Televiziunea Română, un eșec urmărit? Cine răspunde?

Televiziunea Română, un eșec urmărit? Cine răspunde?

Sindicatele spun că s-au săturat de „management defectuos” și cer în tribunal ca cei care au greșit să plătească. Până acum nimeni nu a dat explicații pentru datoriile imense acumulate de televiziunea publică.

Angajații din TVR îi cer public Directorului General Interimar al SRTV să acţioneze pentru recuperarea prejudiciilor SRTV. Televiziunea publică are datorii cumulate de 800 milioane de lei, adunate începând cu 2006. „Vrem să dăm în judecată televiziunea pentru a o obliga să facă acest demers. Am trimis o scrisoare deschisă către Stelian Tănase, către toate instituțiile care ar putea să medieze dialogul și ultimul pas este acțiunea în instanță, pentru că nu mai avem alte pârghii”, a explicat Sorin Rada, președinte TV-R Sind, sindicatul lucrătorilor din domeniul audiovizual.

Management defectuos

Sindicaliștii spun că acțiunea lor s-a bazat pe un raport al Curții de Conturi, care a analizat pentru 2006- 2011 situația și a ajuns la concluzia că la TVR a fost management defectuos. Surprizător însă, după 2011, rapoartele anuale ale Curții de Conturi nu mai sunt atât de precise în ceea ce privește sursa datoriilor. Se vorbește de „deficiență legislativă” și se merge pe ideea că „trebuie schimbată legea 41/94, privind organizarea și funcționarea SRTV”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația TVR este inedită și, pentru prima dată de la înființare, în instituție se vorbește despre insolvență. „TVR nu e societate comercială, nu poate intra în insolvență sau faliment. „Patronul” TVR este Parlamentul”, spune Valentin Nicolau. Fostul președinte al TVR a adăugat că „în cazul unei societăți comerciale banale, dacă nu ți-ai plătit dările și intri în insolvență, statul cere la tribunal să răspundă administratorii, chiar și cu averea. În TVR, directorul-general este echivalent cu funcția de administrator. Totul e în ceață și e la mâna Parlamentului”, a adăugat fostul PDG.

Proces pierdut

„Ar trebui să răspundă toți oamenii care au fost în CA”, crede Dragoș Bocanaciu, președintele SPUSTV, cel mai mare sindicat din TVR. „La noi nu a răspuns nimeni niciodată pentru voturile date clar împotriva intereselor TVR. Nimeni nu răspunde pentru faptul că un CA a luat o decizie abuzivă de a anula un concurs de director în urmă cu doi ani, la TVR Craiova. Concurentul la postul de director (Cristi Nedelcu, desemnat câştigător al concursului pentru şefia TVR Craiova - n.r.) a câștigat procesul cu TVR. Acum urmează să se judece apelul. Dacă hotărârea rămâne definită, el va primi despăgubiri de 250.000 de lei. Cine plătește? De ce nu plătesc acei membri care au ridicat mâna și au anulat concursul?”, a adăugat Bocanaciu.