Transportatorii cer Guvernului și Parlamentului o legislație clară cu privire la diurnă!

Transportatorii cer Guvernului și Parlamentului o legislație clară cu privire la diurnă!

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) vrea clarificarea legislaţiei şi nu doar anularea unor obligații fiscale care contrazic legea actuală.

UNTRR semnalează faptul că proiectul de lege privind anularea unor obligații fiscale, printre care și cele impuse diurnelor acordate șoferilor profesioniști de la firmele de transport, este abuziv și creează un precedent periculos în nerespectarea legislației fiscale.

„UNTRR a semnalat încă de la finalul anului trecut abuzurile organelor de control, care au recalificat retroactiv sumele acordate șoferilor cu titlu de diurnă neimpozabilă drept venituri de natură salarială și, prin urmare, au calculat impozit pe veniturile din salarii, contribuții sociale și accesorii la toate aceste sume. Dacă măsura s-ar aplica la toată industria de transport ar însemna că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar trebui să colecteze taxe și impozite de la transportatori de 6 miliarde de euro, sumă care ar duce la falimentul întregii industrii și cu consecințe deosebit de grave pentru economia țării”, se arată în comunicat.

UNTRR cere Guvernului și Parlamentului să clarifice legislația în domeniu, deoarece diurna acordată șoferilor profesioniști nu poate fi încadrată în aceeași categorie cu sumele plătite angajaților pe drepturi de autor, PFA  sau cu impunerea unor contribuții sociale pentru dividende de câțiva lei. Fără o clarificare a legislației, această amnistie fiscală doar întărește poziția Executivului că până acum diurna șoferilor a fost acordată nelegal.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Acest proiect este gândit pentru două categorii de contribuabili – cei supuși unor abuzuri și inechități și unor așa ziși evazioniști fiscali pentru care 1 iunie 2015 reprezintă momentul T”0”. Evident că transportatorii, în viziunea autorităților, sunt încadrați în cea de-a doua categorie și suntem demni de mila amnistiei. Această abordare arată faptul că orice lege existentă poate fi considerată inexistentă în orice moment și toți cei care au respectat legea respectivă pot fi considerați infractori. Noi ne dorim un moment T”0” la care legislația să devină clară, iar firmele de transport să-și poată dezvolta afacerile fără să fie trimise în corzi de diferite modificări legislative care apar de pe o zi pe alta”, a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.