Editura Evenimentul si Capital

Traian Băsescu, despre scorul atins de PMP: Nu a fost un scor entuziasmant, dar a fost un scor bun pentru un partid înregistrat în ianuarie

14-05/traian-basescu2-465x390
Autor: | | 131 Comentarii | 3087 Vizualizari

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, astăzi, la Bruxelles, unde va participa la dineul de lucru al şefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, în formatul Consiliului European. Traian Băsescu a anunţat că pe agenda Consiliului European informal de la Bruxelles se vor afla analiza situaţiei din Ucraina, planificarea legislativă pentru 2014-2019 şi rezultatul alegerilor europarlamentare.

Rezultate ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Iată principalele declarații ale șefului statului:

 • Voi participa la un Consiliu European informal care are pe ordinea de zi trei subiecte. Primul este analiza situaţiei din Ucraina în urma alegerilor prezidenţiale câştigate de domnul Poroșenco
 •  Al doilea subiect este planificarea legislativă pentru perioada 2014 - 2019 şi aici vă pot spune că punctul nostru de vedere va fi că legislaţia trebuie să se axeze prioritar pe soluţii pentru creşterea numărului locurilor de muncă, pe creşterea investiţiilor şi pe creşterea economică. Apreciez că aceasta este prioritatea majoră, nu numai a României, ci a întregii Uniunii.
 • Şi, în sfârşit, cel de-al treilea punct, cu o încărcătură politică deosebită, va fi legat de analiza rezultatului alegerilor pentru Parlamentul European.
 • Din acest punct de vedere aş face un comentariu simplu. Rezultatul alegerilor arată că Partidul Popular European a câştigat alegerile, fără a avea majoritatea absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în Parlamentul European.
 • Deci este previzibil ca, în procesul de formare a noilor instituţii, acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene.
 • Deci, în timp ce popularii europeni au obţinut 214 locuri în Parlamentul, socialiştii au obţinut 190 de locuri, iar liberalii 64 de locuri, restul fiind ocupate de partide extremiste, nouă la număr, care vor avea un cuvânt important dacă nu se realizează o alianţă PPE cu socialiştii.
 • Astăzi nu se va face nicio desemnare; doar începe un proces de reflecţie cu privire la desemnarea preşedintelui Comisiei Europene.
 • Este un proces care va dura probabil până către sfârşitul lunii iunie. Prima şansă o are un reprezentant al PPE şi noi vom susţine acest lucru fără rezerve iar în acest interval procesul de pregătire a desemnării preşedintelui Comisiei Europene trebuie gestionat şi în relaţia cu Parlamentul pentru că, în cele din urmă, Consiliul European va face propunerea, iar Parlamentul trebuie să aprobe desemnarea propusă de Consiliul European.
 •  Sigur, opţiunea noastră rămâne continuarea cu Dacian Cioloş la agricultură. Dar nu suntem singuri pe lume şi portofoliul agriculturii este extrem de disputat întotdeauna.
 • Despre intenția PNL de a adera la PPE:  Este o problemă a PNL, n-aş vrea să o comentez. Ce vă pot spune - cifra pe care eu am pronunţat-o mai înainte, 214 mandate, nu are în vedere şi cele şase mandate ale PNL. Dacă se ia în calcul şi acest lucru, atunci PPE ar avea 220 de mandate, iar liberalii, grupul ALDE, ar rămâne cu 58 de mandate.
 • Despre scorul obținut de PMP duminică: N-a fost un scor entuziasmant, dar a fost un scor bun pentru un partid care s-a înregistrat pe 29 ianuarie 2014.

La ora 17.00 (ora României), la Bruxelles, Traian Băsescu va participa la Summitul Partidului Popular European, iar de la ora 20.00, la sediul Consiliului European, şeful statului român va lua parte la Dineul de lucru separat al şefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro