Tensiune în Marea Chinei de Sus. Americanii: “Ne vom întoarce cu şi mai multe nave”. Chinezii: “Nu vă jucaţi cu focul”

Tensiune în Marea Chinei de Sus. Americanii: “Ne vom întoarce cu şi mai multe nave”. Chinezii: “Nu vă jucaţi cu focul”

Marina americană va continua să patruleze în largul insulelor artificiale construite de Beijing în Marea Chinei de Sud şi a căror suveranitate este contestată de alte ţări din regiune, a anunţat un responsabil american al apărării. Beijingul a reacţionat calificând gestul americanilor "un abuz" care lezează "pacea şi stabilitatea regională".

Marţi dimineaţă, nava lansatoare de rachete USS Lassen a patrulat prima oară la o distanţă de 12 mile marine de insulele revendicate de China, provocând mânia Chinei, care a perceput în acest gest o ameninţare pentru suveranitatea sa.

"Vom face din nou acest lucru", a declarat responsabilul american sub acoperirea anonimatului, precizând că mai multe nave vor fi trimise în această zonă. "Navigăm în ape internaţionale şi în locul ales de noi", a adăugat el.

USS Larsen a navigat în apropiere de arhipelagul Spratleys, care cuprinde circa o sută de insule şi recife nelocuite, fiind revendicat şi de Vietnam, Malaezia, Brunei şi Filipine. Operaţiunea a durat circa două ore, a explicat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Plecăm de la principiul că zburăm, navigăm şi operăm oriunde legislaţia internaţională o permite şi de fiecare dată când nevoile noastre operaţionale o impun", a declarat anterior ministrul american al apărării Ashton Carter, care nu a exclus de facto noi operaţiuni.

China consideră ca făcând parte din apele sale teritoriale zona de 12 mile marine din jurul acestor insule.Beijingul, care are numeroase contencioase teritoriale cu vecinii săi, revendică drepturi asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, şi desfăşoară în arhipelagul Spratleys vaste operaţiuni de construcţie, accelerând de un an transformarea recifelor de corali în porturi, piste şi alte infrastructuri, scrie Agerpres.

SUA şi câteva ţări din Asia de Sud-Est se tem de o lovitură de forţă a Chinei, care i-ar asigura acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe glob, pe unde se transportă o treime din cantitatea de petrol mondială încărcată în petroliere.

 Potrivit CNN, ministrul chinez de Externe i-a îndemnat pe americani să mediteze serios asupra consecinţelor pe care le poate produce o eventuală escaladare a tensiunilor din regiune.

“Sugerăm ţărilor care au fantezii cu privire la posibilitatea ca ţara noastră să renunţe la teritoriile pe care le consideră de drept ale sale, să renunţe. Acest lucru nu se va produce şi dacă anumite părţi importante insistă să creeze tensiuni şi conflicte în zonă din nimic, China s-ar putea vedea nevoită să tragă concluzia că este necesar să se întărească şi chiar să arate de ce este în stare. Sfătuim Statele Unite să nu creeze premisele unei asemenea sumbre posibilităţi”, a precizat Lu Kang,  purtătorul de cuvânt al  ministrul chinez de Externe.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al armatei chineze, colonelul Yang Yujun, a oferit mass-media un discurs similar, calificând gestul amerricanilor drept “un abuz”. “Acţiunile SUA reprezintă o ameninţare la dresa drepturilor teritoriale şi securităţii Chinei, punând în pericol securitatea personalului şi infrastructura insulelor artificiale, lezând pacea şi stabilitatea regională”, a conchis colonelul Yujun.