THE GUARDIAN se minunează de infractorii români: „Voiculescu a scris opt lucrări științifice - o realizare uimitoare pentru orice standarde”

THE GUARDIAN se minunează de infractorii români: „Voiculescu a scris opt lucrări științifice - o realizare uimitoare pentru orice standarde”

Publicația subliniază că VIP-urile scriu lucrările pe bandă rulantă, care nu sunt verificate de nimeni.

Jurnaliștii de la The Guardian a publicat un articol amplu despre legislația din România care ajută VIP-urile să își reducă timpul petrecut în spatele gratiilor prin scrierea de cărți cu valoare științifică. Fiecare lucrare poate să reducă 30 de zile din pedeapsa inițială.  Publicația subliniază că VIP-urile scriu lucrările pe bandă rulantă, care nu sunt verificate de nimeni. Jurnaliștii britanici pornesc de la povestea lui Dan Voiculescu, fondatorul Intact, care a fost condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare. „ Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogati români și proprietar a mai multor stații de televiziune din România, a fost condamnat la 10 ani de închisoare în luna august 2014 pentru corupție. De atunci, el a scris opt lucrări științifice - o realizare uimitoare pentru orice standarde”, titrează The Guardian.

"Legea există de mai mulți ani, dar nu am văzut astfel de abuzuri până de curând", a declarat Laura Ștefan, expert anticorupție și fost director în Ministerul român al justiției, citată de publicația britanică.

Fenomenul scriitorilor din închisoare s-a amplificat serios în ultimii doi ani. Conform datelor furnizate de administrația penitenciarelor, în perioada 2013 - 2015 un număr de 415 lucrări științifice au fost scrise din spatele gratiilor. În 2012 au fost doar șapte.

Ne puteți urmări și pe Google News

În articol, mai sunt prezentate cazurile lui George Copos, care a redactat cinci lucrări, dintre care una suspectată de plagiat, dar și cazul lui Gigi Becali, care a scris două cărți după gratii. Și Dinel Staicu, fostul patron al Universității Craiova, condamnat la 9 ani de inchisoare, a scris șapte cărți.

The Guardian subliniază și că există suspiciuni că multe dintre lucrări sunt scrise de specialiști plătiți. „Există indicii puternice că multe dintre aceste cărți sunt scrise de altcineva, sau cel puțin cei care le scriu sunt consultați din afară”, spun jurnaliștii de la The Guardian.

"Nimeni nu verifică valoarea științifică a lucrării, sau dacă au timp pentru a scrie aceste cărți", a declarat Laura Codru ța Kövesi, procurorul sef al Direcției Națională Anticorupție (DNA). "Oamenii oamenii au scris opt, nouă, 10 carti fără nici o valoare științifică, dar care pot reduce pedeapsa. Acest lucru afectează în mod indirect lupta împotriva corupției", a adăugat procurorul șef DNA, citat de publicația britanică.