Traian Băsescu a REFUZAT grațierea lui Gigi Becali

Traian Băsescu a REFUZAT grațierea lui Gigi Becali

Preşedintele Traian Băsescu a decis, astăzi, neacordarea graţierii individuale a lui George Becali ca urmare a analizării dosarului de graţiere a acestuia, anunță Administrația prezidențială.

"Gândesc profund. E un om într-o situaţie dificilă, iar eu sunt într-o situaţie şi mai dificilă. Pentru că nu discutăm de o femeie cu patru copii acasă, nu discutăm de o bătrână de 80 de ani care a mutat gardul. Nu e o decizie uşoară", declara Traian Basescu, pe 13 martie, într-un interviu acordat B1 tv referitor la grațierea lui Gigi Becali. De asemenea, pe 12 februarie, președintele Traian Băsescu declara, tot la postul B1 TV, că a primit de la Ministerul Justiției aviz negativ pentru grațierea lui Gigi Becali, în contextul în care șeful Executivului, Victor Ponta, spunea că l-ar grația pe acesta. Ponta: Dacă aș fi ministrul Justiției l-aș grația pe Becali Victor Ponta a declarat, pe 4 februarie, la Antena 3 că dacă ar fi ministrul Justiției i-ar propune șefului statului să-l grațieze pe Gigi Becali. "Noi am căzut în nebunia în care toată lumea trebuie să stea la închisoare. Noi trebuie să ne gândim la beneficiul societăţii: ce e mai important, să îl ţin în închisoare sau...", a încheiat Victor Ponta. Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina. Finanţatorul Stelei a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia. Mama omului de afaceri a înaintat o cerere de graţiere a acestuia preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, fiica cea mare a latifundiarului i-a trimis o astfel de cerere şefului statului. În martie, Becali a solicitat instanţei să i se întrerupă executarea pedepsei cu închisoarea pentru a se putea opera la o clinică privată din Bucureşti, fără pază, în condiţiile în care este încarcerat în regim deschis, menţionând, totodată, că ar dori să aibă familia alături de el la spital. Pe 19 martie, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins contestaţia formulată de omul de afaceri împotriva sentinţei magistraţilor Tribunalului Constanţa potrivit căreia solicitarea de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea din motive medicale este nefondată. El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o solicitare de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse. Becali a declarat că va cere "de o sută de ori" graţierea şi și-a exprimat speranța că preşedintele Traian Băsescu îl va graţia "până în Paşte".  "Nu te educi la puşcărie. (...) Ce e în puşcăriile din România este inadmisibil", se plângea Becali.

CITIȚI ȘI:
  • Băsescu, despre graţierea lui Becali: Gândesc profund, nu este o decizie uşoară
  • Băsescu: Am aviz negativ de la Ministerul Justiției pentru grațierea lui Becali. Iar Ponta spune că l-ar pune în libertate
  • Traian Băsescu: Ne lipsește o cultură a justiției. Președintele Bayern Munchen a fost condamnat la închisoare și n-a existat om politic care să ceară eliberarea sa
  • Victor Ponta: Dacă aș fi ministrul Justiției aș propune GRAȚIEREA lui Becali. "Am căzut în nebunia în care toată lumea trebuie să stea la închisoare"