Ce conține TEXTUL MOȚIUNII de CENZURĂ. Cine l-a redactat și de ce trebuie se PLECE Grindeanu

Ce conține TEXTUL MOȚIUNII de CENZURĂ. Cine l-a redactat și de ce trebuie se PLECE Grindeanu

Textul moțunii de cenzură a fost finalizat și a fost depus în Parlament unde urmează să fie citit, în fața plenului reunit, la 16.30.

Așa cum se deduce din document, textul și raportul a fost redactat de Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanţe, cel care a redactat şi raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu. 

Cu titlul "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor", textul invocă lipsa de constituţionalitate a Guvernului din care fac parte doar trei persoane, premierul Grindeanu, Victor Ponta şi ministrul Comunicaţiilor Jianu. 

În același timp, textul relevă faptul că "Nu este o moţiune împotriva Guvernului PSD-ALDE, ci un act de responsabilitate, iar niciun grup și nicio persoană nu poate exercita suveranitatea în nume propriu” și că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate”.  "Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. 'Guvernul' Ponta - Grindeanu - Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE", mai scrie în document. 

De la ce a pornit războiul?

Războiul început prin câteva declarații ale liderului PSD Liviu Dragnea, prin care își exprima nemulțumirea față de activitatea premierului Sorin Grindeanu, și intrat în faza acută prin retragerea sprijinului politic pentru prim-ministru, se mută, duminică, din forurile de partid în instituțiile statului. Și, dacă la nivel de guvern tabăra Grindeanu-Ponta pare să fi câștigat, prin aducerea celui din urmă la Secretariatul General al Guvernului și demiterea miniștrilor Dezvoltării și Internelor, la nivelul Legislativului lucrurile sunt departe de a fi clare.

Parlamentarii PSD şi ALDE sunt convocaţi, duminică după-amiază, pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Este nevoie de 116 semnături pentru depunerea moţiunii, întrucât, conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru.  Potrivit site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în otal 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare, scrie Agerpres. De cealaltă parte - partidele din afara arcului guvernamental - este PNL, cu 98 de parlamentari, USR, cu 43 de aleși, UDMR cu 30, PMP cu 26, iar minorităţile au 17 deputați. În plus, există 3 parlamentari neafiliaţi.