Tragedia din Clubul Colectiv, efect al dorinţei de îmbogăţire peste noapte şi al indulgenţei cu care este tratată nerespectarea LEGII

Violeta Fotache
Autor: | | 14 Comentarii | 4485 Vizualizari

In lumea civilizată un asemenea club construit cu materiale şi în condiţii care pun in pericol siguranţa publică NU AR FI PUTUT FI DESCHIS NICIODATA! Într-o Românie coruptă, da, şi a făcut sute de victime. OMOR CALIFICAT DIN INTERES MATERIAL.

Ignorarea normelor şi a reglementărilor în vigoare a făcut posibilă tragedia din Clubul Colectiv din Capitală, în care 27 de persoane au murit şi alte 184 au fost rănite din care 146 sunt internate în 11 spitale.

Despre Indiciile cu privire la gravele încălcări ale legislaţiei în vigoare a vorbit astăzi chiar şeful statului, Klaus Iohannis, după vizita efectuată la Spitalul Floreasca. Oficialul spunea că are indicii în acest sens şi că speră ca ancheta să fie finalizată foarte repede.

"Un spaţiu total impropriu",  "Este de neimaginat", "au fost ignorate norme simple" a mai spus revoltat preşedintele Iohannis după ce a fost şi la locul tragediei pentru care începând de astăzi vom avea trei zile de doliu naţional. 

După cum reiese din declaraţia unuia dintre reprezentanţii firmei care a efectuat lucrările de amenajare la Clubul Colectiv, dată jurnaliştilor de la Digi 24, patronii clubului au ales preţul mai ieftin al materialelor pentru antifonare cu un grad scăzut de rezistenţă în caz de incendiu. Aceştia au preferat astfel o soluţie în dauna siguranţei clienţilor clubului, pentru a-şi păstra în buzunare banii din diferenţa de preţ, de 35 la sută.

În plus, locaţia era prevăzută cu o singură ieşire din club - ceea ce înseamnă că firma nu avea un plan de evacuare în caz de incendiu întocmit aşa cum prevede legea.

O altă ilegalitate este faptul că personalul clubului este necalificat şi neinstruit cu normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Acestea sunt doar câteva dintre neregulile pentru care firma nu ar fi primit avizul pompierilor pentru funcţionare, conform unor surse, şi ar fi fost amendată de mai multe ori, conform altor surse. 

Procurorul general Tiberiu Niţu coordonează direct ancheta şi a spus că a schimbat încadrarea juridică în dosar din ucidere din culpă, în omor calificat şi distrugere calificată. Lucru posibil, nu doar din cauza tragicelor efecte - numărul mare de morţi şi răniţi într-un spaţiu public -, dar şi pentru că prin decizia de a funcţiona ilegal, cunoscând pericolele la care expun clienţii, este îndeplinită nu doar latura obiectivă, dar şi latura subiectivă a infracţiunii de omor calificat. Avem de-a face, astfel, cu un omor calificat din interes material (art 189 Cod penal, alin. 1 litera b), care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Sunt câteva întrebări la care autorităţile trebuie să dea răspuns:

De ce în România poate funcţiona o astfel de firmă? 

Când se va termina cu FUŞĂREALA? (Este de notorietate faptul că oamenii nu-şi fac probleme că nu vor obţine avizul PSI chiar dacă nu au îndeplinit toate cerinţele legii. Cu alte cuvinte, avizele se dau fie pe ochi frumoşi, fie pe şpăgi care să întregească veniturile celor care le acordă) Cât de serioase sunt verificările făcute de pompierii care dau avizele PSI?

Cine a avizat efectuarea unui spectacol pirotehnic în interiorul clubului şi cum a putut face asta, fără a face verificările impuse de lege?

Care era rezistenţa la foc a structurii portante a Clubului Colectiv? Dar a elementelor de construcţie?

Care era nivelul riscului de incendiu la Clubul Colectiv? Mic, mijlociu, mare sau foarte mare? (Riscul de incendiu este criteriul de performanta care reprezinta probabilitatea globala de izbucnire a incendiilor, determinata de interactiunea proprietatilor specifice materialelor si substantelor combustibile cu sursele potentiale de aprindere, in anumite imprejurari, in acelasi timp si spatiu.)

Cine a fost "dirigintele de şantier"?

P.S. Un oficial din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a precizat pentru Evenimentul zilei că firma nu a solicitat niciodată aviz de la pompieri, nici ca bar, nici ca spaţiu pentru organizare de spectacole. Aşa că mai am o întrebare pentru autorităţile statului român: unde este rolul activ al OAMENILOR LEGII? 

De ce nu a solicitat ISU închiderea Clubului?

Cum şi-a îndeplinit Poliţia Locală atribuţiile şi ce a făcut primarul Sectorului 4? Cum a emis autorizaţia-avizul de funcţionare?
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
loading...