TOPUL celor mai mari TRANZACŢII din România

TOPUL celor mai mari TRANZACŢII din România

Valoarea estimată a tranzacţiilor din România a ajuns la 1,09 miliarde de dolari anul trecut, în creştere cu 39% faţă de anul precedent, conform studiului EY - M&A Barometer România 2013. Valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru 57 de tranzacţii din 147.

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2013 de tranzacţiile interne, numărul acestora cumulând 56% din total, scrie în studiu.

Investitorii din Polonia au realizat 4 tranzacţii pe piaţa românească, aceştia fiind urmaţi de cei din Marea Britanie,Turcia, SUA (fiecare cu câte 3 tranzacţii) şi Rusia, cu două tranzacţii încheiate.

Din numărul total de 147 de tranzacţii finalizate, 63% au fost încheiate de către investitori strategici, în timp ce restul au fost încheiate de investitori financiari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procentul investitorilor financiari a înregistrat o creştere în 2013 faţă de 2012, evidenţiind faptul că fondurile private de investiţii identifică mai uşor obiective potrivite portofoliului lor în România, mai scrie în studiu. Firmele din industria prelucrătoare, în top

Industria prelucrătoare a fost cel mai atractiv sector (după numărul de tranzacţii), cu 19 tranzacţii în 2013. Aceasta a fost urmată de sectorul de energie şi minerit (cu 17 tranzacţii) şi sectorul de media şi telecomunicaţii (cu 15 tranzacţii).

În ceea ce priveşte valoarea, cele mai mari tranzacţii au vizat sectorul de servicii bancare şi financiare, urmat de cel imobiliar, cel de retail şi de comerţ en gros.

"Prin prisma celor 5 ani de reaşezare economică, 2013 a readus în România tranzacţii notabile în sectorul bancar, al bunurilor de consum şi în cel imobiliar, aceste sectoare trecând printr-un proces de consolidare la nivel local, dar având implicaţii pornite din pieţele internaţionale", spune David Ţiplea, Business Development, Cental & South-East Europe, EY. Tendinţe pentru 2014

“2014 promite tranzacţii în care jucătorii puternici vor continua să se consolideze, fie prin achiziţia de competitori aflaţi în dificultate, fie prin integrarea pe verticală a sectorului şi obţinerea unor poziţii strategice faţă de competitorii existenţi în piaţă", a adăugat David Ţiplea.

Principalele tendinţe în 2013

Arena tranzacţiilor din 2013 a fost marcată de trei tendinţe majore care au redefinit piaţa de fuziuni şi achiziţii.

- Consolidarea sectorului financiar. Piaţa a fost marcată prin tranzacţii majore în domeniul bancar şi de asigurări. Tranzaţia dintre RBS România - Unicredit Ţiriac Bank şi Citibank - Raiffeisen Bank, au fost cele mai urmărite din industrie de la privatizarea BCR şi preluarea acesteia de către Erste Bank.

- A doua tendinţă vine dinspre zona de IPO şi SPO (ofertele publice iniţiale şi secundare), alături de rolul mult mai activ asumat de bursa locală.

- Cea de-a treia tendinţă se referă la faptul că tot mai mulţi jucători importanţi din piaţă optează să-şi protejeze afacerile prin solicitarea insolvenţei.

Privind în perspectivă, în 2014 vom vedea o continuare a tranzacţiilor din sectorul financiar, mai multe exit-uri operate de fondurile private de investiţii care urmăresc să obţină lichidităţi din investiţiile realizate în perioada de dinainte de criză, o convertire mai accelerată a insolvenţelor în fuziuni şi achiziţii şi o revenire uşoară a sectorului imobiliar, în special pe zona de top a proprietăţilor deja ocupate, care generează volume mari de numerar. Cele mai mari tranzacţii din 2013 Compania ţintă        Cumpărător                      Valoare (milioane de dolari)

RBS Bank                  Unicredit                                                424

City Park Shopping Mall      New Europe Property Investments plc     111

Bricostore România              Kingfisher plc                                            98