Topul județelor cu cele mai multe debranșări

Topul județelor cu cele mai multe debranșări

Deficiențele sistemelor centralizate de încălzire și alimentare cu apă caldă i–au făcut pe foarte mulți români să se debranșeze, în fruntea topului județelor cu cei mai mulți locatari care au renunțat la serviciile CET-urilor aflându-se Iași, Galați și Timiș.

Spre exemplu, numai în Timişoara peste 16.600 de familii au ales în perioada 2011 – 2013 un sistem individual de încălzire, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România. La nivelul întregului județ, peste 17.700 de familii s-au debranșat în perioada menționată, iar în ultimii 11 ani, sistemele centralizate au pierdut mai mult o treime dintre abonați. Cea mai mare parte a acestora a optat pentru central termice de apartament pe gaz.

„În cazul instalării unei centrale termice de apartament pe gaz, investiţia medie în instalaţia completă este cuprinsă între 4.500 - 7.000 lei, cost ce diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia, ca radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj, dar şi de tipul centralei, respective convenţională sauîn condensare)”, declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Producătorii susțin că centralele în condensare permit realizarea unei economii mai mari în ceea ce privește consumul de gaze și implicit coosturile cu întreținerea, comparative cu una tradițională.  Centralele termice în condensare pot avea un randament de până la 108%, oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În funcţie de tipul de centrală ales, convenţională sau în condensare, investiţia, în cazul unui apartament de două camere cu o suprafaţă de 60 mp din Timişoara, poate fi recuperată în aproximativ șase ani, în condiţiile menţinerii costului actual al gigacaloriei. Astfel, un timişorean poate economisi într-un an peste 900 de lei dacă optează pentru instalarea unei centrale termice într-un apartament de 2 camere, cu o suprafaţă medie de 60 mp.