băiatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

La al doilea spital ajung la ora 11,50. ”Nu era niciun medic cu experiență, doar rezidenți. Îl examinează, pun întrebările de rutină: dacă are febră, îl doare burta, îl mănâncă bubițele, etc. La final spun că dacă nu are febră și nu îl mănâncă nu e contagios, și că ei nu știu ce are, dar să mergem la Spitalul de urgențe dermatologice”, continuă tatăl. Duminică la ora 12,30, susține bărbatul, aici nu era niciun medic: ”am găsit doar o asistentă, și portarul. Ni se spune că nu au cu ce să ne ajute și că trebuie să mergem la Spitalul Municipal”.

Ora 13,30. Familia Andronic a ajuns la Spitalul Municipal din Timișoara. „Nu aveți voie cu copilul la urgențe, îi explică o doctoriță soției mele. Răspunsul e ferm: trebuie să ne ducem la Spitalul de copii, adică înapoi la Louis Țurcanu”, a mai relatat Cătălin Andronic.

Astfel, după patru ore se întorc de unde au plecat de dimineață. Și li se recomandă să aștepte până luni, când copilul poate fi văzut de un medic specialist.

Analize gratuite pe bani

”Mi-am luat o zi de concediu, iar luni m-am prezentat la medicul specialist dermatolog de la Spitalul Louis Țurcanu. Rămân perplex, aflând că nu am trimitere de la medical de familie. Îi explic asistentei că am trimitere de la Urgențe. Într-un final acceptă să fim consultați. Intram, medicul examinează copilul, urmează aceleași întrebări și, din păcate, același răspuns: nu se știe ce are! Ni se dă un bilet de trimitere pentru analize de sânge, urină, scaun, exudat, etc. Întreb dacă sunt gratuite și unde le facem. Răspuns uluitor: nu sunt gratuite pentru că nu avem bilet de trimitere de la medicul de familie, ci de la Urgențe. Deci, le facem pe bani, oriunde. Sau, pentru gratuitate, internăm copilul ori mai așteptăm o zi, ca să ajungem la medicul de familie pentru trimitere. Acesta e sistemul pentru care plătesc sute de lei pe lună! Dacă era o urgență mai gravă? O alergie la un medicament sau la o insectă? Pot muri oameni din nepăsare și s-a văzut că au murit oameni din nepăsare”, încheie timișoreanul.

Garda la Dermatologie, numai în zilele lucrătoare

Medicii de la spitalele unde a ajuns tatăl cu copilul bolnav spun că au făcut tot ce le stătea în putință.

”La Dermatologie nu există gardă de urgență, în zilele nelucrătoare, pentru că nu se justifică; într-un an au avut numai 11 cazuri. Acest pacient a fost văzut de medic și chemat a doua zi, nefiind ceva care să necesite internare”, spune Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal din Timișoara.

La Spitalul de Boli Infecțioase, gărzile sunt asigurate și cu rezidenți din ultimii ani, după cum arată purtătorul de cuvânt al unității, Virgil Musta. (Foto: Adrian Pîclișan)