TOADER a IEȘIT la ATAC. Motive SUPLIMENTARE pentru REVOCAREA Laurei Kovesi. PROCURORUL GENERAL, pus la COLȚ de MINISTRU la ȘEDINȚA CSM

TOADER a IEȘIT la ATAC. Motive SUPLIMENTARE pentru REVOCAREA Laurei Kovesi. PROCURORUL GENERAL, pus la COLȚ de MINISTRU la ȘEDINȚA CSM

Ministrul Justiției, Tudorel Toader i-a oferit, marți, la ședința CSM, doar răspunsuri dure procurorului general al României, Augustin Lazăr, după ce acesta a făcut o declarație „absolut neinspirată” cu privire la înființarea secției de anchetare a magistraților. Mai mult, Toader a invocat jurisprudența CCR pentru aduce în vedere faptul că există mai multe motive pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, decât cele incluse în raport.

Tudorel Toader a subliniat că modul în care se interpretează legea la DNA este problematic și, uneori, neconstituțional.

 

"Aveam şi alte motive pe care nu le-am scris, dar aş putea să fac o referire. Interpretarea legii cu bună credinţă, loialitate. Cum e posibil ca textul din procedura penală să spună că dosarul de prelungire se depune la instanţă cu cel puţin 5 zile înainte de expirare, ca să aibă ăla drept la apărare, şi procurorii să spună că e un termen de recomandare. Dacă legea spune imperativ, trebuie să fii român, nu procuror, să înţelegi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorii au dus la prelungire într-un timp mai mic de 5 zile, CCR a respins, procurorii au prins curaj şi au spus că pot duce şi cu cel putin o zi înainte. Până ce CCR a zis da, este de interpretare, dar că modul de interpretare tinde să dea instituţiei caracter neconstituţional.

Nu m-am referit în raport la demnitatea de multe ori încălcată şi prezumţia de nevinovăţie.

Doamna procuror şef, a venit la mine cineva şi vă trimit scris să îmi răspundeţi. Mi-a spus: „Mi-au început de 2 ani dosarul, nu îmi fac nimic”. Asta e justiţie în sensul respectării drepturilor?

Eram în Japonia şi am întrebat în cât timp rezolvă o cauză.Mi-au spus că în 3 luni şi alea mai complexe în 6 luni. Eram în Malaezia şi m-au întrebat câţi magistraţi avem. 7000. Nu a înţeles. M-a întrebat ce facem cu ei", a spus Toader cu privire la motivele suplimentare care l-au condus la propunerea de revocarea a lui Kovesi.

Ministrul Justiției l-a corectat și pe procurorul general cu privire la secția de anchetare a magistraților..

„Critici vehemente au fost formulate cu privire la modificările legislative, modificări dovedite ulterior a fi constituţionale. Toată lumea, dar absolut toată lumea a protestat, a contestat soluţia înfiinţării acelei direcţii devenită secţie de anchetă a presupuselor fapte comise de către magistraţi indiferent de natura lor.

Să nu se se supere domnul Lazăr, dar a dat o declaraţie absolut neinspirată când a spus că dacă DNA nu mai anchetează corupţia magistraţilor, DNA rămâne fără obiectul muncii, am citat aproape cuvânt cu cuvânt. Or, nu cred că a vrut să spună că fenomenul de corupţie e în rândul magistraţilor şi trebuie să combată DNA, pentru că sunt puţine astfel de fapte şi este de înţeles, pentru că în corpul magistraţilor 7.000 cât sunteţi să exercite puterea, autoritatea judecătorească, dar o exercitaţi dumneavoastră 7.000 de specialişti cu drept la carieră, că legiuitorul şi executivul, indiferent care parte, îşi exercită competenţele ciclic cu un ciclu scurt, cinci ani la preşedinte, patru ani la Parlament, patru ani la Guvern, dacă nu şi mai scurt”, a afirmat Toader, adăugând că direcția devenită secție „este în regulă”, potrivit deciziei CCR.