"Te rog, ai grijă de mama!" se lansează în România

"Te rog, ai grijă de mama!" se lansează în România

Este primul roman coreean modern publicat în ţara noastră

Mâine, 7 martie, de la ora 13.00, la Institutul Cultural Român va avea loc lansarea cărţii "Te rog, ai grijă de mama!", un best-seller internaţional câştigător al premiului Man Asian Literary Prize 2011. Apărut în peste 20 de ţări, ci vânzări de aproape 2 milioane exemplare, "Te rog, ai grijă de mama!" este primul roman coreean modern publicat în România.

În spaţiul publicistic românesc literatura sud-coreeană este o zonă slab reprezentată, printre cele aproximativ 10 titluri, toate apărute după 1989, regăsindu-se câteva cărţi de poezie, câteva de proză scurtă şi două romane cu caracter istoric.

"Pe fondul dispariţiei mamei într-o staţie aglomerată de metrou şi a eforturilor făcute de familie pentru a o găsi, autoarea ţese din amintirile soţului şi copiilor povestea unei vieţi dedicate familiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar povestea în sine este doar un pretext pentru o frescă amplă a vieţii de familie, într-un context de tranziţie de la o societate tradiţională la una modernă, de la viaţa la ţară, cu neliniştile şi grijile ei, la viaţa oraşului care te înghite şi te uniformizează. Structurată în patru capitole şi un epilog, cartea îmbină perspective diferite asupra vieţii mamei dispărute, fiecare dintre capitole având în centru un personaj din familie (fiica scriitoare, fiul cel mare, tatăl şi mama dispărută) care prin prisma propriei personalităţi aduce în prim plan întâmplări care i-au marcat existenţa în raport cu persoana mamei.

Autoarea, Kyung-sook Shin, s-a născut la data de 12 ianuarie 1963, într-un sat din Coreea de Sud, fiind al patrulea copil şi cea mai mare dintre fiice, într-o familie cu şase copii. La vârsta de 16 ani se mută în Seoul, la fratele său mai mare, şi lucrează într-o fabrică de electronice în timp ce urmează cursuri serale. În 1985, după absolvirea Institutului de Arte din Seoul, secţia scriere creativă, îşi face debutul literar cu nuvela « Winter’s Fable » ( « Poveste de iarnă »), pentru care primeşte premiul Munye Joongang New Author Prize. Kyung-sook Shin face parte, alături de In-suk Kim şi Ji-young Gong, din grupul de scriitoare numit Generaţia 386.