Editura Evenimentul si Capital

Scandalul COLOANELOR oficiale a făcut prima VICTIMĂ. Procurorul General al României a DEMISIONAT. Tiberiu Niţu: "E un gest de ONOARE şi de RESPONSABILITATE". Interimatul, asigurat de prim-adjunctul lui Niţu | UPDATE

Tiberiu Niţu
Autor: | | 34 Comentarii | 4590 Vizualizari

Într-un comunicat de presă emis astăzi se arată că Tiberiu Niţu, procurorul general, a demisionat în urma scandalului coloanelor oficiale. Tiberiu Niţu a luat această decizia după ce, acum câteva zile, a avut o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună. Iohannis a accepat demisia. Ministrul Justiției anunță că declanșează cu celeritate procedura de ocupare a funcției vacantate și recunoaște că speța Tiberiu Nițu a adus prejudicii de imagine Ministerului Public.

UPDATE. În urmă cu câteva minute a făcut și ministrul justiției, Raluca Prună, o declarație referitoare la demisia procurorului general.

"Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public.

"Potrivit Art. 15 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul 2632/C din 30 iulie 2014, atribuţiile Procurorului General sunt exercitate de prim adjunctul acestuia. Ministrul justiţiei va declanşa cu celeritate procedura de ocupare a funcţiei vacantate.", a mai precizat ministrul Raluca Prună

UPDATE: Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat marţi pentru AGERPRES că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general.  Tiberiu Niţu a anunţat marţi că demisionează din funcţie "ca un gest de responsabilitate şi onoare", după ce numele său a apărut în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale, potrivit comunicatului de presă remis redacției EVZ de către Tiberiu Nițu, prin intermediul Biroului de presă al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție. "Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis - ca un gest de responsabilitate şi onoare - să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", precizează Niţu într-un comunicat transmis presei.  El arată că săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente importante din punct de vedere al activităţii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV şi lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii în calitatea sa de procuror general.  "Cu referire la cel de-al doilea eveniment, constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv 'folosirea coloanei oficiale fără drept', doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie - decembrie 2015: nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege; mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie; stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei; măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare; în întreaga mea carieră de magistrat, precum şi în funcţia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii şi a normelor deontologice", a declarat Tiberiu Niţu. 

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloș confirmă că a DISCUTAT cu preşedintele Klaus Iohannis despre cazul Tiberiu Nițu: "Am cerut doamnei ministru de Justiție să ANALIZEZE care sunt condițiile în care procurorul general poate fi REVOCAT"


Scandalul coloanelor oficiale. Procurorul general NU POATE FI REVOCAT fără evaluarea managementului. Mai ÎNDEPLINEŞTE el condiţia bunei reputaţii? Dacă da, el riscă mai mult decât funcția de șef al PÎCCJ

E o chestiune de zile până când vom afla deznodământul în ceea ce privește funcția de procuror general ocupată încă de Tiberiu Nițu. Ministrul Justiției analizează, la cererea premierului și a președintelui, posibilitatea revocării din funcție a acestuia, implicat în cazul Gabriel Oprea. Revocarea iese din discuție fără niște proceduri anterioare. Problema care se pune este cea legată de buna reputație, aceasta fiind condiție de admitere și menținere în magistratură...citeste AICI.


UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a acceptat, marți seară, demisia lui Tiberiu Nițu din funcția de procuror general.

"Președintele României a primit demisia procurorului general și o acceptă", a precizat Administrația Prezidențială. 

Luni a avut loc o întâlnire între Klaus Iohannis, Dacian Cioloş şi Raluca Prună, în care s-au discutat  condiţiile în care Tiberiu Niţu poate fi revocat, după ce acesta a beneficiat de coloană oficială, deşi potrvit legii nu avea dreptul să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei în deplasările sale.

Tiberiu Nițu a demisionat, vineri, din funcția de procuror general al României în urma scandalului privind folosirea coloanelor oficiale, dar și a publicării raportului MCV pe anul 2015.

Redăm mai jos comunicatul remis de Parchetul General:

 Săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente importante din punct de vedere al activităţii  Ministerului Public: publicarea Raportului MCV şi lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, în calitate de procuror general.

            Doresc să mă  refer, pe scurt, la ambele evenimente.

            După cum unii dintre dumneavoastră deja au observat, activitatea Ministerului Public şi a Procurorului General a fost consemnată într-o manieră mai mult decât apreciativă în Raportul de ţară, care a subliniat eforturile depuse de procurori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate. Nu voi insista asupra referirilor din Raportul politic, care a fost deja mediatizat şi nici asupra cifrelor şi indicatorilor de performanţă – pe care îi veţi regăsi şi în Raportul de bilanţ pentru anul 2015, ci voi menţiona doar câteva dintre aprecierile din Raportul tehnic, mai puţin cunoscut pentru opinia publică, dar care este un instrument de lucru pentru practicieni.

            Astfel, Raportul tehnic arată că Procurorul general a făcut din combaterea corupției o prioritate a activității sale. În 2015, Ministerul Public a instrumentat un număr mare de cazuri de mică corupție, fiind trimişi în instanță 903 inculpați, care acoperă un spectru larg de domenii, inclusiv educație, sănătate, poliție, administrația publică locală și centrală.

            Am fost bucuroşi să constatăm că Raportul a apreciat faptul că Serviciul de îndrumare și control din subordinea procurorului general face o analiză a tipologiei acestor cazuri de corupție, pentru a stabili prioritățile în cadrul activităților de urmărire penală și a oferi îndrumări în materie de evaluare a riscurilor.

            Totodată, referindu-se la problema reorganizării parchetelor – temă legată indisolubil de situaţia resurselor umane şi a volumului de muncă - problemă prezentă în toate documentele MCV, Raportul din acest an menţionează propunerea pe care am făcut-o în acest sens - respectiv regruparea procurorilor la nivelul tribunalului și închiderea parchetelor la nivelul instanței de prim grad de jurisdicție – invocând şi finalizarea studiului de impact care a făcut obiectul unor consultări cu sistemul. Această măsură precum şi propria poliţie judiciară, în subordinea procurorului, sunt soluţiile pe care le considerăm necesare şi de natură să rezolve principalele probleme ale Ministerului Public.

Cu referire la cel de al doilea eveniment, constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv „folosirea coloanei oficiale fără drept”, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015:

•          Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege.

•          Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.

•          Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei.

•          Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare. 

•          În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice.

            Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie,  în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a scris Tiberiu Nițu într-un comunicat postat de Ministerul Public. 

În dosarul lui Gabriel Oprea, Tiberiu Nițu apare ca un complice la a doua infracțiune de abuz în serviciu comis de fostul ministru al Afacerilor Interne, dar inculparea lui depinde de verdictul Senatului în cazul Gabriel Oprea. Procurorului general i se reproșează că, pe lângă serviciile de pază și protecție de la SPP (la care avea dreptul ca demnitar), a beneficiat fără drept de echipaje de însoțire de la Poliția Rutieră, de două ori pe zi, în fiecare zi, timp de 19 luni, mai puțin week-end-urile și concediile, obținând un folos necuvenit. În Protocolul ilegal încheiat cu MAI, procurorul general a solicitat să i se dea ,,cel puțin un echipaj de însoțire”. Tiberiu Nițu a renunțat la aceste privilegii abia în luna ianuarie acestui an.

       CITEŞTE ŞI: Petre “Apud” Tobă şi revoluţionarul Tiberiu Niţu. Două personaje compromise care îşi pun instituţiile în lumină jenantă
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate