Tradiții și rețete de Paști în lumea ortodoxă

Sferă formată din peste 3.000 de ouă de Paști în curtea marii Lavre Pecerska din Kiev
Autor: | | 0 Comentarii | 146 Vizualizari

Cu o întârziere de cinci săptămâni față de catolici și protestanți, circa 260 de milioane de creștini ortodocși prăznuiesc în noaptea aceasta Învierea Domnului.

Deși, datorită vecinătății geografice, multe dintre datinile altor popoare ortodoxe sunt apropiate de cele ale românilor, există și tradiții specifice care merită descoperite, datorită farmecului lor aparte.

Grecii își fac cruci negre pe uși

De „Anastasia”, Învierea Domnului, grecii se salută cu „Christos Aneste” („Hristos a Înviat!”). După ce se întorc de la slujba de Înviere, cu lumânările aprinse ei desenează pe ușile caselor câte o cruce neagră cu fum, amintind de semnul pe care evreii l-au făcut în Egipt, pentru ca locuințele lor să nu fie confundate de Îngerul Morții cu ale egiptenilor.

Masa tradițională de Paști cuprinde o ciorbă („marghiritsa”) din măruntaie de miel și verdețuri, un cozonac ornat cu ouă roșii („tsoureki”), dar și o pâine rotundă, necrescută, având deasupra o cruce din ouă roșii, numită „christopsomon”. Nu lipsesc salata de fasole verde, fructele de mare, legumele la grătar, ca garnituri pentru tradiționalul „kokoretsi” - foto, organe de miel fripte sau friptură de miel întreg.



„Apa de ouă roșii”

În Serbia se păstrează un obicei întâlnit și în România: după Înviere, copiii se spală pe față cu apă în care a fost pus un ou roșu (pentru a fi rumeni la față) și un bănuț de argint (pentru a fi sănătoși). În afară de ouăle roșii, drobul și friptura de miel, de pe masa de Paști a sârbilor nu lipsesc cașul de oaie și șunca fiartă. Pasca se poate prepara nu doar cu brânză și smântână, ci și cu ciocolată. Tradiția cere ca la masa de Paști să se servească vin roșu, amintind de sângele Mântuitorului.

Mielul de unt

De la Înviere și până la Înălțare, rușii se salută cu„Hristos Voscrese!” „Voistine Voscrese!” („Hristos a Înviat!”, „Adevărat a Înviat!”)

În loc de iepurași de ciocolată, rușii pun pe masa de Paști un miel modelat din unt. Ei cred că mielul este singurul animal în care diavolul nu se poate preschimba.

Cozonacii tradiționali rusești (se întâlnesc și în Bulgaria sau Georgia) se numesc „kulici” - foto: cu stafide și fructe confiate, ei sunt copți în forme rotunde și înalte și sunt acoperiți cu glazură de zahăr. Se pot decora cu înghețată albă, bomboane colorate sau flori



Pasca rusească („Pashka”) este făcută numai cu brânză, fără cocă, în formă de trunchi de piramidă. Pashka și Kulicile sunt sfințite în noaptea de Înviere.

Ouăle se vopsesc în diverse culori; pe ele se pot aplica iconițe. Ouăle încondeiate sunt la mare preț în Rusia ca și în România. La masă, ouăle nu se ciocnesc, ci se sparg cu ajutorul unor cuie, amintind astfel de Patimile lui Hristos.

Creștinii fac daruri turcilor

Bulgarii merg la slujba de Înviere din noaptea de Sâmbătă având ouă și pâine, pentru a fi sfințite. Ei ciocnesc un ou roșu de zidul bisericii. Acesta va fi primul mâncat la masa de Paști. Un alt ou sfințit este îngropat în vie sau pe ogor, semnificând îngroparea necazurilor.

Printre produsele tradiționale bulgărești se numără „palachinki” - foto, un fel de clătite care se pot servi ca aperitive (umplute cu brânzeturi, carne tocată, legume) sau ca desert (cu fructe, dulcețuri, înghețată). Tinerele fac gogoși cu miere.



De asemenea, creștinii trimit de Paști ouă roșii, pâine și daruri prietenilor turci, care le primesc cu bucurie. Persoana care transportă cadoul este răsplătită cu bani. Astfel de daruri se fac și nașilor, rudelor sau prietenilor.

În ziua de Înviere, femeile sunt stropite cu apă pentru a le merge bine tot anul.

Paște românesc, pe litoralul bulgăresc

De câțiva ani încoace, de Paște, turiștii români, mai ales cei din sudul țării, se reorientează spre litoralul bulgăresc. Cele mai multe oferte (în proporție de 90%) sunt all inclusive, all inclusive plus sau ultra all inclusive, iar prețurile pentru un sejur de 2 nopți la hoteluri de patru și cinci stele variază între 50 și 250 de euro de persoană cu toate mesele incluse plus masa din noaptea de Înviere. Anul trecut, peste 10.000 de români au ales ofertele de la bugari, iar anul acesta agenții de turism se așteaptă să fie și mai mulți. „Au hoteluri mai multe și mai bune. Doar la Nisipurile de Aur, de exemplu, au 23 de hoteluri de 5 stele”, ne-a explicat Andreea, un agent de turism. „E al doilea an când mergem de Paști la bulgari. La Varna ajungi în 5 ore de la București. Am găsit o ofertă cu 60 de euro de persoană, trei zile, all inclusive plus. Suntem opt persoane, și banii ăștia sigur îi cheltuiam doar pe mâncare. Nu mai pun câtă muncă e să prepari toate bucatele de Paști. Așa, mergem să ne servească alții, iar noi ne relaxăm, la piscină, la saună, pe malul mării”, explică o doamnă din București care tocmai semnase contractul pentru sejurul pe litoralul bulgăresc.






Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro