Toni Greblă făcea contrabandă în stil mare pe sub nasul lui Vladimir Putin

Toni Greblă făcea contrabandă în stil mare pe sub nasul lui Vladimir Putin

Un caz fără precedent de corupție arată că un magistrat de la Curtea Constituțională are afaceri prin interpuși și a primit șpagă de la interlopi. În plus, punea la cale spargerea embargoului impus de Federația Rusă produselor agricole din Uniunea Europeană.

Procurorii DNA au pus ieri sub acuzare, pentru prima dată în istoria instituției, un magistrat de la Curtea Constituțională. Judecătorul Toni Greblă (62 de ani), fost senator PSD, este acuzat de mai multe infracțiuni de corupție printre care trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.

Operațiunea de export

În acest dosar au mai fost puse sub acuzare mai multe persoane printre care doi deputați PSD – Iuian Iancu și Lucian Șova, generalul în rezervă Constantin-Bartolomeu Săvoiu-Marele Maestru al Marii Loji Naționale a României-1880, Horia Hăhăianudirector Transelectrica, și afaceriștii Ion Bîrcină- finul magistratului și Victor Dolghi- cetățean moldovean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai dură acuzație a procurorilor DNA vizează modul în care Greblă voia să spargă embargoul unilateral impus de Federația Rusă asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. Măsura rușilor a fost un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei.

Potrivit DNA, în august 2014, Greblă a avut mai multe întâlniri cu Bîrcină, Săvoiu și Dolghi pentru a stabili cum vor face exporturile. Ei au decis să facă acest lucru prin Turcia. Săvoiu - care avea mai multe relații în mediul afaceriștilor din Istanbula găsit pe malul Bosforului un partener, pe Sevket Corekci. Săvoiu a inițiat în Turcia mai multe discuții pentru derularea unor operațiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcții și/sau produse de minerit atât în Federația Rusă, cât și în Republica Moldova.

Planul: firmele românești exportau în Turcia, marfa era preluată de un off-shore înființat în Insulele Virgine Britanice, și apoi ajungea în Rusia. Printre firmele ce puteau intermedia asemenea afaceri era SC Romgallia International Comemerce & Industrie SRL, deţinută printr- o societate de tip off-shore numită Oriole Management Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Pentru a duce planul la capăt, membrii grupării au falsificat mai multe documente vamale de transport sau comerciale, pe care le-au prezentat la autoritatea vamală.

Cumpărau tone de carne

În același timp, în România, Bîrcină împreună cu persoane din anturajul său (Costin Iliescu şi Nicolae Orbișor) au întreprins demersuri în vederea achiziționării de produse de la diverse societăți comerciale specializate în prelucrarea și conservarea cărnii (abatoare). Aceștia au contactat două societăți pentru a cumpăra tone de produse: SC Rador A&E SRL Bascov și SC Coșco Vele SRL Rucăr.

Planul a fost detaliat la Expoziţia de franciză în domeniul agroalimentar din Istanbul 2014, la care au participat Bîrcină, Săvoiu, Corekci, Lorena Oneaga (asistent manager în cadrul SC Silvomet Grand SRL) şi Constantin Anton.

Procurorii DNA au arătat că în anturajul grupului se află și Mădălina Berbecel, cunoscută în Gorj ca fiind partenera de afaceri a sindicalistului Marian Condescu.

Relațiile cu fi liera masonilor

Generalul în rezervă Bartolomeu Constantin Săvoiu (foto), cetățean român și francez, Marele Maestru al Marii Loji Naționale a României-1880, a declarat ieri la ieșire din sediul DNA că nu are nicio legătură de afaceri cu Greblă. „Doar îl cunosc”, a precizat acesta. Săvoiu a fost judecător la Tribunalul Prud`hommes în Franța, arhonte al Patriarhatului Ecumenic din Constantinopol și militant politic. El este vicepreședintele Partidului Alianța pentru Lege și Ordine (ALO - încă neînscris oficial) și a activat în mai multe partide politice.

Șpagă pentru nașu’ mare

Toni Greblă mai este acuzat că făcea mai multe afaceri prin intermediari: pe numele soacrei ar fi avut o fermă de struți, iar pe numele fiilor o societatea care se ocupa de tranzacții cu energie. În plus, el ar fi primit mai multe șpăgi de la finul său, Ion Bîrcină (foto): folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul BMW Serie 5, folosința gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă, două rochii de damă, cadou pentru soția sa, și materiale electorale în campania pentru parlamentarele din 2012. La ieșire din sediul DNA, finul a sărit în apărarea lui Greblă: „Nu am dat nicio mită nașului meu. Nașul meu nu se pricepe la afaceri. Noi suntem proxeneți. Trimit țigăncile la ghicit, la furat, la produs, de acolo am bani”. Bîrcină este trimis în judecată, într-un alt dosar, pentru că a dat o șpagă de 500.000 de euro unui oficial ANRE.

Wikileaks: „Are legături cu Gazprom”

Iulian Iancu (foto) apare în stenogramele „Wikileaks”, fiind bănuit de SUA de presupuse legături cu Gazprom. Este la al treilea mandat de deputat pentru PSD, fiind ales deputat în circumscripţia electorală 4 Bacău.

