Totul despre BOALA GENIILOR. Numeroși savanți, pictori, scriitori sau politicieni ultracunoscuți au suferit de această cumplită afecțiune

Totul despre BOALA GENIILOR. Numeroși savanți, pictori, scriitori sau politicieni ultracunoscuți au suferit de această cumplită afecțiune

În trecut maginalizați de societatate incapabilă să înțeleagă că dificultatea lor de a citi și scrie nu este nici pe departe sinonimă cu prostia, dislexicii sunt considerați astăzi persoane normale, dotate adesea cu o inteligență peste medie. Mai mult decât atât, specialiștii spun că nenumărate personalități din domeniul artelor (Da Vinci, Picasso, Mozart, Beethoven), științelor (Edison și Einstein), literaturii (Hans Christian Anderson, Edgard Allen Poe), afacerilor, politicii (Winston Churchill, frații Kennedy, George W. Bush), cinematografiei (Tom Cruise, Whoopy Goldberg, Keanu Reeves) erau sau sunt dislexici.

Dislexia este o dificultate de învățare determinată de probleme în procesarea limbajului scris și oral. Cauzele acestei dificultăți nu sunt în totalitate elucidate, dar cele mai multe studii susțin că dislexia ar fi determinată de diferențe organice și funcționale la nivelul centrilor limbajului din creier, diferențe care s-ar transmite genetic. Dislexia nu este o dificultate determinată de un nivel intelectul redus sau de lipsa educației. Dimpotrivă, ea poate apare la persoane cu nivel de inteligență mediu sau ridicat. Dislexicii pot fi persoane foarte inteligente iar uneori chiar supradotate în alte domenii decât cele legate de limbă sau limbaj: artă, matematică, electronică, mecanică, muzică, fizică, sport etc.

Pablo Picasso

În copilărie, Pablo a urmat școala parohială din localitatea natală, Malaga, Spania, iar  primii ani au fost extrem de grei. Se spune că Picasso avea dificultăți în recunoașterea literelor și că, din cauza dislexiei destul de grave de care suferea, școala nu i-a adus niciodată vreun beneficiu. Tatăl lui Picasso era profesor de artă în Malaga și l-a încurajat să urmeze școala de artă în 1892. În ciuda dificultăților de citire era evident că Pablo era înzestrat cu un talent incredibil. Pe parcursul carierei sale artistice, Picasso a demonstrat că posedă un simț unic al frumosului și stilului. A pictat lucrurile așa cum le vedea și percepea el: dezordonate, de-a-ndoaselea sau cu susul în jos. Picturile sale au dezvăluit puterea incredibilă a imaginației, naturalețea emoției și creativitatea fără limite a psihicului uman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tom Cruise

Despre celebrul actor american se spune că s-a născut luptând. A crescut într-o familie foarte săracă, care a fost nevoită să-și schimbe de mai multe ori locuința în funcție de joburile tatălui. Tom, ca și mama sa, este dislexic și, din cauza acestei probleme, a fost înscris în clase speciale. Scrie cu dreapta, dar pentru alte lucruri își folosește preponderent mâna stângă. Pentru că parcursul său școlar nu a fost unul foarte strălucit, viitorul actor a preferat activitățile fizice, implicându-se în mai multe sporturi. O accidentare la genunchi a pus însă rapid capăt unei promițătoare cariere atletice. 

Richard Branson (foto sus)

Pentru fondatorul și directorul Virgin Group, școala a fost un adevărat coșmar. A avut întotdeauna rezultate dezastruoase la învățătură iar pentru el dislexia a fost o problemă greu de depășit mai ales din cauza faptului că dascălii săi nu au reușit să-i depisteze adevăratele talente cu care era înzestrat. Asta până în momentul în care Branson s-a decis să pună, împreună cu un bun amic Jonny Gems,  bazele unui ziar studențesc care a avut un succes răsunător. " Student" a reprezentat doar începutul unei diverse și bogate cariere.

Thomas Edison

Născut în 1847, Thomas Edison a fost un strălucit om de știință și inventator. A renunțat la școală la vârsta de 12 ani, crezând despre el că este bătut în cap. Avea note extrem de proaste la matematică, nu era capabil să se concentreze și avea mari dificultăți cu scrisul și cititul. În ciuda slabei prestații școlare, Thomas Edison era un adolescent extrem de inteligent, pasionat de descoperirile în domeniul electricității, o știință aflat atunci abia la început. De-a lungul carierei sale, Edison a obținut nu mai puțin de 1903 brevete pentru invențiile sale, fiind practic cel mai prolific inventator al timpului său. Strălucitul inventator muncea însă pe brânci, uneori chiar 12 ore pe zi, spunând că "genelitatea este 1% inspirație și 99% transpirație".

Joe Wright (foto sus)

Un caz absolut uluitor este cel al regizorului britanic Joe Wright, 44 de ani.  Cineastul are o formă severă de dislexie, fapt care l-a împiedicat, după cum povestște chiar el, să citească vreo carte în adolescență.  Deși a fost la școală nu a fost notat niciodată, fiindu-i permis doar accesul la ore. Era însă extrem de talentat la pictură, pasionat de teatru și film (filma tot ce i se părea interesant cu o cameră Super 8 - cameră care folosește peliculă de opt mm). Wright a reușit în cele din urmă, grație picturilor și filmulețelor sale, să fie admis la o școală unde a studiat artele frumoase și arta cinematografică. În ultimul an de studiu a primit chiar o bursă școlară pentru a realiza un film de scurt metraj, care a fost recompensat cu mai multe premii. A fost solicitat apoi pentru serialul " Charles II: The Power and the Passion", cu Rufus Sewell, munca sa fiind extrem de apreciată. În ultimii ani, producțiile cinematografice în care a fost implicat britanicul – "Mândrie și Prejudecată" (2005), „Atonement” (2007), „The Soloist” (2009) , „Hanna” (2011) , „Anna Karenina (2012) - au fost excepțional primite de public și critică, Wright fiind în prezent unul dintre cei mai bine cotați regizori.