Transportatorii încasează milioane de lei prin decontarea în fals a tichetelor pentru pensionari

Transportatorii încasează milioane de lei prin decontarea în fals a tichetelor pentru pensionari

Patronii firmei care au mituit-o cu rochii pe directoarea de la Autoritatea Rutieră Română, pentru a câștiga cele mai bune trasee din Cluj, au obținut 1, 7 milioane de lei de la stat, prin decontarea ilegală a mii de bilete de călătorie, fără a avea documente justificative.

Curtea de Conturi a României a descoperit, în urma unui control derulat la o societate din Cluj Napoca, Fany SRL, grave nereguli privind decontarea biletelor de călătorie pentru pensionari. Fany a încasat, la o singură decontare, suma de 1,7 milioane de lei, adică aproape 400.000 de euro. Patronii firmei, soții Olezia și Ștefan Cadar, sunt arestați într-un scandal de corupție care vizează trucarea licențelor de transport.  

În raportul întocmit de Curtea de Conturi se arată că Fany SRL nu a putut „justifica sumele solicitate și încasate de la bugetul de stat, în cuantum de 1, 71 milioane de lei, reprezentând contravaloarea biletelor speciale de călătorie gratuită/redusă utilizate. Concluziile sunt întemeiate pe faptul că Fany SRL nu deține documente justificative care să ateste realitatea și legalitatea acestor sume, cu consecința prejudicierii bugetului de stat”, se arată în documentul de control al Curții de Conturi.

Cu alte cuvinte, cei de la Fany, deși aveau obligația legală să păstreze timp de un an biletele trimise spre decontare, le-au dat la topit. Astfel, patronii firmei  au încasat, în 2012, subvenția oferită de stat pentru transportul pensionarilor și trebuia să păstreze biletele până la data de 31 decembrie 2013. Inspectorii Curții de Conturi au descoperit faptul că biletele au fost topite în primele două săptămâni ale lunii ianuarie 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un judecător binevoitor

Dosarele în care este anchetată firma  Fany SRL au ajuns la judecătoarea Anamaria Călugăr, de la Tribunalul Cluj. În două cazuri extrem de importante, magistratul a dispus în favoarea societății, dar sentințele au fost casate, ulterior, la Curtea de Apel Cluj, unde Fany a pierdut procesele.

În cazul deconturilor false, judecătoarea Anamaria Călugăr a dispus anularea procesului verbal al Curții de Conturi, prin care Fany a fost obligată să restituie suma de 1,7 milioane lei. Deși reprezentanții Fany SRL au recunoscut în timpul procesului că au distrus cupoanele pensionarilor pe baza cărora au obținut subvențiile, judecătoarea Călugăr susține că, „din moment ce la dosar au fost depuse copii ale documentelor justificative trimise la Ministerul Transporturilor, pe baza cărora s-au decontat biletele de călătorie, este suficient ca raportul Curții de Conturi să fie anulat”.

Cei de la Fany au depus, la dosar, sute de pagini cu serii ale unor bilete care au fost trimise spre decontare, fără ca nimeni să poată garanta că aceste bilete au și existat în realitate. La Curtea de Apel Cluj, decizia Tribunalului a fost casată, iar Fany SRL a fost obligată să restituie suma de 1, 7 milioane de lei pe care nu a putut să o justifice cu acte originale, adică biletele de călătorie.

Același judecător a trimis Fany la licitație

Patronii Fany sunt arestați pentru că i-au dat mită directorului Autorității Rutiere Române, Daniela Dobrilă (foto), arestată la domiciliu în același dosar, pentru a truca licitațiea privind licențele de transport. În decembrie 2013, rezultatul acestei licitații făcea din Fany cel mai mare transportator din județul Cluj. Participarea celor de la Fany la licitație era posibilă doar dacă o hotărâre a Consiliului Județean Cluj, care stabilea traseele ce vor fi scoase la licitație, era suspendată .

Același magistrat de la Tribunalul Cluj a dispus suspendarea hotărârii CJ Cluj, fapt ce a permis ca Fany să participe la licitația trucată și să își adjudece traseele mult dorite. În februarie 2014, Curtea de Apel Cluj a casat din nou sentința judecătoarei Călugăr.