Tehnocratia omoara democratia!

Tehnocratia omoara democratia!

O dezbatere recurenta – si o data cu apropierea alegerilor din ce in ce mai acuta – este aceea a oportunitatii, pentru Romania, a unui guvern tehnocrat.

Las deocamdata de-o parte aspectul « oportunitatii » pentru a ma concentra pe aspectul democratic al acestei afaceri. Abraham Lincoln spunea : « Democratia este guvernarea poporului de catre popor, pentru popor » (si corolarul adaugat de Oscar Wilde : opresiunea poporului de catre popor, pentru popor care, speram, nu ni se aplica pe moment !). De unde si concluzia care se impune : guvernarea se va exercita in urma unui vot popular, de catre un executiv care va reflecta vointa electoratului.

Luand de bune aceste premize, un guvern tehnocrat este o aberatie. Pretextul validarii in Parlament care de felul lui a fost ales este impropriu : ce rost ar mai avea in acest caz prezentarea unor programme in fata alegatorilor ?...O gasca de prieteni ar putea prin absurd sa ceara sa fie alesi pentru ca sunt baieti destepti, dupa care vor da mai departe…unora care n-au fost votati niciodata.

Ideea de guvern tehnocrat este nesanatoasa in general pentru democratie si este nesanatoasa in particular pentru tara. Se presupune ca un program de guvernare este rodul unei reflexii indelungate, al muncii unei echipe care face ca actiunea guvernamentala sa fie bine articulata, coerenta, corelata. Un guvern de tehnocarti este prin definitie o oaste de stransura. E ca si cum ai pune gramada 4 roti, un motor, o carcasa si un volan, toate excelente, si ai astepta ca masina sa ruleze. Exemplul a fost ilustrat, din pacate, in repetate randuri in ultimul an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca sa revin la aspectul oportunitatii : un guvern tehnocrat poate fi acceptabil pe o perioada scurta de timp, cu puteri restranse (gestiunea afacerilor curente) in caz de criza politica majora. Guvernul Stolojan a respectat intr-o oarecare masura aceste conditii : in 1991 Romania abia iesise din 50 de ani de comunism, minerii devastasera Bucurestiul tarand dupa ei guvernul Roman, clasa politica era foarte slaba si slab pregatita iar populatia - departe de a fi invatat bazele democratiei. 

Romania nu este azi in criza si e – sper ! –  destul de democrata ca sa faca parte, de exemplu, din UE. Nu era cazul cred eu nici anul trecut sa se recurga la aceasta solutie « emanata » direct dintr-o mica lovitura de stat…Devine insuportabila aceasta vesnica anticamera in care se afla tara, in care totul este posibil : invalidarea unui referendum majoritar, mentinerea sub sanctiuni de genul MCV, guvernarea prin procura, exercitarea puterii executive de catre institutii care nu au aceasta menire – DNA, sau serviciile secrete.

Imi doresc pentru Romania sa fie acceptata ca o tara normala, cu un popor normal, avand aceleasi reguli si aceleasi drepturi ca orice alta tara a UE. Starile de exceptie nu-si mai au rostul.

In ceea ce priveste « spin-of-ul » care se pregateste pentru alegerile din decembrie – noi, partide, ne prezentam in alegeri dar vom desemna un prim-ministru sau ministri tehnocrati care vor accepta sa puna in aplicare programul nostru – este in primul rand o recunoastere a propriei incompetente si a lipsei de cadre, a proastei intelegeri a conceptului democratic. Dacian Ciolos este prins in aceasta capcana din care nu va putea iesi, pe de o parte pentru ca asa cum a spus – si il cred – nu se va inscrie intr-un partid politic, pe de alta pentru ca nu va putea refuza un scenariu care este deja scris pentru el. Ciolos este un inalt functionar a carui slujba, fie afara fie in tara, depinde de aceiasi politicieni.

Altfel, amuzant zelul cu care se cauta pretexte pentru a imbraca povestea in haine constitutionale. Desigur ca legea fundamentala nu prevede explicit ca membrii executivului sa fi fost pe listele electorale sau sa aiba carnet de partid. Nu o prevede nici Constitutia Frantei si totusi, nimeni nu s-a gandit sa numeasca un premier apolitic sau un guvern tehnocrat, ar fi de neconceput !

Politica este o profesie nobila caci inseamna sa te pui in slujba cetatii. Nu e nimic rusinos in asta. Or, in Romania, in ultimii 26 de ani si nu numai (era una din marotele comunistilor) politica si partidele politice sunt considerate o afacere murdara. Ma intreb daca din prostie sau din rea credinta….