„The Russian Woodpecker” a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015!

„The Russian Woodpecker” a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015!

"În spatele exploziei de la Cernobîl se află serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”?", se întreabă regizorul american al filmului

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat  Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”. Cineastul american Chad Gracia „transformă documentarul într-o ficțiune și, în nebunia personajului, realitatea apare mai strălucitoare”, susține juriul. Regizorul, distins recent la Festivalul de la Sundance cu Marele Premiu al Juriului pentru documentar, s-a întâlnit cu publicul miercuri, la prima proiecție a filmului său în festival.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio, cu o sală arhiplină și premiera unui film-antologie, Words with Gods, semnat de nouă regizori. Gala a fost prezentată de actrița Olivia Niță și de scriitorul Marius Chivu, membru al juriului competiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit filmului alb-negru În bătaia vântului/ In the crosswind (r. Martti Helde, Estonia), „un experiment vizual superb despre un moment crunt al istoriei umanităţii. Filmul impresionează estetic şi provoacă, în acelaşi timp, emoţii puternice. Fără îndoială, demersul artistic este ieşit din comun”.

O Mențiune specială i-a fost acordată filmului Pactul Stat-Mafia / La Trattativa, în regia Sabinei Guzzanti, o producţie captivantă, un hibrid între documentar şi ficţiune. Este „un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepţia despre ce înseamnă «cei buni» şi «cei răi» când vine vorba de lege”, potrivit juriului.

Cele șapte filme din competiția Cinepolitica au fost jurizate de scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și de Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.