Momente inedite și replici savuroase. Traian Băsescu a electrizat Parlamentul la moţiunea de cenzură

Momente inedite și replici savuroase. Traian Băsescu a electrizat Parlamentul la moţiunea de cenzură

Plenul reunit al Parlamentului a respins, ieri, moțiunea de cenzură depusă de PNL, USR și PMP împotriva Guvernului Grindeanu, dezbaterile fiind marcate de intervențiile spumoase ale fostului președinte Traian Băsescu, care au primit ropote de aplauze și din arcul Puterii

Premierul Sorin Grindeanu a deschis şedinţa în linişte, spunând că a înţeles „pe deplin toată emoţia şi supărarea” provocate de OUG 13 privind Justiţia şi a promis că nu va mai legifera pe tema legislaţiei penale. Sala de plen a izbucnit în huiduieli în timpul discursului prim-vicepreședintelui PNL Cătălin Predoiu. De la balcoane, aleși locali ai PSD strigau că PNL vrea „poliție politică”. „Ne băgați cătușe în gură!”, urlau social-democrații. În vacarmul iscat, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost obligat să intervină pentru a calma spiritele, spunând că „aici e Parlamentul, nu stadionul municipal”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Opoziția că a depus o moțiune “politicianistă, ipocrită, inutilă” care exprimă frustrarea pierderii alegerilor. Dragnea şi Grindeanu au fost aplaudaţi, în picioare, de parlamentarii PSD şi ALDE. Fostul preşedinte Traian Băsescu a aplaudat şi el, discret, intervenţiile celor doi PSD-işti.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Premierul Sorin Grindeanu promite transparență totală și un dialog constant asupra hotărârilor Guvernului FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Președintele PNL, Raluca Turcan, a cerut „de urgență” demisia Guvernului. După discursul ei, toţi parlamentarii liberali şi-au aprins lanternele de la telefoane, gestul fiind menit să imite luminiţele protestatarilor din Piaţa Victoriei. Traian Băsescu nu a mai aplaudat-o şi pe ea.

Nicuşor Dan, liderul USR, a afirmat că autorul crizei politice este Liviu Dragnea, care „ar fi în stare să arunce în aer România pentru a scăpa de dosarele penale”. „Aveţi de ales astăzi dacă veţi fi de partea corectă a istoriei sau să urmaţi un biet om cu două dosare penale”, le-a spus el parlamentarilor PSD şi l-a făcut pe premier „un laş”. Apoi, a cerut să ne imaginăm o întâlnire între Grindeanu și Angela Merkel.

„PNL își laudă călăul, înghețat de frică”

Pentru UDMR, preocuparea nu a fost soarta Guvernului, ci dacă mai există în România separația puterilor în stat, discursul lui Kelemen Hunor fiind primit cu politeţe de toţi parlamentarii. „Dacă legile votate în Parlament nu sunt aplicate şi respectate, oare putem vorbi de stat de drept?”, a spus acesta

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut o paralelă între relaţia PNL – Iohannis şi perioada stalinistă. „În 1947, Primăria Sibiului i-a acordat titlul de cetățean de onoare lui Andrei Visinski, supranumit «procurorul terorii », procurorul trimis de Stalin pentru a sovietiza România. Victima și-a celebrat călăul. La distanță de 70 de ani, PNL își laudă călăul, înghețat de frică”, a spus el.

Zeus și Ayatollahul

Apariţia la microfon a preşedintelui PMP, Traian Băsescu, a provocat un val de comentarii în plen. „Zeus, Zeus!”, se auzea din băncile PSD. „Vânt în pupă”, i-au strigat alții, cu referire la poreclele sale și la meseria de căpitan de navă. Din prima secundă, fostul președinte a intrat într-un dialog spumos cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. El a vorbit în special despre definiţia abuzului în serviciu, afirmaţiile sale fiind aplaudate la scenă deschisă de parlamentarii PSD şi ALDE.

Traian Băsescu a cerut mai mult timp pentru intervenţie, după care a urmat următorul dialog: -

Băsescu: Cu scuzele de rigoare, o să citez foarte mult. Dacă domnul preşedinte (Liviu Dragnea - n.r.) vrea sămi lase ceva mai mult timp, decât cele patru minute.

- Dragnea: Domnu’ preşedinte, uitaţi-vă acolo, PSD mai are 17:59 minute.

- Băsescu: Vă mulţumesc! Deci mi le acordă toate?

- Dragnea: Nu le dau chiar pe toate.

-Băsescu: Când ştii că ai un dosar de abuz în serviciu laşi ciocul mic, domnul Dragnea.

- Dragnea: La mine nu e cazul, domnule preşedinte, de aceea se întâmplă ce se întâmplă.

La finalul discursului Băsescu se uită la Dragnea:

- Băsescu: Vă mulţumesc pentru răbdare. Domnule ayatollah, vă mulţumesc pentru timp! - Dragnea: Dom’ preşedinte, dom’ preşedinte! Numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tău. - Băsescu: Da, şi numai în România un ayatollah poate să fie ortodox.

