Traian Băsescu: Soluția de viitor pentru Moldova, unirea cu România

Traian Băsescu: Soluția de viitor pentru Moldova, unirea cu România

Fostul șef al statului a precizat că Basarabia „nu este ferită de surpriza intențiilor Rusiei cu privire la menținerea acesteia în sfera de influență a Moscovei”

Traian Băsescu a declarat, ieri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, că ”soluția de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România”. „Adevărul este că și România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene, ca populație, ca suprafață, ca resurse, cu atât este mai important și are greutate mai mare”, a spus Băsescu.

„Republica Moldova nu este ferită de surpriza intențiilor Federației Ruse cu privire la menținerea ei în sfera de influență a Moscovei”, a mai spus fostul președinte.

Băsescu a subliniat că este cunoscut faptul că „propaganda Moscovei este extrem de puternică la Chișinău”, iar România ar trebui să facă mai mult pentru a avea o prezență mai consistentă a presei de limbă română în Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul președinte a mai spus că Federația Rusă nu va mai pleca din Transnistria. „Federația Rusă nu va ezita niciodată să susțină separatiștii de la Tiraspol pentru a-și menține acel petec de pământ, care înseamnă pentru Federația Rusă, din punct de vedere strategic, un soi de Kaliningrad, dar nu la Nord, ci la Sud”, a declarat fostul președinte.

Steagul autonomiei sperie investitorii

Traian Băsescu a mai spus că autonomia pe criterii etnice „nu poate exista”, iar proba că România nu acceptă un astfel de concept este refuzul de a recunoaște Kosovo „în pofida poziției tuturor marilor noștri aliați”.

Legat de faptul că județele Harghita și Covasna nu sunt dezvoltate economic, fostul șef al statului a spus că acest lucru are legătură cu faptul că administrațiile locale au aprobat, o vreme, instalarea firmelor maghiare, „crezând că maghiarii au bani și îi scot și pe urechi și pe nas și vin să-i aducă aici”. Astfel, au blocat alți investitori și au creat politic incertitudine prin „această continuă afirmare a autonomiei teritoriale”.

„Steagul autonomiei este unul care îi face reticenți pe investitori. De ce să vină până aici, unde pot avea probleme etnice, și să nu se oprească la Sibiu, la Brașov. Deci, acesta este motivul pentru care cele două județe rămân în urmă”, a declarat Băsescu.

„Ungaria a depășit limitele”

Țări precum Ucraina, Serbia sau Ungaria își pierd din credibilitate în relația cu România, neacordând minorităților românești drepturi, a subliniat Băsescu. „Ungaria cred că a depășit niște limite prin declarații publice legat de așa-zișii oropsiți minoritari maghiari din România, dar nu se uită că românii din Harghita, Covasna și Mureș nu au drepturi și resursă financiară cât au minoritarii maghiari date de la Guvernul României”, a mai spus Băsescu. Totodată, Băsescu, i-a îndemnat pe românii din Ucraina să-și ia cetățenia română, chiar dacă statul ucrainean nu permite dubla cetățenie. ”Vă fac o sugestie. Având în vedere că noi nu mai publicăm în Monitorul Oficial cetățeniile, faceți-vă cetățeni români, dragi români din Ucraina. Cereți cetățenie română! (...) Statul ucrainean nu permite dubla cetățenie, dar nici nu controlează acasă cetățenii dacă au și pașaport românesc”, a declarat Băsescu.

Iohannis, la Sibiu

La cea de-a XIII-a ediție a Universității de vară „România și românii de la frontiera UE și Nato” de la Izvoru Mureșului au fost invitați și președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Victor Ponta, parlamentari și miniștri. Ieri, șeful statului a venit de la Neptun la București, iar apoi a plecat la Sibiu, unde era așteptat la o expoziție.