Totul despre noul program „Rabla”, ce poate fi lansat în câteva săptămâni

Totul despre noul program „Rabla”, ce poate fi lansat în câteva săptămâni

Executivul încurajează achiziția de mașini electrice, potrivit ghidului de finanțare lansat în dezbatere publică

Noul program urmează să fie lansat în mai, a spus, ieri, ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer. O componentă a sa va fi dedicată celor care doresc să achiziționeze mașini noi, casând unele vechi, iar o alta va fi dedicată celor care vor o mașină nouă, electrică sau hibridă, dar fără să caseze.

Bonus pentru casare

Prima de casare rămâne de 6.500 de lei în acest an. Cei care casează pot primi și un ecobonus de 750 de lei pentru o maşini cu emisii de dioxid de carbon sub 100 de grame/ km.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă nu renunți la „rablă”

O variantă a programului este „Rabla Plus”, dedicată celor care vor să cumpere mașini electrice sau hibride. Aceștia vor putea păstra mașina veche, primind cu toate acestea o primă de 5.000 de lei dacă achiziționează un automobil nou hibrid și de 20.000 de lei pentru o mașină 100% electrică.

Desigur, dacă doresc casarea mașinii vechi, vor primi mai mulți bani. Bonusul maxim, de 6.000 de euro îl obțin cei care achiziționează o mașină electrică.

Guvernul estimează că se vor casa aproximativ 20.000 de autovehicule poluante. Persoanele fizice sau juridice care pot beneficia de aceste facilităţi trebuie să aibă domiciliu sau reşedinţa în România, să nu aibă datorii la stat şi să deţină un autovehicul mai vechi de opt ani.

Pericol pentru șoferi: mașinile ar putea fi din nou ridicate

Deși anul trecut o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a interzis autorităților să ridice mașinile parcate ilegal, acest pericol ar putea apărea din nou pentru șoferii din sectorul 1 al Capitalei, potrivit profit.ro. Astfel, Primăria Sectorului 1 a contestat decizia în instanță, argumentând că mașinile parcate neregulamentar îngreunează traficul. Ulterior, Curtea de Apel București a decis în această săptămână că mașinile parcate ilegal pot fi ridicate. Decizia poate fi contestată însă în termen de 15 zile. Dacă aceasta va fi menținută, ridicarea mașinilor va deveni din nou legală. Curtea de Apel București a cerut Guvernului să adopte în regim de urgență un regulament de ridicare a mașinilor parcate ilegal pe domeniul public.