- Tăriceanu: Eu i-am spus lui Dragnea să nu vă dea timp din timpul lor, pentru că o să ajungeţi să-i luaţi la întrebări pe banii lor, da?

„Dumneavoastră cu Serviciile, noi cu cetățenii”

Traian Băsescu a intrat într- un schimb de replici savuroase şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

- Tăriceanu: Spuneţi că nu s-a aprobat niciun protocol între SRI şi DNA. Dar spuneţi „sunt cel mai bine informat om din ţară”. Şi atunci vă întreb: Cum de această informaţie nu a ajuns la dumneavoastră? Ori aţi fost informat, ori aţi fost tras în piept.

- Băsescu: Am ajuns la concluzia că pot să-mi menţin afirmaţia. Am fost cel mai bine informat om politic dar n-am ştiut decât 10%. În condiţiile astea vă daţi seama cât ştiu cei doi preşedinţi de Cameră, dacă preşedinţii ştiu 10%?!

- Tăriceanu: Fiecare cu gaşca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetăţenii.

- Băsescu: Aşa e. Am văzut cât sunteţi cu cetăţenii numai zilele astea prin Piaţa Victoriei. Că toţi eraţi pitiţi de frică că v-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiţi de ei? Vorbiţi cu ei la telefon.

- Tăriceanu: Pe mine mă sună şi noaptea. Nicio grijă.

- Băsescu: Câţi vă înjură?

- Tăriceanu: E greu să depăşescă numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră.

- Dragnea: Domnule Tăriceanu, domnule Băsescu, vă invit, după şedinţă la mine în birou să continuaţi discuţia.

- Tăriceanu: La un whisky.

Ca „oile” lui Emil Boc

Parlamentarii PSD și ALDE au stat ieri în sală pentru a asigura cvorumul de desfășurare a ședinței de plen, dar nu au votat. Întrebat de ce pe vremea premierului Emil Boc, PSD acuza PD-L că își ține parlamentarii în bănci „ca niște oi”, iar acum social-democrații au făcut același lucru, premierul Sorin Grindeanu a răspuns că dacă PSD ar fi participat la vot, „lucrurile erau, poate, fără echivoc”. „I-am întrebat și eu pe colegii mei de ce au adoptat această tactică. Au spus că ei au mai votat o dată, acum 40 de zile, pentru acest Guvern”, a explicat el.

Grindeanu vrea capul lui Iordache, PSD refuză remanierea

EVZ a aflat că liderii PSD încearcă să-l convingă pe premierul Sorin Grindeanu să nu-l schimbe din funcţie pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Grindeanu a anunţat PSD că îl va remania pe ministrul Justiţiei pentru modul în care a gestionat subiectul modificării legislaţiei penale. „Ne-a spus că este foarte hotărât și că își asumă în totalitate decizia”, au relatat sursele citate pentru EVZ. În discuţiile dintre premier şi PSD, Grindeanu a asigurat partidul că va cere, totuşi, acordul colegilor săi privind numele viitorului ministru

FOTO: Sorin Grindeanu înoată contra curentului PSD și a liderului Liviu Dragnea, fi ind decis să-l demită pe Florin Iordache de la Ministerul Justiției FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

De cealaltă parte, mai mulţi lideri central şi judeţeni ai PSD fac presiuni, de 48 de ore, asupra lui Sorin Grindeanu să-l menţină în funcţie pe Iordache. Potrivit surselor, social-democrații se tem că sacrificarea lui Iordache ar da un semnal negativ în PSD în sensul în care miniștrii se vor feri „să ia taurul de coarne” în alte probleme controversate cu gândul că nu vor avea susținerea partidului.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat să se pronunţe pe tema schimbării lui Iordache, spunând că aşteaptă să vadă ce face primministrul. Dragnea a recunoscut, totuşi, că ministrul Justiţiei putea să explice mai bine modificările la Codurile penale.

Unul dintre numele propuse ieri în partid pentru funcţia de ministru al Justiţiei este preşedintele grupului PSD din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, au declarat surse PSD pentru EVZ.

Varianta tehnocratului

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ieri că decizia lui „e luată” şi că o va anunţa astăzi, după şedinţa de Guvern şi după o discuţie cu Florin Iordache. El a precizat că este „o idee foarte bună” varianta unui nou ministru de Justiţie „independent”, care să nu facă parte din PSD şi care să provină “din sistem”.

În ceea ce privește diferenţa de opinie dintre el şi liderii PSD, Grindeanu a spus: „Este un Guvern (...) politic, dar există momente în care fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii.”

Miniștrii, la firul ierbii

Premierul Grindeanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea, miniştri şi alţi lideri judeţeni şi primari ai partidului au discutat, ieri, în Parlament, despre promovarea cât mai rapidă a legii salarizării unitare dar și a unui proiect de descentralizare a unor competențe ale Guvernului către Consiliile Județene și primării. Liderii PSD au mai decis ca miniştrii partidului să pornească în perioada următoare în turnee prin teritoriu, unde să promoveze măsurile guvernamentale.