Tratați-vă la medic copiii care fac pipi în pat

Tratați-vă la medic copiii care fac pipi în pat

Se întâmplă noaptea, dar acest eveniment neplăcut poate apărea și în timpul zilei. Este o suferință care afectează și viața socială a copilului, dar tulburările de continență urinară se pot trata

La 24 mai, începând din acest an, se marchează ziua Mondială a Copilului cu Tulburări de Continență. Această disfuncție ar putea afecta în jur de 400.000 de copii din România. La nivel global se știe că este afectată 15 la sută din populația pediatrică, a spus profesor dr. Sebastian Ionescu, șef secție Chirurgie Pediatrică la Spitalul „Marie Sklodowska- Curie”. Ieri, echipa complexă de specialiști din cadrul spitalului (pediatri, chirurgi , psiholog , asistenți, asistent social), părinți și copii au marcat această zi și au vrut să atragă atenția asupra faptului că tulburarea de continență urinară este o stare anormală, din păcate subdiagnosticată în țara noastră.

FOTO:Doctor Beatrice Bunea, coordonatorul Laboratorului de urodinamică  FOTO: MARIAN ILIESCU

Ne puteți urmări și pe Google News

În România există un singur laborator de tratare a problemelor de continență urinară a copiilor. Laboratorul de urodinamică se află la spitalul pentru copii „Marie Sklodowska-Curie” din București și este coordonat de dr. Beatrice Bunea.

Subdiagnosticarea tulburărilor de continență urinară are ca motive atât lipsa unui acord pluridisciplinar al acestei patologii, în interiorul corpului medical, cât și lipsa de adresabilitate a părinților. Aceștia din urmă, de cele mai multe ori, consideră o rușine faptul că micuții lor fac pipi în pat sau pe ei, când sunt la grădiniță, la joacă sau la școală.

Specialiștii atrag atenția că aceasta este prima mare greșeală: să credem că un copil are vreo vină că nu-și poate controla urinarea! Există probleme reale, care se pot rezolva și se pot trata dacă mergem la medic. Altfel, aceasta va deveni o mare neplăcere: copilul va fi exclus din punct de vedere social, se va izola, va deveni trist, depresiv, iar dacă acestea nu vi se par suficiente pentru a merge la medic, aflați că, în timp, din cauză că apar infecții, rinichii vor fi foarte afectați, până acolo încât va transforma copilul, adolescentul, apoi adultul, într- o persoană cu handicap!

Cauze

De ce apar tulburările de continență urinară? Potrivit medicului, cauzele acestei afecțiuni sunt, în principal, tulburări la nivelul vezicii urinare, unele sunt determinate de leziuni la nivelul coloanei vertebrale, altele au ca sursă diverse probleme de ordin psihologic. „Unii copii fac pipi foarte, foarte des noaptea, nu se pot ține. De cele mai multe, ori familia îi ceartă, le reproșează că nu se trezesc noaptea, de ce beau lichide. Dar există și partea de urgență diurnă, care e trecută cu vederea”, spune dr. Beatrice Bunea.

Adică, pacientul are nevoie la o jumătate de oră, la 45 de minute la toaletă, dar se găsesc tot felul de scuze și de motive și nu este întrebat un medic.

Motive de natură psihologică

Specialiștii au atras atenția că, pe lângă problemele legate de partea fizică, există și cele de natură psihologică. Iată câteva: mai apare un frate, părinții divorțează sau se separă, copilul schimbă școala sau grădinița, există un climat familial nepotrivit, copilul încearcă să atragă atenția că are nevoie de mai multă atenție, că are o neplăcere și altele. Aici, pe lângă ceilalți specialiști, psihologul are un rol foarte, foarte important.

Rinichii pot fi afectați ireversibil

Rezolvarea tulburărilor de continență ajută rinichii să nu se deterioreze. Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șef secție la Spitalul „Marie Sklodowska-Curie”, a spus că funcția renală la copil în momentul în care începe să fie afectată nu se mai reface. „Nefronii nu sunt celule care se refac în timp, nefronii se distrug și se ajunge la sechele renale și la ceea ce noi numim cicatrice renale cauzate de infecțiile de tract urinar. Până la urmă boala renală cronică este consecința sau una dintre consecințele tulburărilor de continență vezicală. (...) La boala cronică de rinichi nu avem decât două posibilități care se leagă de procedurile de dializă și de transplant renal”, a spus prof. dr. Bălgrădean.

Adresați-vă medicului!

Prof. dr. Sebastian Ionescu a susținut că tulburările de continență urinară la vârsta copilăriei, până în 14 ani, afectează, la nivel global, 15% din populația pediatrică. „Dacă ai o tulburare de acest gen trebuie să te adresezi medicului, nu să te ascunzi. Pentru că, altfel, acești copii sunt dați afară din grupurile lor de joacă, din grupurile unde învață. Părinții îi pedepsesc neștiind că se poate corecta; faptul că un copil scapă urină sau materii fecale nu se întâmplă pentru că acesta este răuvoitor, ci pentru că are o disfuncție”, a precizat medicul. Dr. Sebastian Ionescu a atras atenția că pentru a ajuta și mai bine acești copii ar fi nevoie ca în nomenclatorul de meserii să apară și aceea de „asistent uroterapeut”.