Teatrul Nottara, tot cu bulină pe sediu

Teatrul Nottara, tot cu bulină pe sediu

Actorii de la Teatrul Nottara s-au întors acasă de ceva vreme. Lucrează zi de zi, repetă, pregătesc Festivalul Internațional de Teatrul Fest(IN) pe Bulevard. Dar, ca un ghimpe în inima lor, stă bulina roșie pe sediul instituției.

Imobilul din bulevardul Magheru a fost supus unei expertize tehnice minuțioase. Rezultatul: clădirea nu este cu grad de risc seismic I, ci II.  Asta înseamnă că trebuie declasificată, că la o adică, la unc utrmeur major ar suporta deteriorări, dar nu s-ar prăbuși, după cum susțin specialiștii. Numai că pentru această operațiune – mai întâi scoaterea de me lista clădirilor cu bulină - mai este nevoie de un aviz din partea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) București – Ilfov. Avizul întârzie să vină, iar unii spectatori încă mai au rețineri să pășească în Teatrul Nottara. 

Potrivit managerului teatrului Marinela Țepuș  un risc seismic de grad II înseamnă că teatrul poate intra în reabilitare. „Și o vom face. Am spus tuturor. Această clădire n-are nimic la structură. Să fiu bine înțeleasă. Expertiza și bulina nu ne ajută nici să fim mai șubrezi, nici să fim mai puternici. Clădirea e aceeași. Singura problemă care există e o formalitate, încât să ne putem continua activitate până la reabilitare”.

Mai mult, a susținut, astăzi, în conferința de presă ținută în sediul teatrului că „acea bulină din 1996 a fost fals pusă din cauza unor interese imobiliare. Știm cu toții că se vindeau apartamentele în asemenea imobile cu 30% mai ieftin. Așa se face că în 1996, respectiv în 1997 s-au făcut două expertize. Nici asta n-ar fi fost voie, pentru că aici este este un complex format din trei obiective, ele luându-se separat, iar complexul important numit Sală n-a fost expertizat. (...) Nimeni, 20 de ani, n-a făcut nimic. Nici să vadă dacă e adevărată, nici să vadă dacă nu e adevărată”, a mai spus Marinela Țepuș. Dar a subliniat că dacă nu primesc un răspuns va da în judecată ISC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezent la conferința de presă, expertul Paul Ioan a arătat că în clădire se pot desfășura activitățile Teatrului Nottara, în cazul unui cutremur major, aceasta putând suferi doar avarii. Și, ca să dovedească faptul că nu există niciun pericol, a declaratcă va veni la toate spectacolele teatrului.  „Este specator pe viață!” a spus Marinela Țepuș.

În noiembrie 2015, Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru, decizia fiind luată în urma aplicării Legii nr. 282/2015, prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic mare.