POVESTE incredibilă: Traducătoarea FBI care s-a căsătorit cu un terorist ISIS. Ce s-a întâmplat cu ea după ce s-a întors în SIRIA

POVESTE incredibilă: Traducătoarea FBI care s-a căsătorit cu un terorist ISIS. Ce s-a întâmplat cu ea după ce s-a întors în SIRIA

Un translator al FBI care avea acces la informații de top ultra-secrete a mers în Siria în 2014 și s-a căsătorit cu un luptător al ISIS pe care urma să-l ancheteze, relatează CNN.

Angajata FBI, Daniela Greene, a mințit FBI-ul despre locul unde urma să meargă și l-a avertizat pe noul ei soț că este anchetat, conform datelor unui tribunal federal.  

Povestea lui Greene, care nu a mai fost publicată până acum, arată o situație jenantă pentru Biroul Federal de Investigații și o breșă în sistemul de securitate, o agenție care are misiunea de găsi și „extermina” toți simpatizanții ISIS din țară, conform CNN.

De asemenea, povestea ridică semne de întrebare în ceea ce privește un tratament favorabil pe care l-a primit Greene din partea procurorilor Departamentului de Justiție, care au acuzat-o de infracțiuni minore, apoi au cerut judecătorilor să-i dea o pedeapsă redusă, în schimbul cooperării ei, detalii care rămân secrete în dosarul din instanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Greene nu s-a căsătorit cu un terorist oarecare. Este vorba despre Denis Cuspert, un rapper neamț transformat într-un luptător ISIS care recruta soldat, și a cărui influență online în căutarea unor jihadiști violenți l-a adus în vizorul autorităților antiteroriste de pe două continente.

În Germania, Cuspert era cunoscut sub numele de cântăreț rap Deso Dogg, iar în Siria era cunoscut ca Abu Talha al-Almani.

El îl lăuda pe Osama bin Laden într-un cântec, îl amenința pe președintele Barack Obama cu un gest care imita tăierea gâtului și apărea în videouri de propagandă ale ISIS, inclusiv unul în care ținea în mână un cap de om tăiat recent.    

La câteva săptămâni după ce s-a căsătorit cu Cuspert, Greene (38 de ani) se pare că și-a dat seama că a făcut o greșeală îngrozitoare. S-a întors în SUA, unde a fost imediat arestată și a fost de acord să coopereze cu autoritățile. A pledat vinovat la acuzația de declarații false referitoare la fapte de terorism internațional și a fost condamnată la doi ani de închisoare. A fost eliebrată vara trecută.

FBI a declarat pentru CNN, că în urma cazului Greene a făcut „câțiva pași în mai multe domenii pentru a identifica și reduce vulnerabilitățile de securitate. FBI continuă să ia măsuri importante de protecție, pentru a-și putea desfășuira acțiunile”.

FBI nu a dorit să spună exact ce măsuri au fost luate sau să răspundă la alte întrebări. „Este incredibil de jenant pentru FBI, evident”, a spus John Kirby, fost oficial al Departamentului de Stat. El a explicat că intrarea lui Greene în Siria s-a făcut, cu siguranță, cu aprobarea liderilor ISIS. Majoritatea străinilor care încearcă să intre într-o regiune controlată de ISIS în Siria riscă „să li se taie capul”, spune Kirby, care colaborează cu CNN pe probleme de securitate. „Așa că, pentru ea, ca femeie, ca angajată a FBI și pentru a putea să trăiască alături de un lider ISIS, trebuie că a fost vorba de eforturi coordonate”.

În dosarul de la instanță, la Curtea Districtuală din Washington DC, procurorii au caracterizat comportamentul lui Greene ca fiind „extraordinar” și merită „o pedeapsă severă”.

Procurorul adjunct Thomas Gillice a declarat că „ Greene a încălcat încrederea publică, încrederea oficialilor care i-au acordat aviz de securitate și încrederea tuturor celor care au lucrat cu ea, punând astfel în pericol securitatea națională”.

Deși comportamentul său a fost considerat periculos, procurorul a susținut că ar trebui să primească o pedeapsă mai ușoară datorită faptului că a fost cooperantă cu autoritățile. Alți acuzați de infrațciuni legate de terorism au primit pedepse mai severe, menționează sursa citată.

Chiar tentative de a călători în Siria și a se alătura ISIS au adus acuzaților pedepse mai dure cu închisoarea, americanii condamnați în zeci de cazuri recente au primit, în medie, 13 ani și jumătate de închisoare, potrivit unei analize din aprilie a Centrului pentru Securitate Națională de la Universitatea Fordham.

Un oficial al Departamentului de Justiție susține că declaratția lui Greene era „la fel” ca în alte situații de acest gen, dar a refuzat să dea exemple. După încheierea cazului, procurorii au cerut ca o parte a dosarului să fie desecretizată, inclusiv identitatea lui Greene, „Desecretizarea acestor documente va permite publicului să aibă acces la informații utile, despre faptele și circumstanțele în care s-au produs ele, în acest caz”, au spus procurorii.

Femeia lucrează acum într-un hotel și a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii postului de televiziune american, că îi este teamă să discute detalii despre cazul său. „Dacă vorbesc, familia mea va fi în pericol”, a spus ea.

CNN nu a dezvăluit locul în care se află Greene și i-a acoperit fața în fotografii și înregistrări video, din cauza riscurilode securitate în ceea ce o privește.

Avocatul său, Shawn Moore, a declarat că nu comentează detalii legate de caz, din cauza restricțiilor privind securitatea națională. El a descris-o pe femeie ca fiind „deșteaptă, dar evident naivă”, care „ a regretat sincer ceea ce a făcut”. „Era doar o persoană care voia să facă bine și apoi a fost prinsă într-o situație care o depășea și din care i-a fost greu să iasă”, a explicat el, apoi a refuzat să mai comenteze pe această temă.

Nimic din biografia femeii nu ar fi dat de înțeles că într-o zi va deveni mireasa unui terorist internațional. S-a născut în Cehoslovacia și a crescut, o vreme, în Germania, apoi s-a căsătorit cu un militar american, când era foarte tânără, și s-a mutat în SUA, după cum își amintesc unii prieteni sau cunoștințe ale ei. Era cunoscută sub porecla de Dani. A urmat cursurille Universității Cameron din Oklahoma, apoi a obținut un master în istorie la Universitatea Clemson. „Era o persoană care muncea din greu”, spune profesorul Alan Grubb, de la Universitatea Clemson, care i-a fost îndrumător la teza de masterat, referitoare la „motivații rasiale pentru colaborarea francezilor în al Doilea Război Mondial”. „A fost una dintre cei mai buni studenți ai noștri, așa mă gândeam”, a spus el. Profesorul Grubb își amintește că a scris o scrisoare de recomandare pentru a se angaja ca translator la o agenție a guvernului federal.

Vorbea fluent germana și a mers să lucreze pentru FBI, cu contract de lingvist, în 2011. După verificări și analize, ea a primit un certificat de acces la secrete de stat din domeniul securității naționale. A fost trimisă la biroul FBI din Detroit în ianuarie 2014, unde a primit o sarcină de investigare în cazul unui terorist german la care în dosar se face referire ca „individul A”. Era vorba despre Cuspert, cel care a devenit din cântăreț jihadist, iar identitatea sa a fost confirmată pentru CNN de o sursă apropiată anchetei.