“Taxa de protecție a lui Mazăre”, anulată în instanță de un ONG

“Taxa de protecție a lui Mazăre”, anulată în instanță de un ONG

Curtea de Apel Constanța a respins, astăzi, contestația municipalității și a menținut decizia Tribunalului care a anulat celebra “taxă de liniște”, sau “taxă de protecție”, instituită în 2003 de fostul primar Radu Mazăre și aplicată agenților economici din oraș și din Mamaia. Victoria aparține Asociației Constanța ia Atitudine (ACIA) care prin liderul Andrei Popescu a acționat în instanță Consiliul Local Municipal cerând desființarea taxei de liniște.

Președintele Asociației Constanța ia Atitudine, Andrei Popescu a înaintat acțiunea în instanță în vara lui 2015, după ce a strâns 7000 de semnături ale constănțenilor. “În ciuda sumelor mari care se colectează din taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă, orașul Constanța a ajuns să fie invadat de hoți, tâlhari și cerșetori”, a invocat Andrei Popescu. Suma totală pe care Serviciul Public de Taxe și Impozite o încasează anual de la agenții economici, în ciuda nemulțumirilor acestora, era de aproape 7 milioane de lei.

Agenții economici erau astfel obligați să plătească zeci de mii de lei pentru “creșterea gradului de siguranță”, deși nu beneficiau de vreo protecție. Reclamantul a specificat de fapt că liniștea și siguranța publică sunt asigurate și de Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția Locală Constanța. ”Taxa de liniște este o taxă abuzivă, instituită de fostul primar Radu Mazăre, iar banii se duc în firmele de casă ale acestuia și nu îi ajută pe cei care o plătesc”, declara Andrei Popescu. Taxa de liniște a fost păstrată și de primarul interimar de atunci, Decebal Făgădău, “pentru că este utilă”, după ce Radu Mazăre a renunțat la primărie în vara lui 2015.

Presedintele ACIA, Andrei Popescu, actual consilier independent, a salutat decizia instantei. "Mă bucur că justiția a făcut dreptate și sunt convins că taxa de liniște, impusă abuziv de Radu Mazăre,  și păstrată de Decebal Făgădău, va fi desfiintată și că oamenii își vor putea recupera banii.Trăim încă într-un oraș în care s-au inventat unele dintre cele mai bizare taxe speciale din România”. Directorul Serviciului Public de Taxe și Impozite Locale Constanța, Virginia Uzun, a declarat, pentru EVZ, că așteaptă redactarea deciziei instanței, “funcție de care vom ști dacă anulăm, sau nu, taxa, dacă este anulată pentru un an, sau definitiv, dacă se anulează pentru o singură persoană sau pentru toți agenții economici”.

Ne puteți urmări și pe Google News