Theresa May, noul premier al Marii Britanii, “o femeie al dracului de dificilă"

Theresa May, noul premier al Marii Britanii, “o femeie al dracului de dificilă"

Theresa May preia din 13 iulie funcția de premier al Marii Britanii, după plecarea demisionarului David Cameron din Downing Street 10. Larry, motanul şi mascota reşedinţei oficiale a premierilor britanici, rămâne, informaţia fiind confirmată chiar şi de către un purtător de cuvânt al guvernului.

"Brexit înseamnă Brexit și vom face un un succes din asta. Nu vor fi niciun fel de tentative de a rămâne în Uniunea Europeană. Nici tentative de a adera din nou pe uşa din spate, nici un al doilea referendum. Ţara a votat pentru părăsirea Uniunii Europene şi, ca prim-ministru, mă voi asigura că vom ieşi din UE”", a spus Theresa May imediat după ce a preluat conducerea Partidului Conservator, devenind astfel şi cel de-al doilea premier de sex feminin din istoria Marii Britanii.

Preluarea importantei funcţii vine însă într-unul din cele mai turbulente momente ale istoriei recente, cu un Regat Unit profund divizat după referendumul din 23 iunie şi plin de îndoieli cu privire la viitorul său. Theresa May are însă reputaţia unei luptătoare.

"E o femeie al dracului de dificilă", spunea despre May Kenneth Clarke, un veteran al politicii Conservatoare din ultimii 40 de ani într-un moment când nu știa că vorbește într-un microfon deschis, "dar eu am lucrat și cu Margaret Thatcher", a adăugat fostul ministru despre o altă politiciană "dificilă" , scrie rfi.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Theresa May a precizat deja că vrea ca Marea Britanie "să negocieze" cel mai bun acord cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul. Ea a subliniat că și-a bazat campania din cursa pentru șefia Partidului Conservator și a Executivului pe "nevoia de a negocia cel mai bun acord pentru Marea Britanie, care va ieși din UE, și de a stabili un nou rol pentru (țară) în lume". Theresa May s-a declarat, totodată, "onorată" că a fost aleasă să îi urmeze lui David Cameron ca lider al Partidului Conservator aflat la putere, potrivit DPA, citată de Agerpres.

May consideră că Marea Britanie "are nevoie de o viziune care să lucreze pentru fiecare dintre noi", după ce referendumul de la 23 iunie pentru ieșirea din UE a evidențiat diviziunile sociale, economice și politice.

Incident petrecut pe 12 iulie, la ieşirea din Downing Street 10

Theresa May (Brasier) s-a născut la 1 octombrie 1956 în Eastbourne, Sussex. A urmat studii atât în sectorul de stat, cât și în sectorul privat. A studiat geografia la Colegiul St. Hugh din cadrul Universității Oxford. Și-a început cariera la Banca Angliei și a fost șef al Unității pentru Afaceri Europene și consilier pe probleme internaționale în cadrul Asociației pentru Servicii de Compensare de Plată (Association for Payment Clearing Services — APACS).

A fost implicată în politică la toate nivelurile mulți ani înainte de a fi consilier al "London Borough of Wandsworth" între 1986 și 1994. A fost ministru al educației (1988-1990) și lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor (1992-1994), potrivit www.tmay.co.uk. În mai 1997, a fost aleasă membru al parlamentului reprezentând orașul Maidenhead din comitatul Berkshire, regiunea South East England, Anglia. Activitatea ei locală a inclus o serie de campanii de îmbunătățire a serviciilor feroviare locale, a serviciilor medicale ale Spitalului St. Marks și a imaginii orașului Maidenhead.

Între 1999-2010 a ocupat diverse posturi în "cabinetul din umbră" al Partidului Conservator, între care secretar de stat pentru educație și ocuparea forței de muncă, secretar de stat pentru muncă și pensii și lider al Camerei Comunelor. Între 2002 și 2003 a fost prima femeie secretar general al Partidului Conservator. A fost numită ministru al afacerilor interne în mai 2010. În această funcție s-a implicat în combaterea criminalității, securizarea frontierelor și reducerea imigrației. A fost, de asemenea, ministru al femeilor și egalității între 2010 și 2012.

Deşi este adesea comparată cu Margaret Thatcher, Teresa May pare să aibă multe lucruri în comun mai degrabă cu Angela Merkel, cancelarul german. Ca şi aceasta din urmă May este fiica de preot (vicarului anglican Hubert Brasier) – care însă a murit într-un dramatic accident rutier pe când cea care avea să devină a doua femei premier din istoria Marii Britanii avea doar 25 de ani – pragmatică, muncitoare şi fără să aducă pe lume vreun copil.

Printre alte responsabilităţi dificile, May va trebui să ceară activaarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care permite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi să înceapă negocierile cu liderii de la Bruxelles. Urmează, aşadar, momente grele, iar noul lider conservator spune mai în glumă, mai în serios, că următorul care-şi va dea seama de intransigenţa ei este preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Ea preia funcţia într-un moment care i-ar fi pus probleme chiar şi lui Churchill”, notează The Guardian.

Premierii vin şi se duc, "Chief Mouser to the Cabinet Office" rămâne