Deputatul este expertul PSD în probleme de energie și industrie, fiind la un moment dat și secretar de stat în Ministerul Economiei. El mai este președintele Departamentului Energie-Resurse din cadrul PSD. Procurorii DNA îl acuză de săvârşirea infracţiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

Bani pentru monument

Anchetatorii spun despre el că, în perioada octombrie – noiembrie 2012, i-a cerut directorului Horia Hăhăianu de la Transelectrica să-i plătească un transport electoral de la Bacău la București. El i-a mai cerut aceluiași director să-l sprijine în finanțarea unui monument în comuna Lipova, județul Bacău. „Demersul a avut drept scop promovarea politică, atât a lui Iancu Iulian, cât şi a organizaţiei Bacău a partidului din care făcea parte”, susține DNA. Iancu i-a promis sprijin pe viitor lui Hăhăianu, pentru obținerea unor funcții în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei. Potrivit ultimei declarații de avere, Iancu deține trei terenuri în Mediaș (Sibiu), Sovata (Mureș) și în Moeciu (Brașov).

Mai are un apartament în București, o casă de locuit în Mediaș, un Mercedes și bijuterii în de 6.000 de euro. Deține acțiuni la Romextera, Azomureș și Carpatica în valoare de 80.000 de lei.

Adus cu mandat la DNA pentru a i se prezenta acuzațiile, Iancu a negat vehement orice legătură cu Greblă. „Eu am fost chemat în legătură cu transportul membrilor de partid în anul 2012, la lansarea candidaţilor. Nu am nicio legătură și nu știu de ce e chemat domnul Toni Greblă. Vă spun de ce am venit eu. Nu m-am ocupat niciodată de transportul de persoane sau de logistică în partid”.

Deputatul Șova a fost partener de afaceri cu un spion rus

Lucian Șova (foto) este deputat PSD și deține funcţia de vice-preşedinte al organizației Bacău. El este acuzat că și-a folosit influența dată de funcția de conducere din partid în scopul obținerii de foloase necuvenite. Șova este membru PSD din 1999, iar Viorel Hrebenciuc a fost protectorul său politic.

Om de bază

Șova a ocupat și funcția de director general al Direcției de Transporturi (2002- 2005) din cadrul ministerului Transporturilor în timpul guvernării Năstase. El este bun prieten cu Miron Mitrea sau Iulian Iancu. Conform presei locale, Șova a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin în Regional Romlines SA București, o companie care se ocupa cu transportul rutier. Golovin este fost colonel care a făcut parte din GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse. El s-a stabilit în România după 1990, unde a început o serie de afaceri cu petrol, cu gaze, cu cărbune, în domeniul transporturilor și în imobiliare.

Potrivit DNA, el l-a deteminat pe Horia Hăhăianu, director în Transelectrica, să intervină pe lângă un partener de afaceri al societății de stat pentru a plăti o serie de cheltuieli pentru PSD. Totul a pornit de la o firmă din Onești, care a organizat transportul membrilor și simpatizanților PSD din Bacău la București, cu ocazia unui Congres al partidului. Cheltuielile cu fiecare participant s-au ridicat la 80 de lei tur-retur. La insistențele lui Șova, transportatorul din Onești a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA către firma parteneră cu Transelectrica. În declarația de avere, Șova a trecut un teren aflat la Limanu Constanța de 10.000 mp și două apartamente în Bacău și București. În conturi are 28.000 de dolari și 12.000 de euro.

Împrumuturile

Deputatul este implicat în mai multe firme: Cominfortrans (53%), SOL Megaconsulting (100%), Niso Transeurope (35%) și Regional Romlines (1%). Susține că și-a împrumutat propriile firme cu 240.000 de lei. Soția sa lucrează în cadrul MAI.

Hăhăianu, directorul dator la cămătari

Horia Hăhăianu (foto) este director în cadrul Transelectrica. Procurorii susțin că interlopul Ion Bîrcină- finul lui Greblăi- a „împrumutat” o sumă importantă de bani directorului Hăhăianu, iar acesta nu putea să-i returneze împrumutul. Cel din urmă își justifica imposibilitatea restituirii împrumutului pe considerentul că un cămătar făcea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt împrumut. În aceste condiții, Bîrcină s-a angajat să medieze față de celălalt cămătar amânarea plății împrumutului de către Hăhăianu prin invocarea neplății propriului „împrumut”. Procurorii i-au controlat declarația de avere și au aflat că directorul are datorii de peste 100.000 de euro, dar nu a declarat datorii către persoane fizice , singurele datorii la persoane fizice fiind față de o rudă a sa, cu suma de circa 85.000 euro. În schimbul acestor favoruri, Hăhăianu a sprijinit o firmă controlată de Bîrcină, pentru ca aceasta să obțină un contract de achiziții. De asemenea, în baza aceleiași prietenii cu directorul Hăhăianu, interlopul Bîrcină a obținut pentru o altă firmă a sa un contract cu SC Transelectrica, având ca obiect colectarea selectivă a deșeurilor.