Taxa pe viciu, prea mică pentru a acoperi bolile fumătorilor

Taxa pe viciu, prea mică pentru a acoperi bolile fumătorilor

Tratamentul afecțiunilor pe care le fac cei peste 4 milioane de români fumători consumă din bugetul Sănătații peste 1 miliard de lei pe an, sumă mai mare decât se colectează din taxa pe viciu. Doctorii cer mai mulți bani pentru programe de prevenire și control al fumatului.

În fiecare oră, cinci români mor din cauza bolilor cauzate de fumat, numai în anul 2012 înregistrându- se peste 45.000 de decese. Medicii pneumologi au calculat cât se cheltuie din bugetul Sănătății cu îngrijirea acestor afecțiuni (de la cele de inimă, agravate de fumat, la cele pulmonare sau anumite tipuri de cancer) pentru a convinge autoritățile să aloce mai multe fonduri pentru a preveni fumatul și pentru a ajuta cât mai mulți români să se lase de acest viciu.

„Cea mai gravă afecțiune a fumătorilor este cancerul pulmonar. Șansa ca un bolnav să trăiască peste un an după diagnosticare este sub 5 la sută”, a atenționat prof. dr. Miron Bogdan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Capitală.

În anul 2012, aproape 2.500 de femei și 9.500 de bărbați au murit din cauza cancerului pulmonar. „În urmă cu 15-20 de ani, în România, a existat o expansiune teribilă a fumatului. Efectele se văd acum”, a mai spus medicul. Principala miză este convingerea tinerilor să nu se apuce de țigări (peste 90 la sută din fumători au început înainte de 20 de ani). „Din taxa pe viciu se colectează, anual, 1,1 miliarde de lei, cu bolile cauzate de fumat și cu îngrijirea în spitale a acestor români se cheltuie peste 1, 2 miliarde de lei. Avem deja un deficit care va crește, dacă nu se iau măsuri”, a completat medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde se poate cere ajutor

„Toți banii încasați din taxa pe viciu ajung la Ministerul Sănătății și sunt repartizați pentru diverse programe, inclusiv pentru Stop Fumat. Din aceste fonduri am cumpărat ambulanțe și i-am folosit pentru diverse alte dotări în unitățile medicale”, ne-au explicat reprezentanții Ministerului Sănătății. Cei care vor sprijin pentru a renunța la fumat pot cere ajutor la Tel Verde Stop fumat: 08008STOPFUMAT (0800878673) - apelabil gratuit doar din rețeaua ROMTELECOM sau 0213356920 - apelabil din orice rețea, cu tarif normal.