Titluri controversate în Liga I. Valiza lui Gigi Becali, procurorii DNA și paradoxul oltenesc

Titluri controversate în Liga I. Valiza lui Gigi Becali, procurorii DNA și paradoxul oltenesc

Trei campionate interne au fost decise, după Revoluție, în urma unor partide disputate în ultima etape, care au atras scandaluri și suspiciuni. Benefi ciarele jocurilor de culise au fost Steaua - 1998, Dinamo - 2002 și CFR Cluj - 2008

Câștigătoarea ediției 2016 - 2017 a Ligii I se va stabili, sâmbătă, odată cu încheiere rundei a 10-a a playoff- ului.

Toate cele trei meciuri sunt esențiale, deoarece gazdele au șanse matematice pentru a pune mâna pe trofeu. FC Viitorul - CFR Cluj, FCSB - CS „U” Craiova și Dinamo - Astra Giurgiu vor începe de la aceeași oră - 20.00 - iar marii favoriți sunt oamenii lui Gică Hagi, care au nevoie de un succes contra ardelenilor, pentru a scrie istorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Becali a pus presiune

Marea întrebare este legată de disponibilitatea clujenilor de-a încurca Viitorul, dar și de capacitatea de mobilizare a oltenilor, în confruntarea cu FCSB.

În ultimele zile, Gigi Becali a acuzat în termeni duri relaxarea Craiovei din jocul cu Viitorul, și indirect a pus presiune și pe „feroviari”.

În ultimii ani, trei titluri interne au fost decise în ultima etapă, iar la mijloc au stat intrigile, prieteniile, banii și procurorii DNA. De departe, cel mai mare scandal s-a consumat în 2008. Înainte de ultima etapă, CFR Cluj se afla pe prima poziție a clasamentului (73 de puncte) și era urmărită de Steaua (72 de puncte).

1,7 milioane de euro, motivație pentru „U”

Echipa lui Arpad Paszkany încheia sezonul pe terenul rivalilor de la Universitatea Cluj, „roș-albaștrii” o întâlneau în Ghencea, pe Gloria Buzău, echipă sponsorizată indirect de Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera știa că oamenii săi nu se pot încurca de buzoieni, dar calculul matematic îi indica și faptul că CFR nu trebuia să învingă la „U”. Miza titlului era mare, pentru că echipa campioană se califica direct în grupele Ligii Campionilor și avea garantat un venit de 12-15 miloane de euro.

Becali și-a luat o centură de siguranță și l-a trimis pe Teia Sponte, apropiatul său, la Cluj, cu o valiză de bani. 1,7 milioane de euro urmau să ajungă în buzunarele celor de la Universitatea, dacă „șepcile roșii” nu ar fi pierdut cu CFR.

Planul lui Gigi a fost un fiasco. Intrați pe fir, cu ajutorul interceptărilor, procurorii DNA au descins într-un restaurant din Cluj, acolo unde se afla Teia Sponte. Banii nu ar fi ajuns oricum la destinație, pentru că Universitatea a fost învinsă cu 1-0, gol marcat de Ricardo Cadu din penalty.

CFR campioană, Steaua depunctată

De partea cealaltă, Steaua s-a impus în Ghencea, scor 5-0, în fața Gloriei, dar „militarilor” nu le-a mai folosit la nimic succesul și au terminat pe locul al 2-lea. Mai mult, ei au fost depunctați de Comisia de Disciplină, cu 7 puncte, dar și-au păstrat poziția secundă. Dosarul „Valiza” a ajuns în justiție, iar în 2013, Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită şi una de un an pentru fals. Banii au fost confiscați și au ajuns în bugetul Ministerului Finanțelor.

În jurul meciului de la Cluj au circulat multe zvonuri legate de interesele „șepcilor roșii”. „Am primit 100.000 de euro de jucător de la Gigi Becali ca să câștigăm un meci cu rivala din Cluj. Dacă am fi bătut, Steaua ar fi câștigat campionatul. Am pierdut, dar a fost suspect faptul că golul decisiv a venit dintr-un penalty dubios. Poate că şi arbitrul a primit ceva. Întrun final, totul a ieşit la lumină şi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare”, a povestit Pieter Merlier, fost portar al Universității.

Mircea Lucescu și Rapid s-au împiedicat de o jumătate de echipă

Un final istoric a avut sezonul 1997- 1998 al campionatului intern. Rapid, antrenată de Mircea Lucescu, a dus o luptă crâncenă cu Steaua pregătită de Mihai Stoichiță și a ratat trofeul în ultima etapă.

