Top cinci armate LEGENDARE de mercenari. Cine erau ucigașii plătiți să treacă totul prin foc și spadă | Galerie Foto

Top cinci armate LEGENDARE de mercenari. Cine erau ucigașii plătiți să treacă totul prin foc și spadă | Galerie Foto

De-a lungul vremurilor, cele mai puternice și mai sângeroase armate au fost cele formate din mercenari, luptători ce erau loiali unui singur lucru: banii. Dar dacă unii dintre ei nu erau decât criminali cu sânge, dispuși să-și vândă talentul celui care dă mai mult, nu de puține ori schimbând taberele din mers, alții aveau un adevărat cod al onoarei și o ierarhie la fel de bine pusă la punct ca al armatelor regulate.

Publicația History a realizat un top cinci al celor mai de temut armate de mercenari din toate timpurile, de la luptătorii vikingi ce îi asigurau paza împăratului Bizanțului în sec. X și până la faimoșii militari din Garda Elvețiană, ce îi asigură și în prezent securitatea Suveranului Pontif.

Click pe galeria foto pentru a-i vedea pe cei mai temuți mercenari din istoria omenirii

5. Compania Varangilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Descendenți ai fioroșilor vikingi, ce s-au aventurat către sudul Europei inițial ca pirați și comercianți, membrii Gărzii Varangilor erau mercenari plătiți să asigure paza împăraților bizantini. Primii vikingi au ajuns la Constantinopol spre finalul sec. X, la cererea Împăratului Basil II, care nu mai avea încredere în conaționalii săi coruptibili.

Timp de peste 200 de ani, mercenarii și-au dovedit utilitatea în a-i proteja pe împărații bizantini, iar noii membri erau acceptați abia după ce treceau un test fizic și plăteau o taxă de intrare, în aur. Printre cei mai faimoși mercenari varangi a fost Harald Hardrada, cel care a revendicat tronul Norvegiei.

4. Marea Companie Catalană

Formată la începutul sec. XIV, compania de mercenari era alcătuită din spanioli veterani, ce luptaseră în Sicilia, și care s-au pus apoi în slujba împăratului bizantin Andronicus II, care se confrunta cu amenințarea otomanilor dornici să invadeze Constantinopolul. Cei 6.500 de catalani au reușit să-i țină departe pe invadatori, dar firea lor sângeroasă și jafurile la care s-au dedat l-a determinat pe împărat să ceară ajutorul unei alte grupări de mercenari pentru a-i anihila.

Supraviețuitorii au pornit apoi într-o sângeroasă campanie europeană, ce-a culminat cu angajarea lor de către Ducele din Atena, pe care l-au ucis ulterior în urma unei neînțelegeri financiare. Timp de aproape 75 de ani, mercenarii catalani au stăpânit cetatea greacă, până când o armată din Florența a fost trimisă pentru a-i ucide.

3. Tigrii zburători

În cel de-al Doilea Război Mondial, cele trei escadroane de piloți, cunoscuți oficial sub numele de "Grupul de americani voluntari", au ajutat China împotriva Japoniei. Unitatea a fost înființată la începutul anului 1941, sub oblăduirea președintelui Franklin D. Roosevelt, care l-a lăsat pe ofițerul Claire Chennault să recruteze soldați. Tigrii zburători au doborât 296 de avioane japoneze  și 1.300 de vapoare, până în iulie 1942 când au fost desființați.

2. Garda Elvețiană

Celebri în lumea întreagă datorită costumelor lor colorate și ieșite din uz, membrii Gărzii Elvețiene asigură protecția Suveranului Pontif de secole întregi. Primii membri ai structurii au devenit cunoscuți în perioada Renașterii, fiind printre trupe din Europa capabile să mânuiască sulițele și halebardele împotriva inamicilor mai puternic înarmați.

Aproximativ 150 de mercenari din Garda Elvețiană au devenit, la începutul sec. XVI, gărzi de corp ale Papei, aceștia păstrându-și colorata uniformă renascentistă și în aceste vremuri.

1. Compania Albă

Compania a devenit celebră în timpul războaielor italiene din prima jumătate a sec. XIV, intrând ulterior sub comanda cavalerului John Hawkwood, recompensat cu titlul cavaleresc după serviciile aduse în timpul Războiului de 100 de ani.

Sub comanda lui, mercenarii englezi, germani și maghiari au devenit soldați de elită, ce au câștigat o avere în vremurile când orașele-state italiene se luptau între ele pentru supremație.