Transelectrica și-a dat un tun de sute de milioane

Transelectrica și-a dat un tun de sute de milioane

Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală, în urma unui control din 2013 efectuat la Transelectrica, pentru prejudicierea companiei cu suma de 132.222.401 lei, la care se adaugă alte pierderi

Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA a faultat bugetul cu 3.541.229 lei doar prin acceptarea la plată de două ori a facturilor de întreținere ascensoare și instalații de climatizare pentru sediul de 6730 mp și 33 locuri de parcare închiriat în strada Olteni 2-4 din București.

Prin atribuirea nelegală a patru contracte de servicii de întreţinere a culoarelor de trecere a liniilor aeriene către un agent economic care nu îndeplinea condiţiile de participare la licitaţia electronică, Transelectrica și-a mai produs o gaură în buzunar de 6.009.800 lei.

Apoi a efectuat plăţi nedatorate de 314.228 lei, pentru servicii de defrişare contractate cu SC Smart SA, executate în subcontractare, la tarife superioare faţă de cele acceptate pentru acelaşi tip de lucrare, în contractele cu acelaşi prestator, SC Rogera SRL. Transelectrica a plătit 3,025 lei/mp, în condițiile în care avea un alt contract cu aceeași firmă la 1,13 lei/mp.

Ne puteți urmări și pe Google News

De 37 de ori mai scump

Compania de Transport a Energiei Electrice a achiziţionat echipamente IT, la preţuri mai mari de 9,4 ori peste cele din piaţă. Doar de la Romsys SRL a cumpărat produse de 37 de ori mai scumpe decât prețurile la care aceasta le cumpărase de la furnizorii săi. Prin efectuarea de plăţi nedatorate către Smart SA pentru vopsire stâlpi şi defrişare manuală a suprafeţelor de la baza stâlpilor, Transelectrica a mai aruncat pe geam 556.763 lei. Din suportarea în mod nelegal a cheltuielilor de 29.942.273 lei, efectuate în contul unor agenţi economici care au produs dezechilibre în Sistemul Energetic Naţional, ca urmare a schimburilor neplanificate de energie, a reieşit o gaură de 2.143.933 lei.

Compania nu a urmărit recuperarea creanțelor în cadrul termenului legal de prescripție, adică nu a acționat în instanță pentru recuperarea unor facturi de energie în valoare de 468.691 lei, cu o vechime mai mare de trei ani. Nu a calculat şi nu a solicitat penalităţi şi dobânzi legale pentru neplata la termen a facturilor, mai notează raportul.

Fără garanții

Nu mai puțin de 80.145.497 lei, din derularea unor contracte de tranzacții pe piața de energie, pentru care nu au fost constituite garanții financiare, nu au fost recuperate. Transelectrica a emis facturi de 24 milioane lei către SC ECO Energy SA în condițiile în care firma intrase în insolvență. Neconstituirea de garanții financiare a fost constatată și în cazul ALSO ENERG SRL, CET Brașov SA, CET ENERGOTERM SA, GEVCO SRL, IMOBILIAR Construct SA, Termoficare 2000 SA, Total Electric Oltenia SA, SC Petprod SA. Firmele se aflau în insolvență, iar facturile neîncasate se ridicau la 31 de milioane lei. De la SC Petprod SA creanțele nerecuperate erau de 22 milioane de lei, pentru care se constituise o garanție de 100.000 lei. Din vânzarea a două autotransformatoare la prețuri inferioare cu cele ale pieței s-au pierdut 756.770 lei. Transelectrica a atacat Raportul Curții de Conturi la Curtea de Apel București, care a respins integral acțiunea.