FOTO: Mircea Lucescu a ratat titlul din 1998, dar l-a câștigat pe cel din 1999 FOTO: ARHIVĂ EVZ

Ambele echipe acumulaseară același număr de puncte - 77 - și marii favoriți erau rapidiștii. Echipa din Grant evolua pe terenul Universității Craiova, formație ce nu mai avea obiectiv în campionat, dar urma să evolueze în finala Cupei României, contra rapidiștilor.

Luțu s-a chinuit să rateze un penalty

Oltenii erau avantajați ca „alb-vișiniii” să câștige titlul, pentru că, în acest caz, Universitatea își asigura un loc în Cupa Cupelor, chiar dacă ar fi ratat trofeul. Calculele erau simple și scenariul previzibil, iar ceea ce s-a întâmplat pe „Ion Oblemenco” a rămas în legendele fotbalului autohton. Ionel Ganea a marcat pentru gazde, în minutele 18 și 26, apoi Dănuț Lupu a redus din diferență, în minutul 41, din penalty. În minutul 47, Ionuț Luțu a executat lamentabil o lovitură de la 11 metri și le-a mai permis rapidiștilor să spere, iar în minutul 87, Marius Șumudică a egalat.

Până la final nu s-a mai întâmplat nimic concret, partida s-a încheiat 2-2, iar titlul a ajuns în Ghencea, acolo unde Steaua s-a impus relaxat, în fața Gloriei Bistrița, scor 5-2. La acea vreme, Universitatea era antrenată de spaniolul Alesanco. Fostul jucător al Barcelonei a explicat că el și-a făcut datoria și nu se putea da la o parte din calea rapidiștilor. Pe olteni avea să-i coste eșecul giuleștenilor.

Oltenii au plătit scump egalul

Trupa lui Mircea Lucescu s-a impus în finala Cupei României (1-0) și s-a calificat în Cupa Cupelor, în timp ce Universitatea a ratat cupele europene. La meciul Craiova - Rapid, din campionat, echipa „albalbastră” a fost ruptă de interese.

O parte a jucătorilor, în frunte cu Ionel Ganea, șiau apărat corect șansele, iar cealaltă, condusă de Ionuț Luțu, s-a dat la o parte, evoluând cu motoarele la capacitate minimă. Însă, oltenii au fost motivați de 50.000 de dolari, trimiși în Bănie de oficialii Stelei.

FC Național, blocată de „juveții” lui Nețoiu

În ediția 2001-2002, FC Național a fost la un meci distanță de câștigarea unui titlu istoric. „Bancarii”, pregătiți de Cosmin Olăroiu, au dus o luptă strânsă, cu Dinamo, până în ultima etapă, dar au ratat incredibil întâlnirea cu trofeul.

FOTO: Cosmin Olăroiu a ratat ocazia de-a deveni campion al României, în 2002 FOTO: ARHIVĂ EVZ 

Acel sezon al Ligii I a fost încărcat partide „strategice”, iar presa vremii semnala stadiul deplorabil în care ajunsese fotbalul intern. Înaintea rundei finale, FC Național era pe prima poziție, cu 58 de puncte, iar Dinamo ocupa locul secund, cu un punct mai puțin.

„Bancarii” aveau să joace la Craiova, cu Universitatea, în timp ce „câinii” aveau o misiune ușoară, în Ștefan cel Mare, cu FC Brașov. În acea perioadă, echipa din Bănie se afla sub patronajul lui Gigi Nețoiu, cel care era implicat neoficial și la Dinamo.

Fanii Craiovei au huiduit-o pe Universitatea

Suporterii olteni se aflau în război cu omul de afaceri, cel care era direct interesat ca titlul să ajungă în „Groapă”. La meciul cu Național, 30.000 de craioveni și-au înjurat propria echipă și i-au susținut pe „bancari”, dar, paradoxal, „alb-albaștrii” s-au impus cu 2-1. Pentru gazde au marcat Bărcăuan (7) și Baldovin (40), pentru oaspeți a punctat Sabin Ilie (78).

Dinamo a învins cu 4-0 și a sărbătorit câștigarea campionatului. La finalul stagiunii, Nețoiu a ajuns acționar la gruparea „roș-albă” și i-a transferat de la Craiova pe Viorel Domocoș, Flavius Stoican și Cosmin Bărcăuan.