Toți șefi i DIPI, puși sub acuzare într-un nou dosar de corupție. Acuzații grave: fondurile serviciului secret al MAI nu mai ajung la informatori de 16 ani

Toți șefi i DIPI, puși sub acuzare într-un nou dosar de corupție. Acuzații grave: fondurile serviciului secret al MAI nu mai ajung la informatori de 16 ani

Într-un caz disjuns din dosarul în care a fost trimis în judecată fostul vicepremier, Gabriel Oprea, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe ofi țerii care au fost la comanda serviciului secret al MAI, în ultimii trei ani. Ultimul cap căzut: Rareș Văduva, acuzat că a refuzat să desecretizeze probe incriminatoare, a fost demis de premierul Dacian Cioloș. Foști angajați ai „Doi și-un sfert” au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că banii pentru misiuni cu caracter informativ-operativ, decontați, ilegal, pentru protocol, nu au mai ajuns la informatori din anul 2000.

La începutul scandalului de corupție din sânul Direcției de Informații și Protecție Internă (DIPI) – serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), zis și „Doi și-un sfert”, surse judiciare dezvăluiau, pentru „Evenimentul zilei”, că o bună parte dintre fondurile operative destinate informatorilor nu au mai fost folosite în acest scop, ci pentru achiziția de bunuri, în interesul unor persoane din conducerea serviciului secret sau al unor oficiali din minister.

Dezvăluirile făcute, în luna februarie, de cotidianul nostru au fost confirmate de ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) care a arătat, în rechizitoriul prin care fostul ministru al MAI, Gabriel Oprea, și fostul șef al DIPI, Nicolae Gheorghe, au fost trimiși în judecată, că din aceste fonduri speciale a fost cumpărat automobilul Audi A8 și cabina de duș, folosite de fostul vicepremier, dar și alte bunuri „de protocol”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Gheorghe FOTO: AGERPRES

Pe parcursul derulării anchetei, procurorii anticorupție susțin că le-a fost obstrucționată activitatea de către mai mulți angajați, printre care și ofițeri cu funcții de conducere în DIPI, care au refuzat să pună la dispoziția anchetatorilor date și documente pe care le-au clasificat ca fiind „secrete” și au întocmit un nou dosar penal în care este audiat acum Rareș Văduva, ultimul șef de la „Doi și-un sfert”. În acest context, surse din rândul foștilor ofițeri DIPI ne-au dezvăluit că, deși erau decontați, banii din fondurile secrete ale MAI nu au mai ajuns la informatori din anul 2000.

Gelu Oltean FOTO: DCNEWS

Șase ofițeri, puși sub acuzare

Ancheta DNA face referire doar la perioada anilor 2014 și 2015, însă, susțin aceleși surse, practica decontărilor fictive ar fi de mai multă vreme în „curtea” „Doi și-un sfert”. DNA a comunicat, aseară, că a dispus începerea urmăririi penale față de Rareș Văduva, Gheorghe Nicolae și Gelu-Marin Oltean – foști șefi ai DIPI. Alături de cei trei mai sunt anchetați Nelu Zărnică – fost adjunct al DIPI, Gheorghe Popa – fost adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI) și Ioan-Dorin Popa – fost șef Diviziunea Administrativă a DIPI. Cei șase sunt acuzați de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu și delapidare. În plus, Rareș Văduva este acuzat și de favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.

Au trecut șpăgile la secret de stat

Lui Gelu Oltean i se impută faptul că, în cursul anului 2014, ca șef al DIPI, și-a însușit 15.000 de lei și a întocmit, ulterior, un raport în care a trecut, în fals, cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea, el a dispus înregistrarea raportului ca secret de stat. Prin aceeași metodă, Gheorghe Popa este acuzat că a luat, și el, din fondurile operative, 1.500 de lei și alți 1.350 de lei, pe care i-a trecut la protocol. Ioan-Dorin Popa ar fi aprobat 100 de rapoarte, în anul 2014, prin care a schimbat destinația a 210.045,94 de lei din fondurile operative care au fost folosiți pentru protocol și pentru înzestrarea instituției. Tot Popa a luat, pentru el, 44.833,44 lei din aceleași fonduri pe care i-a trecut „la secret”. Și Gheorghe Nicolae este acuzat că, în 2015, și-a însușit, prin aceeași metodă, 10.000 lei, pentru care a întocmit patru rapoarte „secrete”. Printr-o dispoziție emisă în anul 2015, Nicolae a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor chetuieli operative. Rareș Văduva este acuzat că, în 2015, pe când era adjunct, prin aprobarea unor rapoarte, a schimbat destinația sumei de 13.476,22 lei, alocată instituției pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptați către cheltuieli de protocol. O parte din bani, 4.002 lei, au ajuns, printr-un raport, la Nelu Zărnică.

A refuzat propunerea DNA

În cursul anului 2016, ca șef al DIPI, Rareș Văduva a refuzat declanșarea procedurii de declasificare a documentelor cerute de DNA ca mijloace de probă în dosarul în care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și Gheorghe Nicolae, deși a fost avertizat de procuror că încalcă legea. În acest caz, sunt puse sub acuzare și alte persoane.

Fondurile secrete, greu de verificat

Fondurile operative sunt cunoscute de către ofițerii de informații ca CIS – Cheltuieli Informative Speciale, așa cum erau denumite și de Securitate, înainte de 1989. Oficiali din MAI au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că aceste fonduri sunt destinate plății informatorilor, achizițiilor de locuințe conspirative, cumpărării aparaturii de ascultare, deplasărilor în timpul filajelor sau urmăririi unor suspecți etc. Suma exactă alocată de MAI în acest scop este știută doar de beneficiar, în speță DIPI, deoarece este supusă unui Ordin secret. Direcția își face un buget, în funcție de situațiile operative estimate în fiecare an. Însă, cheltuielile pentru plata informatorilor sunt justificate doar șefului DIPI, pe baza unor rapoarte întocmite de ofițerii serviciului secret al MAI. Din acest motiv, este foarte greu de verificat suma cheltuită pentru informatori. De asemenea, legea îi protejează pe informatori, ceea ce face aproape imposibilă aducerea acestora în fața instanței, ca martori.

Comanda „Doi și-un sfert” între 2012-2016

Gelu Oltean a fost numit director general la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), în aprilie 2012, a cărei conducere era numită, atunci, de ministrul de Interne. Prin Hotărârea Guvernului nr. 156/10.04.2013, DGIPI s-a reorganizat prin înființarea DIPI, departament, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Reconfirmat de premierul de atunci Victor Ponta, Gelu Oltean a fost eliberat din funcție la propunerea lui Gabriel Oprea, în anul 2014 și a fost înlocuit cu Gheorghe Nicolae. Rareş Văduva a preluat conducerea DIPI în luna februarie, după ce fostul său şef, Nicolae Gheorghe, a fost pus sub urmărire penală alături de fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, sub acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.