Toate drumurile duc spre Grecia

Toate drumurile duc spre Grecia

Grecia este considerata cea mai accesibila destinatie exotica pentru turistii romani.

Frumusetea peisajelor, istoria, dar si preturile acceptabile fac din Republica Elena una dintre cele mai vizitate tari.   Cand spui „Grecia”, te gandesti la Zorba Grecul, la masline, la case cocotate pe stanci deasupra valurilor, varuite in albastru si alb stralucitor ca marmura statuilor antice, la vestigiile din vremurile in care elenii celebrau zeitatile Olimpului si, bineinteles, la biserici si manastiri ortodoxe.

In topul preferintelor

„Chiar daca Elada a fost vizitata de sute de mii de romani, continua sa atraga multi vizitatori. Obiectivele istorice si monahale sunt in continuare cele mai vizitate. Acestea sunt „prinse” in diverse programe gen circuit, de 7-8 zile. Sa nu uitam numarul impresionant de statiuni din zona continentala sau insule, hotelurile care ofera, in functie de categorie, toate facilitatile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Distanta relativ mica sau eliminarea vizelor sunt si ele motive suficiente ca multi dintre romani sa aleaga un circuit sau un sejur in Grecia”, este de parere Grig Sandulescu, Executive Manager in cadrul agentiei de turism „Pa-ralela 45”.

Creta, insula lui Zeus

Situata la doar 100 de kilometri de batranul continent, Creta este una dintre cele mai vizitate zone turistice ale Greciei. Regiunea este cunoscuta pentru culturile sale de maslini si portocali, dar si pentru miturile sau personalitatile ale caror nume sunt legate de acest loc: Zeus, despre care legendele spun ca s-ar fi nascut aici, pictorul El Greco, dar si Nikos Kazantzakis, autorul celebrului roman „Zorba Grecul”.

Odata ajunsi in Creta, turistii se pot delecta cu vizitarea unor obiective cunoscute, cum ar fi lacasul de cult de pe insula Santorini, Palatul Knossos sau Muzeul de arheologie.

Muntele Sfant

Inaltandu-se pe malul Marii Egee, Muntele Athos este simbolul ortodoxiei. Domnitorii romani au fost printre cei mai darnici cu calugarii de pe Muntele Sfant, marturie fiind bisericile construite, ce pareau adevarate cetati, cu turle, clopotnite si chilii. Varful Athos se ridica la 2.000 de metri deasupra unei peninsule cu o lungime de 60 de kilometri. Manastirile de aici sunt inconjurate de ziduri de piatra, cu creneluri si firide sau porti masive de stejar.

Faima icoanelor facatoare de minuni de la Athos a facut inconjurul lumii crestine. Prodromita, despre care se spune ca nu a fost pictata de mana omului, Trihiruta, de la Hilandaru, care o reprezinta pe Maica Domnului cu trei maini, sau Portarita de la Iviru, sunt doar cateva exemple.

Impresii de calatorie

Muntele Athos adaposteste si relicve ale sfintilor, ca mana lui Ioan Botezatorul (la Dionisiu), mana lui Ioan Gura de Aur (la Filoteu), capul si urechea lui Ioan Gura de Aur (la Vatopedu) sau chiar Braul Maicii Domnului, aflat in altarul bisericii de la Vatopedu.

Monica Ghiurco (TVR 1), Carmen Bruma (Realitatea TV) sau Adriana Titieni (TVR Cultural) sunt doar cateva dintre vedetele de televiziune care au optat pentru o vacanta in Republica Elena.

Carmen Bruma a ales Creta pentru a-si petrece concediul. Pe langa peisajele spectaculoase, stirista a luat contact si cu bucataria greceasca. „Grecii gatesc cu mult ulei de masline, iar carnea lor preferata este cea de oaie.

Aperitivul grecesc contine rosii, castraveti, pepene, cascaval, masline si diverse fructe. Intre mancarurile traditionale se numara melitzano, o salata din vinete tocate cu ulei de masline si lamaie, musacaua si frigaruile de tot felul - suflaki. Desertul consta, de obicei, in baclava sau cataif”.

Si Monica Ghiurco a petrecut o vacanta in Creta, fiind impresionata de peisaj: „panorama deosebita, golful Mirabello, dealurile stancoase de pe malul marii, pe care, de altfel, am reusit sa le escaladez fara sa-mi julesc genunchii, apa deosebit de curata si in nuante incredibile de albastru-verde, schimbatoare pe parcursul zilei, plaja cu nisip fin sau briza permanenta care batea direct spre camere”.

Adriana Titieni a petrecut un concediu relaxant pe insula Tassos, alaturi de familie. „Tassosul e minunat. Are o vegetatie luxurianta si e ca in povesti. Am vazut acolo niste apusuri si niste rasarituri de soare incredibile. Era de vis”.

Oferte

Cele mai tentante circuite si excursii

> Pentru 440 de euro, la care se adauga 150 de lei transportul, „Kretan Tour” ofera circuitul de zece zile in Grecia: Salonic, Paralia Katerini, Meteora, insula Evia, Atena (Acropole), insula Aegina, Nafplio, insula Corfu, siturile arheologice Corint, Olympia, Epidavros, Mycene.

> „Elysee Turism” ofera posibilitatea petrecerii unei vacante deosebite in insula Corfu pentru preturi cuprinse intre 85 si 155 de euro, in functie de sezon, la care se adauga 199 de lei pentru transportul cu autocarul.

> „Paralela 45” ofera circuitul Serres, Salonic, Meteora, Delphi, Atena, Peloponez, Tolo (Marea Egee) pentru un pret cuprins intre 354 si 389 de euro de persoana, in functie de perioada si tipul de camera, la care se adauga 230 de lei pentru transport.

Identitate

Cateva repere despre Grecia

> Numele oficial: Republica Elena;

> Capitala: Atena;

> Ziua nationala: 25 martie;

> Forma de guvernamant: republica parlamentara;

> Limba oficiala: greaca;

> Suprafata: 131.940 de km patrati;

> Populatie: aproximativ 10,6 milioane de locuitori (in 2001).

Cititi si: "A doua patrie"