Editura Evenimentul si Capital

CODUL FISCAL a fost APROBAT! TVA scade la 19%, „taxa pe stâlp” şi taxa de 7 eurocenți eliminate, impozitul pe dividende se reduce. VEZI toate modificările

Autor: | | 58 Comentarii | 9388 Vizualizari

Codul Fiscal a fost aprobat astăzi în Camera Deputaţilor şi va pleca spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, a fost aprobat noul TVA la 19%, au fost eliminate "taxa pe stâlp" şi taxa de 7 eurocenţi şi, de asemenea, impozitul de dividende urmează să se reducă. EVZ.ro îţi prezintă, mai jos, toate modificările incluse în noul Cod Fiscal.

UPDATE: 15.30 După ce au aporbat proiectul de Cod Fiscal pe articole, deputații au votat astăzi toate prevederile Codului Fiscal, cea mai importantă vizând reducerea TVA la 19%, de la 1 ianuarie. Codul Fiscal va pleca spre promulgare.

Stirea inițială

Taxa pe valoarea adăugată ar putea fi redusă de la 24% la 19% înainte de începutul anului viitor, a anunțat astăzi ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Astăzi, acest amendament, votat de deputații din Comisia Buget Finanțe din Camera Deputaților, ar urma să fie votat în Camera Deputaților, laolaltă cu întregul Cod Fiscal. 

Anterior însă, membrii ai PSD anunțau că măsura s-ar putea să nu fie votată odată cu Codul Fdiscal, mai ales că proiectul a fost criticat de Comisia Europeană, care consideră că scăderile de taxe propuse nu sunt sustenabile.  În schimb, spuneau aceștia, există posibilitatea ca, dacă încasările bugetare sunt la nivel optim, până la finalul anului scăderea TVA să fie promovată prin ordonanță de Guvern.  

O altă prevedere care rămâne de văzut dacă deputații o vor vota este scăderea accizei la motorină. 

Eugen Teodorovici a mai spus astăzi că Executivul va menține angajamnetele față de FMI, care se referă la încadrarea în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB. 

Cele mai importante măsuri fiscale ce vor fi votate ASTĂZI:

TVA

- Reducerea cotei standard pentru toate bunurile și serviciile de la 24% în prezent la 19% începând cu  1 ianuarie 2016
- Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016

IMPOZIT PE DIVIDENDE

 - reducerea impozitului la 5%, de la 1 ianuarie

ACCIZE

1. Diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb și benzina cu plumb), astfel:

- Scăderea cu 20% a accizei la motorina ( de la 1897,08 lei /1000 litri la 1518,04 lei / 1.000 litri);

-    Scăderea cu 18,62% a accizei la benzina fara plumb ( de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1.000 litri);
-    Scăderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb ( de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1.000 litri)

2. Reașezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și băuturile alcoolice.

-    Scăderea cu 15,38% a accizelor pentru bere (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)
-    Scăderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase (de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) și cu 77,7% pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)
-    Scăderea cu 30% a accizelor pentru alcool etilic (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)

De asemenea, proiectul de Cod Fiscal propune eliminarea din sfera de impozitare atât a țițeiului din productia internă cât și a produselor care în prezent se  regăsesc la Capitolul II „Alte produse accizabile”: cafea, bijuterii, confectii din blĂnuri, autoturisme etc.

TAXA PE STÂLP

-eliminarea impozitului pe construcții speciale de la 1 ianuarie 2016

IMPOZITE Și TAXE LOCALE

Impozitul pe clădiri

- Cota impozitului pe clădiri rezidențiale va fi cuprinsă între 0,08 % - 0,2%, față de cota actuală  0,1 %; 

-    Cota impozitului pe clădiri nerezidențiale, va fi cuprinsă între 0,2%-1,3%; 

-    Cota impozitului pe cladiri neridentiale, destinate domeniului agricol, va fi de 0,4%

Impozitului pe teren:

-    Pentru terenurile situate în  intravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe ranguri de localități și zone.

Impozitul pe mijloacele de transport:

-    S-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv în domeniul agricol.

-    Pentru terenurile agricole situate în extravilan au fost introduse limite minime și maxime, pe categorii de folosință a terenului.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro